Index Vakbarát Hírportál

Katonai drónok gyártásába kezd Ukrajna

2021. december 2., csütörtök 13:50

A biztonsági és védelmi szektor teljes állami költségvetése jövőre meghaladja a 320 milliárd hrivnyát Ukrajnában – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai parlamenti felszólalásában. Ukrajna elnöke külön kiemelte, hogy a tervek szerint katonai dróngyárat is építenek az országban.

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy jövőre az utóbbi harminc év legnagyobb finanszírozását kapja a biztonsági és védelmi szektor, 320 milliárd hrinyából (3,7 billió forint) gazdálkodhat az ágazat. Összehasonlításképpen 2018-ban ez az összeg 191,7 milliárd hrivnya volt.

Ezzel a költségvetéssel az ország történetében először indul rakétaprogram, fejlesztik az ukrán flottát, kiberhadsereg létrehozását tervezik. Ukrajna a függetlenség óta először An–178 típusú repülőgépeket vásárol a hadsereg számára. Üzem létesül harci drónok gyártására

– idézte az ukrán elnököt a Kárpáthír.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy harci robotok gyártásába kezd az Ukrán Állami Hadiipari Konszern. Az Ukroboronprom vállalat kompakt földi drónokat készül létrehozni, amelyeket logisztikai, felderítő és harci feladatok végrehajtására terveznek, beleértve a tűzharcot és az aknamentesítést. Olga Rudenko fejlesztési igazgató szerint a robotok a jövő fegyvereivé válhatnak, és jelentősen javíthatják Ukrajna védelmi képességét, emellett pedig erőteljes lendületet adhatnak az innovatív ágazatok további fejlődésének is.

Korábban Ukrajna többször kapott katonai támogatást az Egyesült Államoktól. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és Joe Biden amerikai elnök szeptember elején találkozott Washingtonban. Az Egyesült Államok ekkor biztosította Ukrajnát afelől, hogy továbbra is szilárdan kiállnak Ukrajna euroatlanti törekvései, szuverenitása és területi integritása mellett az orosz agresszióval szemben. Joe Biden a találkozón 60 millió dolláros katonai támogatást ígért Ukrajnának.

A támogatás egy részét október 10-én kapta meg Ukrajna, akkor hatvanmillió dollár érkezett, valamint az a 250 millió dollár az Egyesült Államokból, amelyet katonai fejlesztésekre szántak. Egy héttel később újabb támogatást kapott az ország az Egyesült Államoktól, ami fegyvereket és orvosi felszereléseket tartalmazott.

Rovatok