Index Vakbarát Hírportál

Előrehozták a gyerekvakcina startját, már december 13-tól érkeznek az oltóanyagok

2021. december 1., szerda 11:15

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével az 5–11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) ellen kifejlesztett védőoltást – közölte szerdán a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn Twitter-bejegyzésében azt írta:

Sikerült elérnünk, hogy az 5–11 éves gyerekek számára az oltóanyagot egy héttel korábban szállítják az egész EU-ban, erről a gyártó biztosított minket. Ez a világjárvány közepette jó hír, és fontos a szülőknek és a gyerekeknek, akik meg akarják védeni magukat.

Mint arról az Index is beszámolt, jelentős mérföldkőhöz érkezett a járványkezelés azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5 és 11 év közötti gyerekek oltását a Pfizer-vakcinával. 

Orbán Viktor egy nappal később, november 26-án, pénteken jelentette be, hogy a gyerekek számára is elérhető lesz a koronavírus elleni védőoltás idehaza. A miniszterelnök hozzátette, hogy a gyerekeket a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös oltóanyagával fogják oltani.

Mi szereztünk kétmillió vakcinát. Az első szállítmány december 20. környékén fog megérkezni, 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják majd szállítani számunkra a gyerekek számára elérhető vakcinát

– mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

(Borítókép:  Leon Neal / Getty Images)

Rovatok