Index Vakbarát Hírportál

Levideózták, milyen pusztítást végez az agyban a koronavírus

Koronavírus a világban – az Index szerdai hírösszefoglalója

Kiss Dániel
Vöő György
Németh Tamás
- csj -
2021.12.08. 21:47
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dánia ismét korlátozásokat vezet be a koronavírus terjedésének megfékezésére, különös tekintettel annak új, omikron nevű variánsára - jelentette be szerdán a dán miniszterelnök sajtótájékoztatóján.

    Mette Frederiksen szerint az intézkedések magukban foglalják egyebek közt azt, hogy a téli szünet kezdetét előrehozva, már december 15-i hatállyal bezárják az általános iskolákat, péntektől pedig az éttermeket és a bárokat is. Mint mondta, a kormány ezenfelül szorgalmazza a távmunkát és az olyan társasági összejövetelek lemondását, mint például a karácsonyi bulik.

    Még most is az az álláspontunk, hogy lehetséges a dán társadalom kiterjedt részeinek zavartalan működése, köszönhetően a vakcinák nagy támogatottságának

    - fogalmazott a kormányfő.

    Frederiksen eddig is többször hangsúlyozta, hogy kormány minden tőle telhetőt megtesz a korlátozások visszaállításának elkerülése érdekében, de az újonnan fertőzöttek napi száma drámai mértékben megnövekedett az utóbbi hetekben.

    Dánia szeptember 10-én oldotta fel a korábbi korlátozásokat, amit a koppenhágai vezetés egyrészt a beoltottak magas számával, másrészt azzal indokolt, hogy sikerült a járványt megfékezni. A járványadatok egészen október közepéig nem súlyosbodtak, attól kezdve viszont gyorsabban nőtt a fertőzöttek száma.

    Az ötmillió lakosú országban a járvány kitörése óta 529 210 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2972-en hunytak el a vírusfertőzés következtében.

  • Éppen a koronavírus legújabb mutációja miatt szabadulhatunk meg a pandémiától? Az elmúlt napokban több, ezzel kapcsolatos nyilatkozat is megjelent a sajtóban. Most a világhírű kutató, Karikó Katalin is elmondta a véleményét.

    „Ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódnunk, én nagyon optimista vagyok” – jelentette ki a Kossuth rádióban Karikó Katalin, a Pfizer–BioNTech mRNS-vakcinájának kifejlesztője, aki szerint még korai lenne megállapítani, hogy a jelenleg forgalomban lévő oltóanyagok mennyire hatékonyak az új mutáció ellen.

    A Dél-Afrikából érkező jelentések azt mutatják, hogy exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, a betegek állapota viszont nem lett súlyosabb, mint a delta-variáns esetén. A kórházba kerülők többsége nem volt beoltva, akik bekerültek az intenzív osztályra, azoknak pedig más légúti betegségük is volt, de egyelőre kevés az adat. Ha jobban terjedne, de kevésbé lenne súlyos a betegség, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást

    jelentette ki a Széchenyi-díjjal kitüntetett tudós.

  • A brit kormány azt kéri, hogy aki megteheti, a jövő héttől inkább otthonról dolgozzon - közölte szerdán Boris Johnson miniszterelnök.

    Johnson a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az iránymutatást a koronavírus nemrégiben azonosított omikron változatának felbukkanása indokolja.

    A kormány célja az, hogy a variáns vizsgálatának ideje alatt is lassítsa az omikron terjedését, és időt nyerjen ahhoz is, hogy minél többen megkaphassák a koronavírus elleni oltás emlékeztető és hatáserősítő harmadik dózisát.

    Boris Johnson bejelentette azt is, hogy péntektől kötelezővé válik a maszkok viselése a legtöbb zárt közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban.

    Mindemellett oltási igazolást kell majd felmutatni az éjszakai szórakozóhelyeken és a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken.

    (MTI)

  • Már ötvenhét országban mutatták ki a koronavírus legújabb, omikron nevű változatát – közölte szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján.

    Mint mondta, gyorsan növekszik az omikronnal fertőzöttek száma Dél-Afrikában, ahol ezt a változatot első alkalommal kimutatták. Ugyanakkor hozzátette, hogy korai lenne még megmondani, hogy a koronavírus B.1.1.529 jelű variánsa a világ más térségeiben is hasonlóan fog-e terjedni.

    „Dél-Afrikában gyorsan gyarapodnak az omikronos esetek, de a mutánst akkor fedezték fel, amikor a delta-variáns terjedése éppen alacsony volt, így nem volt vetélytársa” – mondta Tedrosz a koronavírus világszerte legelterjedtebb változatára, a deltára utalva.

    Hangsúlyozta, hogy óvatosan kell kezelni azokat az előzetes értesüléseket, amelyek arra utalnak, hogy az omikron-variáns enyhébb tüneteket okoz Dél-Afrikában. Ez esetben is kiemelte, hogy korai még egyértelmű megállapításokat tenni. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vegye komolyan a koronavírus terjedésének megfékezését szolgáló intézkedéseket, és mindenhol gyorsítsák fel az oltási kampányt.

    Már túl késő lesz, ha az államok megvárják, amíg megtelnek a kórházak

    – figyelmeztetett.

    Az omikron globális elterjedése Tedrosz szerint azt jelzi, hogy jelentős hatással lehet a járvány menetére, így „most kell cselekedni”.

    A dél-afrikai egészségügyi hatóságok csaknem húszezer új fertőzöttet jelentettek szerdán az utóbbi 24 órából, ami az új vírusvariáns megjelenése óta feljegyzett legmagasabb érték. Mivel azonban a mintáknak csak a töredékét vetették alá génszekvencia-vizsgálatnak, az omikron-vírusváltozat pontos arányát nem tudni.

    A csaknem hatvanmillió lakosú országban a járvány kitörése óta 3,071 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül több mint kilencvenezren hunytak el a kórban.

    (MTI)

  • A világjárvány alatt a páciensforgalom átterelődött a magánszolgáltatás irányába – mondta az Indexnek adott interjúban Póda Tamás, a SYNLAB Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója. A világ harmadik legnagyobb labordiagnosztikai vállalatánál már használják a mesterséges intelligenciát, és azon dolgoznak, hogy a gyógyítás valóban személyre szabható legyen.

    Bővebben>>>

  • A koronavírus-járvány ötödik hullámának megfékezésére Franciaországban tilos az éttermekben és a bárokban táncolni az alatt a négy hét alatt, amíg az éjszakai szórakozóhelyek nem nyithatnak ki – derült ki egy szerdán megjelent kormányrendeletből. Emmanuel Macron államfő ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány más korlátozásokat nem tervez.

    A kormány még hétfőn meghozott döntése értelmében a diszkók péntektől január 6-ig nem fogadhatnak vendégeket. A szerdai közlés szerint ezen időszak alatt a tánc tiltása a bárokra és az éttermekre is vonatkozik. Ez utóbbiak ugyanakkor korlátozások nélkül nyitva tarthatnak.

    A kormány a párizsi Pasteur Intézetnek a Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmányára hivatkozva arra emlékeztetett, hogy az éjszakai szórakozóhelyek a fertőzés szempontjából nagyon kockázatos helyszínek, mert rosszul szellőztetett, zárt helyiségek, ahol a koronavírus könnyebben marad meg a légtérben.

    A diszkók 16 havi zárvatartás után, július 9-én nyithattak újra, és védettségi igazolással (oltási igazolással vagy 24 óránál nem régebbi negatív teszttel) voltak látogathatók.

    A kormány jelezte, hogy a diszkók tulajdonosainak kártérítést fizet a következő négy hét bevételkiesése miatt. Az érdekeltek azonban kifogásolják, hogy más terekben továbbra is engedélyezett az ünneplés, illetve a fiataloknak a bulizás.

    Már megint minket zárnak be, az 1200 diszkót. Mi nem alamizsnát kérünk, hanem dolgozni szeretnénk – mondta egy tulajdonos kedden Emmanuel Macron államfőnek, amikor a közép-franciaországi Vierzonban tett látogatásán járókelőkkel beszélgetett.

    „Nem szabad azt hinni, hogy megbélyegezzük önöket. Az éttermekkel és a bárokkal ellentétben, ahol ülnek az emberek, az éjszakai szórakozóhelyeken az idő nagy részében nem az asztal körül vannak – válaszolta az elnök. – Megígérem, hogy megpróbálunk a lehető leghamarabb újranyitni” – tette hozzá, megerősítve, hogy az állam példás kártérítést nyújt majd a létesítményeknek a zárvatartás alatt.

    Jean Castex miniszterelnök azzal is indokolta a diszkók bezárását, hogy bár a zárt terekben kötelező a maszkviselés, az éjszakai szórakozóhelyeken ezt nehéz betartatni.

  • Összevissza zárják kapuikat az amerikai iskolák, amire különböző indokokkal szolgálnak az iskola vezetői. Van, ahol a személyzet kiégésére vagy hiányára hivatkoznak, máshol a rossz időjárást emlegetik.

    Detroitban például november közepén bejelentették, hogy minden pénteken bezárják az iskolákat, áttérnek online oktatásra, majd jött a kiegészítő üzenet, hogy egész hétre bezárnak, és digitális oktatás sem lesz. 

    Máshol szinte egyik pillanatról a másikra zárták kapuikat az oktatási intézmények, ami nem kevés örömöt szerzett a szülőknek, törhették is a fejüket, hol helyezik el porontyaikat. 

    Az iskolai körzetek a koronavírus-járványra hivatkoztak, mondván, hogy az emelkedő esetszámok miatt alaposan át kell fertőtleníteni a tanintézményeket, ám a valósághoz az is hozzátartozhat, hogy a kritikus fajelmélet körüli állandó vita és a járvány okozta nehézségek (digitális oktatás, maszkviselés körüli hiszti) miatt a tanárok az összeomlás szélére kerültek, így az iskolák a hirtelen elrendelt bezárásokkal próbálják őket maradásra bírni. 

    (NYT)

  • A finn miniszterelnök, Sanna Marin szombaton hajnalig négyig bulizott és táncolt egy helsinki szórakozóhelyen úgy, hogy korábban a helyi külügyminiszter tesztje pozitív lett koronavírusra, így kontaktszemélynek számított. A 36 éves miniszterelnök most bocsánatot kért az eset miatt.

    Jobban át kellett volna gondolnom szombat este

    – írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében, amelyben részletesen írt szombati napjáról. Hozzátette: nagyon sajnálja, hogy nem az előírásoknak megfelelően járt el.

  • Várhatóan márciusra elkészül az a módosított Pfizer-vakcina, amelyet kifejezetten az omikron ellen fejlesztenek ki – jelentette be a vakcinát fejlesztő Pfizer és BioNTech vállalat.

    Ugyanakkor a BioNTech és a Pfizer bejelentette, hogy laboratóriumi kísérleteik azt igazolták, hogy a harmadik Pfizer-oltás hatásos az omikron-variánssal szemben. A kísérleteket olyan emberektől vett vérmintákon végezték, akik már egy hónapja megkapták az emlékeztető oltást, és náluk a harmadik után ugyanúgy sikerült hatástalanítani az omikront, ahogy két oltással ugyanezt elérték a vuhani törzs esetében.

  • Hat szerb állampolgár került karanténba azt követően, hogy az afrikai Botswanából érkezett haza, és lehetséges, hogy megfertőződött a koronavírus omikron-változatával – közölte a szerb sajtó szerdán.

    A kéthetes karantént mindannyian az otthonukban tölthetik. Öten egy családhoz tartoznak, ők ausztriai átszállással, míg a hatodik személy törökországi átszállással érkezett Szerbiába.

    A szerb kormány november végén határozott arról, hogy a Dél-afrikai Köztársaságból, Malawiból, Mozambikból, Botswanából, Lesothóból, Namíbiából és Zimbabwéből Szerbiába érkezők szigorúbb ellenőrzés alá esnek, és karanténba helyezhetők.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 1884-gyel 1 267 112-re, Koszovóban nyolccal 161 147-re, Észak-Macedóniában 375-tel 217 676-ra, Montenegróban 215-tel 158 681-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 668-cal 278 326-ra növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában negyvennel 11 995-re, Észak-Macedóniában 16-tal 7670-re, Montenegróban hárommal 2332-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 32-vel 12 764-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon sem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2985 maradt.

  • A román kormány szerdai ülésén egy hónappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de enyhített a járványügyi korlátozásokon. Az elfogadott kormányhatározat szerint csütörtöktől csak a zsúfolt helyeken, buszmegállókban, piacokon lesz kötelező a kültéri maszkviselés. Zárt térben viszont továbbra is megkövetelik a szájat és orrot eltakaró maszk viselését – írja az MTI.

    Az enyhített korlátozások sorában szerepel, hogy törlik az oltatlan és a Covid–19 betegségen át nem esettekre vonatkozó éjszakai kijárási tilalmat, és az eddigi 21 óra helyett 22 óráig tarthatnak nyitva a boltok és az éttermek.

    A kormány lehetővé teszi, hogy a bevásárlóközpontokba és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletekbe az oltott és a betegségből kigyógyult emberek mellett a negatív teszteredménnyel rendelkezők is belépjenek. Nekik 72 óránál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk.

  • Ukrajnában 588 319 tanár és iskolai alkalmazott már felvette a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját, azaz az oktatási szférában dolgozók 90,2 százaléka teljes védettséggel bír – közölte az oktatási minisztérium. A közlemény szerint több mint 43 ezer tanár vár a második dózis felvételére.

    Ukrajnában a pedagógusok is azon foglalkozásúak közé tartoznak, akiknek kötelező felvenniük a védőoltást, különben a járvány miatt kihirdetett karantén ideje alatt felfüggesztik őket állásukból.

    A minisztérium közleménye szerint az országban még 415 iskolában folyik távoktatásban a tanítás, mert a tanári karból nincs mindenki beoltva – írja az MTI.

  • A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 147 milliós bírságot szabott ki a Dettol termékcsalád forgalmazójára, amiért a járványhelyzetben megalapozatlan állításokkal reklámozta fertőtlenítőszereit – írja az MTI.

    A GVH szerdai tájékoztatása szerint a nemzeti versenyhatóság vizsgálata megállapította, hogy a Reckitt Benckiser Kft. megtévesztette a fogyasztókat az általa forgalmazott Dettol termékcsaládba tartozó biocid termékek népszerűsítésekor.

    A reklámok nagyfokú hatékonyságot állítottak, a cég ugyanakkor ezt a hatást az eljárás során csak a baktériumok esetében tudta elfogadhatóan igazolni.

  • Negyedik napja tízezer alatt az új fertőzöttek száma Ukrajnában – írja a KárpátHír. 9371 új koronavírusos esettel 3 519 981-re emelkedett az ukrajnai fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

    A fertőzés következtében 450 személy halt meg, ezzel 89 436-ra nőtt a halálesetek száma. Egy nap alatt 26 800-an gyógyultak meg és 321 122 aktív beteget jegyeznek.

    Kárpátalján 329 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 12-en haltak meg egy nap alatt.

    Tegnap 199 765 embert oltottak be Ukrajnában. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 12 042 233 személy rendelkezik teljes védettséggel és 13 905 431 fő egy oltással.

  • A hivatalos orosz járványadatok egyre javulnak, mióta az országban a járvány miatt november elején egy év kényszerszabadságot kellett tartani – írja a Guardian.

    Az elmúlt napban 30 752 ember fertőződött meg, és 1179-en haltak meg. November 6-án még 40 ezer felett volt a napi új fertőzöttek száma.

  • A koronavírus működéséről kiderült, hogy eljut az agysejtekbe is, és az is, hogy ott mit művel. Ezen felbuzdulva Sophie-Marie Aicher és Delphine Planas, a párizsi Pasteur Intézet virológusai videóra vették, hogy a vírus mit csinál egy denevér agyában. Jól látszik a felvételeken, ahogy a koronavírus megérkezik, majd sejtfúziót és sejthalált vált ki.

    A szerzők pirossal jelölték azokat a területeket, ahol jól látszik a folyamat, hogy a kórokozó hogyan alakítja át a sejteket vírusgyárakká, mielőtt a gazdasejt elpusztulna. A felvételek több mint 48 órát ölelnek fel.

    (The New York Times)

  • Ukrajnában jövőre a leggyakrabban agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, középfülgyulladást kiváltó pneumococcus elleni oltással bővíthetik a kötelező oltási naptárt – írja a KárpátHír.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az Ukrajna 30 Fórumon kifejtette: a kötelező oltási naptárban jelenleg 10 fertőző betegség elleni vakcina szerepel. Ezeket tervezik bővíteni a pneumococcus elleni vakcinával, melyet jelenleg csak saját költségen lehet beadatni. Ha nem lenne a koronavírus-járvány, biztosan bevezetésnék jövőre, de egyelőre a koronavírusra koncentrálunk – mondta Ljasko.

    Az érvényben lévő törvények értelmében azok a gyerekek, akik nem kapják meg a kötelező oltásokat, nem mehetnek óvodába, iskolába, de pénzbírságra is büntethetik a szüleiket.

  • Nagy-Britanniában 2020-ban 19 százalékkal növekedett az alkoholhoz kapcsolódó halálesetek száma az előző évhez képest az ország statisztikai hivatala szerint. Ez a legnagyobb növekedés, mióta az adatgyűjtést megkezdték – írja a Guardian.

    Az első országos lezáráskor láthatóan megnőtt azoknak a száma, akik hetente több mint 14 egységnyi alkoholt fogyasztottak, és ez az érték azóta ezen a szinten is maradt. A vendéglátóhelyek bezárását követően magánszemélyeknek 31 százalékkal több sört és 26 százalékkal több tömény italt adtak el.

    Számos összetett változó áll a kockázatok emelkedése mögött. Láthattuk, hogyan növekedett a magány, a depresszió, a szorongás a járvány alatt, és ez mind tényező lehet. Mire pontosan megértjük, hogy minek mi a hatása, az bele fog telni némi időbe

    – mondta el James Tucker, a hivatal egészségügyi adatokért felelős vezetője.

  • A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kizárta annak lehetőségét, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasszák a pekingi téli olimpiát.

    A kérdés a vírus omikron-variánsának megjelenése miatt vetődött fel, ám Juan Antonio Samaranch, a NOB pekingi olimpiai koordinációs bizottságának vezetője kedden határozottan kizárta ennek a lehetőségét. Kijelentette, hogy az eredeti, februári időpontban tartják meg a játékokat.

    Az elmúlt két évben, ebben a Covid-világban az élet minden területén megtanultuk, hogy rugalmasnak kell lennünk, és gyorsan kell alkalmazkodnunk a változó körülményekhez. Pekingben ezt megtettük. Mindenre felkészültünk, a szervezőknek minden lehetséges szituációra van tervük

    – mondta Samaranch. A sportvezető biztos benne, hogy az olimpián részt vevők helyiektől történő elkülönítésével képesek lesznek megküzdeni a járvánnyal akkor is, ha rossz irányba változik a Covid-helyzet.

    Így most boldogan jelentjük be, hogy a tervezett időben és formában ünnepelhetjük majd a játékokat

    – szögezte le a spanyol bizottsági elnök.

    Christophe Dubi, az olimpia ügyvezető igazgatója kedden arról beszélt, hogy egyelőre a szervezők a jegyeladással kapcsolatos terveiket nem jelentették be, de megerősítette, hogy a helyiek úgy számolnak, lesznek nézők a versenyeken.

    Az már szeptemberben eldőlt, hogy a február 4-én rajtoló téli olimpián csak kínai lakosok lehetnek a lelátókon.

  • Háromméteres távolságról kevesebb mint öt perc alatt egy beoltatlan, maszk nélküli ember százszázalékos valószínűséggel meg fog fertőződni egy másik fertőzött társaságában. Amennyiben jól illeszkedő orvosi vagy FFP2-es maszkot viselünk, a Max Planck Intézet vizsgálata szerint ez a kockázat drámaian visszaesik.

    Amennyiben mindketten FFP2-es maszkot viselnek, a fertőzés kockázata húsz perc elteltével még a legrövidebb távolság esetében is alig haladja meg az egy ezreléket. Ha a maszk nem illeszkedik jól, a fertőződés esélye húsz perc elteltével 4 százalékra nő. Amennyiben orvosi maszkot viselnek, ez az arány legfeljebb 10 százalék.

  • Az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon a koronavírus elleni emlékeztető oltás felvételére szólították fel a lakosságot – számolt be az MTI.

    A beszámoló szerint a miniszterek támogatták azt is, hogy a tagállamokban összehangolják az uniós védettségi igazolványok érvényességét. Úgy vélekedtek, hogy erről még ebben a hónapban döntés születhet, a tanúsítványok érvényességének harmonizálása ugyanis megkönnyíti a határátlépést és az unión belüli mozgást.

    A miniszterek emellett az új vírusvariáns, az omikron beazonosítására alkalmas tudományos elemzések bővítésére, az omikronhoz köthető emberi érintkezések nyomon követésére és a járvány megfékezését célzó intézkedések betartására szólítottak fel a közelgő ünnepek idején is.

  • Telt házas premierrel nyitotta meg új évadát a Scala milánói operaház, ahol a pandémia miatti több mint egy évig tartó zárás után egyenként ellenőrizték a nézők oltottsági igazolását a Macbeth kedd esti előadásán – számolt be az MTI.

    A nézőtéren helyet foglaló Placido Domingo operaénekes nagy ünnepnek nevezte a Scala megnyitását. Úgy nyilatkozott:

    Minden tökéletesen sikerült.

    A milánói operaház a hagyomány szerint minden évben a város oltalmazójaként ismert Szent Ambrus ünnepén tartja idénynyitó előadását, amelyet tavaly nézők nélkül tartottak, és az interneten közvetítettek.

    Kedd este a nézők nem hiányoztak: a Scala telt házzal nyitotta újra kapuit azzal az újdonsággal, hogy az estélyibe öltözött nézőknek egyenként fel kellett mutatni az oltottsági igazolásukat a december 6-tól életbe lépett járványintézkedések értelmében. A nézők alkalmazkodtak, maszkjaikat elegáns ruháik színéhez és stílusához igazították. A fúvósokat kivéve a zenekar tagjai is maszkot viseltek.

    Visszatért az élet Milánóba, de továbbra is az óvatosság a jelszó

    – közölte Giuseppe Sala polgármester.

    A Scala új évada Giuseppe Verdi operájával, a Macbethtel indult Davide Livermore rendezésében. A karmester Riccardo Chailly, az operaház zeneigazgatója volt, a főszerepet a szoprán Anna Netrebko és a bariton Luca Salsi énekelte. Utóbbi majdnem lekéste az előadást, mivel a bejáratoknál végzett szigorú ellenőrzés lassította a bejutást.

    Hatperces tapsot kapott az előadás előtt Sergio Mattarella államfő is, akinek a nézők azt kiabálták, adjon ráadást, vagyis vállalja el még egyszer az elnöki mandátumot.

    A Scalát tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.

  • Szlovákiában 300 eurót kap, aki december 24-ig felveszi a harmadik oltást, vagy legalább beregisztrál az oltás felvételére. Aki december 24-ig felveszi a második vagy az első oltást, az csak 200 eurót kap. Annak is jár a pénz, aki legalább december 24-ig regisztrálja magát az oltásra, és legalább január 15-ig fel is veszi. Az iskolák is bezárnak egy hétre a karácsonyi szünet előtt, december 13-tól távoktatásba mennek át a felső tagozatok és a középiskolák az egész országban – írja a Paraméter.

    A nyitás korábban indul, mint ahogy azt az egészségügyi miniszter hétfőn javasolta: már pénteken, vagyis december 10-én kinyithatnak a védettek, vagyis az oltottak és a betegségen átesettek számára, a hotelek és a sípályák viszont az eredeti tervnek megfelelően december 25-én nyitnak. A koalíció megegyezett abban is, hogy megvizsgálják a kötelező oltás bevezetését, várhatóan a 60 évesnél idősebbek számára.

    A szabályok részletein még dolgoznak.

  • A világon 267 150 598 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 271 039 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 266 449 429 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 262 356 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 49 387 208 ember eddig a napig, a halálos áldozatok száma 791 514.
    • Indiában 34 648 383 fertőzöttet és 473 757 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 157 726 fertőzöttről és 616 018 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 10 620 535 a fertőzöttek száma, és 146 281 ember halt meg a betegségben.
    • Oroszországban 9 692 411-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 278 131-re emelkedett.
    • Törökországban 8 945 807 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 78 215.
    • Franciaországban 8 094 445 fertőzöttet és 120 891 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 312 346 fertőzöttet és 104 051 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 141 335 a fertőzöttek és 130 356 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 246 766 fertőzöttet és 88 237 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 134 318 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 134 386.
    • Lengyelországban 3 704 040 fertőzöttet és 86 205 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 683 044 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 94 499 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A legfrissebb adatok szerint valamelyik oltás mindkét dózisát eddig 11 921 738-an kapták meg a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában – írja a Kárpáthír. További 13 826 161 fő még csak az első adagot kapta meg.

    Hétfőn 188 758 embert oltottak be az országban – közölte az egészségügyi minisztérium.

    Kárpátalján kedd reggel 292 új fertőzöttet és 14 halálesetet jelentettek. Ezzel a nyilvántartásba vett esetszám 82 383-ra emelkedett, míg az elhunytak száma 2119-re.

  • Egy tanulmány szerint, amely laboratóriumi kutatásokat foglal össze, úgy tűnik, hogy a Pfizer vakcinájával oltott emberek szervezete által termelt antitestek jóval kevésbé sikeresen tartják távol az omikron-variánst attól, hogy megfertőzze a sejteket, mint a koronavírus többi változatát – írja a New York Times.

    A tudósok szerint az eredmények aggasztóak, de nem adnak okot pánikra. Az adatok szerint az omikron jóval könnyebben okoz beoltottaknál áttöréses fertőzéseket, mint a többi mutáció. A vakcinák hatása azonban szélesebb annál, mint hogy csupán az antitestek termelésére korlátozódna. Ezért a valóság árnyaltabb lehet a kísérletekben látott képnél. Emellett az eddigi információkból úgy látszik, hogy az újabb mutáns kevésbé súlyos megbetegedéseket okoz.

    Bár valószínűleg magas lesz a fertőzöttek száma, abban már nem vagyok biztos, hogy ez az ellátórendszerek összeomlásával járna. Szerintem ellenőrzés alatt fogjuk tartani

    – nyilatkozta a kutatásokat vezető Alex Sigal virológus, a dél-afrikai Durbanben lévő Afrikai Egészségügyi Kutatóintézet munkatársa.

  • A kötelező oltás és a korlátozások elleni tüntetések eszkalálódásától tart számos német tartomány belügyminisztere az újabb szigorítások miatt. A Covid elleni oltás kötelezővé tételéről egyes intézményekben még a héten dönthetnek, jövő év elején pedig az egész felnőtt lakosságra kiterjeszthetik az intézkedést. Eközben a negyedik hullám visszaszorulóban van, a koronavírusos fertőzöttek és elhunytak száma is csökken – írja a Privátbankár.

    Kedden kezdte tárgyalni a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét egyes intézményekben. Az erről szóló döntés még a héten megszülethet. A parlament felsőháza, a Bundesrat pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja majd a kérdést.

    A német kormány a tartományok vezetőivel közösen már december elején jelentős, főleg az oltatlanokat sújtó szigorításokról döntött: kitiltják őket az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő február végén, március elején pedig általánosan is kötelezővé tehetik az oltást a felnőtt lakosság körében.

    Számos tartományi miniszter ugyanakkor attól tart, hogy az újabb szigorítások miatt eszkalálódnak majd a kormány Covid-politikája elleni tüntetések – német nagyvárosokban már eddig is rendszeresen tartottak relatív nagy demonstrációkat korlátozás-, illetve oltásellenes csoportok.

    Drámai a helyzet, ami az elmúlt hetekben még jobban kiéleződött. […] Tudomásul kell vennünk, hogy a tiltakozás egyre inkább gyűlöletbe és erőszakba csap át

    – véli Roland Wöller, Szászország belügyminisztere.

  • Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid–19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron-variáns esetében is – mondta Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti igazgatója az AFP francia hírügynökségnek. Közölte:

    Nagyon hatékony oltóanyagok állnak rendelkezésünkre, amelyek bizonyították erejüket az eddigi összes variánssal szemben, ami a súlyos megbetegedést és a kórházba kerülést illeti, és semmi okunk azt gondolni, hogy ez most máshogy lesz.

    A variáns eddigi viselkedése nem utal arra, hogy az eddigi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni, Afrikában egyes helyeken enyhébb tünetekről számoltak be – folytatta a WHO-igazgató, és hozzátette, hogy az omikron-variáns esetében még csak a vizsgálatok kezdeti szakasza tart, és óvatosan kell elemezni az adatokat.

    A Bloomberg News kedden dél-afrikai kutatókra hivatkozva arról írt, hogy a Pfizer–BioNTech-vakcina részleges védelmet nyújt az omikron-variánssal szemben, amit emlékeztető oltásokkal erősíteni lehet.

  • Indul az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

Rovatok