Index Vakbarát Hírportál

Bűncselekmény lehet a nők után füttyögés

2021. december 5., vasárnap 14:22 | aznap frissítve

Jövő héten felülvizsgálhatja az angol parlament a gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvényeket, a felülvizsgálat során pedig a Jogi Bizottság várhatóan javaslatokat tesz a nők elleni verbális erőszak, köztük a nyilvános szexuális zaklatás – például az utcai, kocsmai füttyögés, catcalling – kriminalizálására Angliában és Walesben. A javaslatok beterjesztése nőjogi szervezetek és ügyvédek több évig tartó munkája után jöhet el, írja a Guardian.

A gyűlölet-bűncselekmények a független szervezetként működő Jogi Bizottság általi felülvizsgálatát először három éve rendelte el Sajid Javid, a belügyekért felelős akkori államtitkár.

A Telegraph szerint a törvénymódosítási javaslat nyilvános szexuális zaklatás bűncselekménye címén büntethetővé tenné a trágár megjegyzések és a folyamatos szexuális ajánlattételek megfogalmazását, a sarokba szorítást, a nők után füttyögést (catcalling vagy kőművesfütty), illetve azt, ha valaki tömegközlekedési eszközökön másokhoz szexuális céllal préseli közel magát. A nőgyűlöletet ugyanakkor a korábbi hírek ellenére valószínűleg nem fogja a gyűlölet-bűncselekmények közé sorolni, így súlyosbító tényezővé tenni, mivel attól tartanak, nem hozna eredményt, írja belső forrásokra hivatkozva a lap.

A nők elleni bűncselekmények kérdése központi téma lett, és szigorú vizsgálat alá került Sarah Everard idén tavaszi elrablása, megerőszakolása és meggyilkolása óta. Mint azóta kiderült, Everardot Wayne Couzens volt londoni rendőr támadta meg, a férfit tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Priti Patel angol belügyminiszter júliusban jelentette be, hogy gondosan átvizsgálják a szexuális zaklatással kapcsolatos hatályos jogszabályokat. Októberben arról írt az angol sajtó, hogy Boris Johnson ellenzi a nyilvános szexuális zaklatásra vonatkozó új törvények bevezetésének terveit, arra hivatkozva, hogy már rengeteg meglévő jogszabály létezik erre a problémára.

A belügyminisztérium egyelőre annyit közölt, tudják, hogy a kormány felkérte a Jogi Bizottságot, hogy végezzen széles körű felülvizsgálatot a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatban azok feltárása érdekében, miként lehetne az életben lévő jogszabályokat hatékonyabbá tenni, és szükséges-e ezek további bővítése. A javaslatokra azonban csak akkor fognak reagálni, ha azokat a Jogi Bizottság már előterjesztette.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Guy Smallman / Getty images)

Rovatok