Index Vakbarát Hírportál

Orosz repülőgépeket foglaltak le Ukrajnában

2021. december 7., kedd 12:03

A JSC Aviation Smartavia orosz légitársaság 13 repülőgépét foglalták le az ukrán hatóságok, mert illegálisan repültek az annektált Krím félszigetre. Az ukrán belbiztonsági szolgálat december 6-i közleménye szerint a „letartóztatott” gépek megsértették az ideiglenesen megszállt Krím területére való be- és kilépési eljárást.

Az ukránok szerint a repülőgépek a külföldi járatok szabályaival ellentétesen jártak el, és ezáltal illegálisan csempésztek át embereket Ukrajna államhatárán.

A „letartóztatást” az ukrán büntetőtörvénykönyv több cikkelye alapján indított büntetőeljárás keretében eszközölték, gyakorlatilag virtuálisan. A vizsgálat megállapította, hogy jelenleg 37 orosz légitársaság küld gépeket a Krímre. A belbiztonsági szolgálat abban reménykedik, hogy a lefoglalás és a további vizsgálati intézkedések korlátozzák az érintett légi fuvarozók repülőgépeinek járatait, azon belül európai járatait is.

A Kárpáthír szerint Ukrajna eddig 249 orosz repülőgépet „tartóztatott le” le már az elcsatolt félszigetre tartó útjai miatt.

Rovatok