Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa ismét Leszboszon járt a menekülteknél

2021. december 5., vasárnap 15:06 | aznap frissítve

Vasárnap egy leszboszi táborban tett a menedékkérőknél látogatást Ferenc pápa a görögországi látogatása részeként.

Ferenc pápa a látogatás során körbejárta a tábort, kezet fogott és pacsizott a gyermekekkel, és közös fotókat készített velük, valamint egy beszédet is mondott. Emlékezetes, hogy az egyházfő korábban, 2016-ban, az akkori migrációs válság idején már járt Leszboszon.

Ezzel kapcsolatban a mostani látogatásán mondott beszédében Ferenc pápa azt mondta: az eltelt öt év kevés változást hozott, és Európa még mindig érzéketlen, nemtörődöm magatartást tanúsít a menedékkérőkkel szemben, ezzel pedig gyakorlatilag halálra ítéli őket. 

Minden férfit és nőt, mindannyiunkat arra kérem, hogy győzzük le a bénító félelmet, a gyilkos érzéketlenséget, a cinikus nemtörődömséget, ami halálra ítéli a szükséget szenvedőket

– mondta az egyházfő, hozzátéve: a Földközi-tenger, a „mare nostrum”, amely a civilizáció bölcsője volt egykor, most a „civilizáció hajóroncsává”, egy nagy temetővé, a „halál tengerévé” (mare mortuum) vált, miután a csempészek csónakjainak elsüllyedésekor rengetegen halnak meg.

Ferenc pápa egyben azt is elítélte, hogy sok politikus mind a mai napig haszonszerzésre használja fel a migrációt.

Könnyű megnyerni a közvéleményt azáltal, hogy mások iránt félelmet gerjesztenek. [...] A távoli, kiinduló okokat kell megtámadni, nem azokat a szegény embereket, akik a következményekért fizetnek, és akiket a politikai propaganda is felhasznál

– mondta. 

Az egyházfőt a látogatás alatt egy kongói menekült, Christian Tango Mukaya is üdvözölte, aki köszönetet mondott neki azért, hogy rendszeresen szót emel értük. 

Bízunk benne, hogy a pápa érkezése változást hozhat. Változást a helyzetünkben, mert jobb életet szeretnénk. Azt kérjük a pápától, hogy segítsen nekünk, hogy emeljen szót értünk Európában

– mondta a férfi, aki az utazás alatt elszeparálódott a feleségétől és három gyermekétől. 

A pápa ötnapos görögországi és ciprusi látogatásának talán a legfontosabb kérdése a migráció. Az egyházfő a vizit keretében több alkalommal is arra kérte, kéri az európai vezetőket, hogy ne építsenek falakat, és ne tápláljanak gyűlöletet az érkezőkkel szemben.

A pápai körutat Athénban egy kisebb botrány zavarta meg, ott ugyanis egy idős ortodox pap a látogatást megzavarva, kiabálva eretneknek nevezte a pápát. Az illetőt végül a rendőrök vitték el. 

(via AP, Reuters)

Rovatok