Index Vakbarát Hírportál

Drámaian megnőtt a Covid-halálozás egy michigani kórházban, sok közöttük a fiatal

2021. december 10., péntek 18:27

Az utóbbi hetek egyre több és súlyosabb állapotban kórházba kerülő amerikai betegnek a zöme még az első oltást sem vette fel.

Kezd drámaivá válni a helyzet egy Michigan állambeli kórházban, egyre több ugyanis azoknak a száma, akik koronavírussal összefüggő fertőzéssel kerülnek be. Katie Sefton, a michigani Sparrow Kórház igazgatóhelyettese a CNN megkeresésére elmondta, azt remélték, hogy lassan minden visszatér a régi, megszokott kerékvágásba, ám ezen a héten minden eddiginél több beteg került kórházba. 

Egyes források szerint egy hónap alatt 88 százalékkal nőtt a COVID-fertőzések száma Michiganben.

Január óta 289 ember hunyt el. Aggodalomra ad okot, hogy 75 százalékuk oltatlan volt. Az a néhány oltott beteg, aki szintén elhunyt, több mint hat hónapja kapta a második oltását. Jó hír viszont, hogy azok közül, akik már kaptak harmadik, vagyis emlékeztető oltást, senki sem halt meg. Ugyanakkor egyre több a fiatal elhunytak száma is.

Mint ahogyan Jim Dover, a Sparrow Egészségügyi hivatal elnöke mondja:

Nagyon sok fiatalt látni, nemrég egy családnak segítettem végleg elbúcsúzni a húszéves hozzátartozójától, és amikor hazaértem, csak sírni tudtam.

Dover megjegyzi: bármennyire is nehéz kimondani, nem lepte meg a sok oltatlan áldozat, mivel Michigan egyike azon államoknak, ahol nagyon alacsony az átoltottság az USA államai közül.

A következő néhány hét kritikus lehet, annál is inkább, mert már most is több mint százszázalékos kapacitással működik a kórház.

Dover szerint sokan kérdezik, miben tudnának segíteni. Mint mondja, leginkább azzal, ha valamennyien felveszik az oltást. Sőt azt javasolja, hogy azok, akik korábban már elkapták a fertőzést, ismételt kérjék az oltást. Elmondta, hogy a lánya kétszer is elkapta a fertőzést, mielőtt végül beoltatta magát.

Az ünnepek végéhez közeledve akár napi száz új fekvőbeteg is ellátásra szorulhat. A CNN megjegyzi, hogy az egészségügyben dolgozók egyre kimerültebbek, sőt egyeseknél már súlyos egészségügyi problémákat okoz a túlterheltség. Az egyik nővér arról számolt be nemrégiben, hogy munkába menet pánikroham jött rá az autóban, és percekig nem tudott kiszállni.

Az Egyesült Államokban nem csak a Michigan államban élőkre vár kemény tél.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint egy hónap alatt átlagosan mintegy negyven százalékkal nőtt a koronavírus miatti kezelések száma országszerte.

Egészségügyi szakértők szerint a delta-variáns terjedése jóval erőteljesebb most, mint tavaly volt, ezért mindenkit az oltásra buzdítanak. Csütörtökig az amerikaiak 64,3 százaléka kapta csak meg eddig mindkét vakcinát. A harmadik oltást eddig a népesség harmada vette fel.

A Wolrdometers adatai szerint a járvány megjelenése óta az Egyesült Államokban eddig 815 269 ember vesztette életét koronavírussal összefüggő megbetegedésekben, és 50 535 791 ember kapta el a fertőzést.

(via CNN)

(Borítókép: A michigani Sparrow Kórház 2021. január 17-én. Fotó: Ed Ou / Washington Post / Getty Images)

Rovatok