Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump idiótának nevezte az amerikai vezérkari főnököt

2021. december 6., hétfő 13:17

Donald Trump beszédet mondott szombaton a floridai Mar-a-Lagoban található rezidenciáján, amelyben idiótának nevezte Mark Milley tábornokot, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjét.

A volt elnök a Turning Point USA nevű, fiatalok konzervatívokból álló csoport előtt beszélt, amelyet egy jobboldali blogger, Jack Posobiec közvetített. Trump beszédében az afganisztáni kivonulással összefüggésben kritizálta Mark Milleyt.

Sosem felejtem el, ahogy azt mondta nekem: „Uram, olcsóbb otthagyni az eszközöket, mint elszállítani.” Akkor jöttem rá, hogy ő egy ki****ott idióta

– mondta Trump, aki nem sokkal később az amerikai médiáról sem túl hízelgő dolgokat mondott:

Nincs sajtónk. A sajtó korrupt. Ha van egy jó történetünk, egy jó történet bármelyik republikánusról, konzervatívról, abból is egy rossz történetet csinálnak. Ha pedig egy rossz történetről van szó, akkor azt a világ legrosszabb történetévé formálják. Ők a legaljasabb emberek.

Trump hozzátette, hogy szerencsére neki sikerült csökkentenie a médiába vetett bizalmat.

Nagyon büszke vagyok erre, mert ők mind aljas disznók

– fogalmazott a volt elnök, akinek állítása szerint 2015-ben még az emberek 94-95 százaléka bízott a médiában, de most már kevésbé tartják hihetőnek az ott elhangzottakat, mint azt, amit a kongresszusban mondanak a politikusok.

Nem tudni, hogy ezt az információt honnan idézte Trump, de a Gallup nevű közvéleménykutató cég 2015-ben 40 százalékra mérte ugyanezt az értéket. 2021-ben ez – szintén az ő felmérésük szerint – valóban lecsökkent körülbelül 18-19 százalékra, de még így is magasabb a kongresszusba vetett bizalomnál (12 százalék) – írja a Guardian.

Donald Trumpról egyébként nemrég derült ki – volt kabinetfőnöke, Mark Meadows kijelentése alapján –, hogy valószínűleg koronavírusosan ment vitázni Joe Bidennel a tavalyi elnökválasztás idején. Ebben a beszédben Trump erre nem reagált, egy másik alkalommal viszont álhírnek nevezte ezt az állítás. A Daily Beast szerint erre Meadows aztán csak annyit mondott, hogy igaza van, mivel a média félreértelmezte az ő szavait.

Rovatok