Index Vakbarát Hírportál

Trükközött a vagyonbevallással a francia miniszter

2021. december 9., csütörtök 08:37

Lemondott hivataláról Alain Griset, a francia kormány kis- és középvállalkozásokért felelős tagja, miután szerdán hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amiért eltitkolta a vagyona egy részét. Az ítélethirdetés után Alain Griset azonnal benyújtotta a lemondását Emmanuel Macron elnöknek és Jean Castex miniszterelnöknek.

A 2020 júliusában hivatalba lépett Castex-kormányból Alain Griset az első tárcavezető, akinek büntetőbíróság elé kellett állnia. A politikust a felfüggesztett börtönbüntetésen kívül a bíróság három évre eltiltotta minden választható tisztségtől.

Alain Griset-t a bíróság azért ítélte el, mert a vagyona egy részét nem vallotta be. Súlyosbító tényezőként ismerte el a bíróság, hogy a kérdéses összeget egy francia bankban őrizte, és szándékosan titkolta el az illetékes hatóságok elől.

A politikus a vádirat szerint mintegy 171 ezer eurónyi értékben, több nagyvállalatból tartott részvényeit nem tüntette fel a Főhatóság a Közélet Átláthatóságáért (HATVP) nevű szervezet előtt a vagyonbevallásában. Ezenkívül egy 130 ezer eurós megtakarítását sem vallotta be, amelyet az általa 1991 óta vezetett, ágazati érdekvédelmi szervezetbe fektetett be.

A 68 éves politikus, aki korábban taxisofőrként dolgozott Észak-Franciaországban, azzal védekezett a bíróságon, hogy ügyetlenség, nem pedig tisztességtelenség miatt követte el a szabálysértést. Arra is emlékeztetett, hogy egyszerű ember, nem rendelkezik diplomával. Ügyvédje, Patrick Maisonneuve jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Hazudott az önéletrajzában a bolgár külügyminiszter-jelölt

Eközben az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó hírportál szerint a bolgár korrupcióellenes Van Ilyen Nép párt külügyminiszter-jelöltje vélhetően valótlan adatokat közölt hivatalos önéletrajzában arról, hogy milyen pozíciót töltött be az Európai Parlament (EP) alkalmazottjaként.

Dimitar Gardev hivatalos önéletrajzában az szerepel, hogy tanácsadói feladatokat látott el az EP külügyi, illetve biztonsági és védelmi bizottságában, az uniós parlament illetékes szolgálata azonban azt állítja, hogy a testület adminisztrációja nem rendelkezik erre vonatkozó adatokkal.

Gardev valójában egy bolgár szocialista európai parlamenti képviselő, Elena Joncseva helyi asszisztenseként dolgozott Szófiában 2019 és 2020 között, és ebben a minőségében az említett bizottságok hatásköreibe tartozó kérdésekkel is foglalkozott. Joncseva képviselő azonban cáfolta, hogy a külügyminiszter-jelölt tanácsadói munkát végzett volna.

Rovatok