Index Vakbarát Hírportál

Szorít a határidő, fontos engedélyt kell a magyarországi briteknek intézniük

2021. december 1., szerda 20:18

A Magyarországon élő brit állampolgároknak már csak egy hónapjuk maradt arra, hogy benyújtsák letelepedési kérelmüket - tudatta a brit nagykövetség.

A budapesti képviselet a magyar olvasók segítségét kéri, hogy el tudja érni azokat a brit állampolgárokat, akik még igényelték hosszú távú tartózkodási engedélyüket.

Az uniós kilépésre (Brexit) tekintettel a brit állampolgárok és családtagjaik tartózkodási jogáról tavaly decemberben alkotott törvényt az Országgyűlés. A javaslat expozéjában elhangzott, hogy hozzávetőleg ötezres lélekszámú érintett brit közösség számára szól az a lehetőségét, hogy kedvező feltételekkel letelepedési engedélyt szerezzenek Magyarországon, amellyel továbbra is itt tartózkodhatnak.

Azoknak a brit állampolgároknak, akik 2021. január 1-je előtt már Magyarországon éltek, 2021. december 31-ig letelepedési engedélyt kell kérniük.

Fontos észben tartani:

ebbe beletartoznak azok is, akik Magyarország 2004. évi uniós csatlakozása előtt kiállított tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel rendelkeznek, vagy akik magyar állampolgárral házasodtak össze, kivéve, ha maguk is magyar-brit kettős állampolgárok.

A brit állampolgároknak korábban kiadott, régi típusú okmányok 2021. december 31-ig érvényesek, így aki eddig a határidőig nem igényli az új okmányokat, elveszíti Magyarországon megszerzett jogait, és 2022 januárjától már csak normál, a jelenleginél sokkal átfogóbb és bonyolultabb idegenrendészeti eljárásban tudja jogszerűvé tenni magyarországi tartózkodását.

A közlemény szerint 1200 brit állampolgár már benyújtotta kérelmét, de sokan vannak, akiknek mindezt még el kell intézniük a határidő lejártáig.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény idézte Paul Fox nagykövetet, aki úgy fogalmazott: „kérem, hogy mindenki, akinek vannak olyan brit barátai, szomszédai vagy családtagjai, akik 2021. január 1-je előtt érkeztek Magyarországra, kérdezze meg őket, hogy kértek-e már letelepedési engedélyt, és ha nem, bátorítsa őket, hogy most azonnal kezdjék meg az ügyintézést”.

Rovatok