Index Vakbarát Hírportál

Csehország is katonákat küldene a lengyel határra

2021. december 7., kedd 16:17

Csehország 150 katonát küldene három hónapra Lengyelországba a lengyel-fehérorosz határszakasz védelmének megerősítésére – közölte Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő kedden Prágában. A belorusz-lengyel határon már megkezdte tevékenységét egy brit-észt katonai misszió.

A javaslatot a következő napokban fogja elfogadni a cseh kormány, majd a képviselőház és a szenátus elé kerül. A hatályos szabályok szerint cseh katonák külföldi kiküldéséhez mindig parlamenti jóváhagyás szükséges.

Katonáink segíteni fogják a lengyel katonák határvédelmi munkáját, de a migránsokkal közvetlenül összefüggő feladatokba nem fognak bekapcsolódni

– pontosított a cseh miniszterelnök.

Cseh katonák Lengyelországba küldését Milos Zeman államfő javasolta mintegy két hete. Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter a múlt héten a PAP lengyel hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a cseh katonákat nagy valószínűséggel a határvédelmi berendezések és a hozzájuk vezető utak őrzésével, illetve karbantartásával bízhatnák meg. A védelmi tárca a napokban pedig arról beszélt, hogy magyar katonák részvételéről folynak egyeztetések. 

A lengyel-fehérorosz határon tavasszal alakult ki feszültség, amikor migránsok nagy csoportjai próbálkoztak meg illegálisan átjutni Belaruszból Lengyelországba. A feszültség az ősszel tovább fokozódott.

Rovatok