Index Vakbarát Hírportál

Lemond a pártelnökségről Sebastian Kurz, teljesen kivonul a politikából

2021. december 2., csütörtök 10:56

Visszaadja a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöki székét Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, és elhagyja a politikát – értesült a Kronen Zeitung. Az osztrák lap úgy tudja, hogy Sebastian Kurz hivatalosan a fia megszületésével indokolja a döntést, amikor 11 óra 30 perckor a nyilvánosság elé áll bejelentést tenni erről. Utódja a pártelnöki székben minden valószínűség szerint Karl Nehammer belügyminiszter lesz. 

A korábban az európai konzervatív oldal csodagyerekének kikiáltott Sebastian Kurz még kancellárként abba a vizsgálatba bukott bele, amelyet a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó államügyészség, a WKStA indított ellene, házkutatást tartva az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. A politikus október 9-én lemondott a kancellári tisztségről, posztját Alexander Schallenberg a külügyminiszter vette át.

A korrupció gyanúját keltő legkorábbi ügy a 2016-os pártelnökválasztásig nyúlik vissza. Sebastian Kurz és stábja a vád szerint a politikus hízelgő fényben feltüntető közvélemény-kutatást rendelt és jelentetett meg az Österrich című lapban, mindezt pedig közpénzből finanszírozták.

Nem sokkal később, 2017-ben a Novomatic korábbi vezérigazgatója, Harald Neumann üzenetet küldött Kurz egyik legfőbb szövetségesének, az akkori pénzügyminiszter Gernot Blümelnek. Az üzenetben az állt, hogy mindenképpen szeretne egy találkozót Sebastian Kurzcal, hogy beszéljenek egy valakinek a nevére szóló adományozással és egy olaszországi problémával kapcsolatban. Az a bizonyos valaki Thomas Schmid volt, az ÖBAG nevű állami vállalat akkori elnöke, amely állami érdekeltségeket kezelt a Telekom Austriában és az OMV-ben. Nyilvánosságra kerültek olyan, 2019. márciusi beszélgetések, amelyekben Sebastian Kurz biztosítja Thomas Schmidet, hogy a következő megbízatása valódi hatalommal fog járni. 

Kurz: Mindent megkapsz, amit csak akarsz. ***

Schmid: Nagyon boldog vagyok… Szeretem a kancelláromat

– hangzott az egyik kedélyes párbeszédrészlet.

Kancellári lemondása ellenére Sebastian Kurz mindeddig pártelnök és parlamenti képviselő maradhatott úgy is, hogy a mentelmi jogát már november 16-án felfüggesztették.

(Borítókép: Sebastian Kurz 2021. április 6-án. Fotó: Lisi Niesner / File Photo / Reuters)

Rovatok