Index Vakbarát Hírportál

Ez most a legdrágább város a világon

2021. december 1., szerda 18:27

A világot fenyegető növekvő infláció mellett az ellátási rendszerek akadozása miatt emelkedő árak lökték az élre a tavaly még ötödik helyen álló közel-keleti várost.

Tel-Aviv lett az a város, ahol jelenleg a legdrágább a megélhetés a világon – derül ki az Economist Intelligence Unit most megjelent felméréséből. Tel-Aviv a tavalyi ötödik helyéről tört az élre és szorította le onnan a második helyre Párizst és Szingapúrt. A világ legolcsóbb városa pedig a szomszédos Szíria fővárosa. A több mint tíz éve tartó, polgárháború sújtotta Damaszkuszban kell a legkevesebbet fordítani a megélhetésre, bár nem árt, ha van egy erős életbiztosításunk is.

A dolláralapú felmérés a világ 173 városát hasonlította össze az áruk és szolgáltatások terén. A felmérés készítői jelezték, hogy az adatok augusztus–szeptemberiek és a helyi valutákra vetítve, éves szinten 3,5 százalékos inflációt mutatnak, amely öt éve a legmagasabb szám. Leginkább a helyi közlekedés drágult, mert a vizsgált városokban átlagosan 21 százalékkal nőtt egy liter üzemanyag ára.

Tel-Avivban a dráguláshoz hozzájárult a helyi fizetőeszköz, a sékel gyengélkedése a dollárral szemben. A termékek átlagosan tíz százalékkal drágultak, köztük leginkább a zöldség és a gyümölcs. A vizsgált városok közül Tel-Aviv a második, ahol a legdrágább az alkohol és a tömegközlekedés.

Városok csúszkálnak le és fel a listán

Tavaly három város végzett az első helyen, ez Párizs, Zürich és Hongkong volt. Idén Zürich a negyedik, Hongkong pedig az ötödik helyre csúszott vissza, majd New York, Genf, Koppenhága, Los Angeles és Oszaka következik.

A legolcsóbb városok mindig a Közel-Keleten és Afrikában voltak. Ugyanakkor idén nagyot ment felfelé Irán, amely jelenleg a 29., viszont tavaly még a 79. volt. Mindez valósznűleg a három éve ismét elrendelt amerikai szankcióknak az eredménye, hiszen Teheránnak nagyon sokba kerülnek az importtermékek.

A legnagyobb zuhanást Róma mutatta be, amely tavaly még a 32. volt, azonban idén a 48. helyen találjuk. Ennek okai között lehet a helyi zöldség és gyümölcs, valamint a ruházati termékek árának komoly csökkenése.

(Borítókép: Szörfösök Tel-Aviv egyik strandján 2008. december 10-én. Fotó: Ahikam Seri / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok