Index Vakbarát Hírportál

Peking: súlyos árat fizetnek a diplomáciai bojkottért

2021. december 9., csütörtök 20:23

Megfizeti a „téves húzásainak árát” az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália – fenyegette meg az AUKUS Kína-ellenes szövetség tagországait Peking azzal összefüggésben, hogy ezen országok diplomáciai bojkottot hirdettek a pekingi téli olimpiával szemben.

Washington elsőként közölte, hogy nem küld kormányzati képviselőket a sporteseményre a Kína által elkövetett emberi jogsértések miatt. Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő a húzást úgy értelmezte, hogy a három ország

az olimpiai platformot politikai manipulációra használják. 

Úgy néz ki, a politikai bojkott ötlete elnyerte az angolszász térségekben a tetszést, Kanada és Új-Zéland is csatlakozott a szimbolikus erővel bíró lépéshez. 

Eközben az Európai Unió is agyal azon, hogy megkímélje-e diplomatáit az olimpiai részvételtől. Franciaország sportminisztere, Jean-Michel Balnquer viszont arra figyelmeztet, hogy nem szabad a politikát a sporttal összekeverni, mert különben elszabadulhat a pokol, és a sportesemények sorra szűnhetnek meg. 

A bojkottot egyébként pont az váltotta ki, hogy a sport és a politika összekeveredett Kínában, miután Peng Suaj kínai teniszező felszívódott, mert megvádolta a volt kínai miniszterelnök-helyettest szexuális visszaéléssel. Suaj időközben feltűnt, de a nemzetközi sportszervezetek nem győződtek meg arról, hogy nincs politikai nyomás alatt. Így a Női Teniszszövetség (WTA) felfüggesztette össze kínai eseményét, de a Nemzetközi Tenisz-szövetség (ITF) úgy érezte, Kína népességének kétharmada teniszfüggő, így Suaj esetétől eltekintett

(Guardian)

Rovatok