Index Vakbarát Hírportál

Először alapítottak szakszervezetet egy Starbucksban

2021. december 10., péntek 08:29

Egy, a New York államban lévő Buffalo körzetében lévő Starbucksban a munkavállalók megszavazták, hogy szakszervezetet alapítanak. Az Egyesült Államokban lévő 9000, a társaság közvetlen tulajdonában lévő üzletből így ez az első, ahol megszerveződik a szakszervezet, írta meg a New York Times

Az eredmény, amit az Országos Munkaügyi Tanács csütörtökön jelentett be, komoly kihívást jelent a cég munkaügyi politikájával szemben. Ők mindeddig úgy érveltek, hogy a piacon ők biztosítják a legjobb béreket és juttatásokat, ezért nincs szükség szakszervezetre.  

Augusztusban kezdték meg a kampányt a megalapításért a dolgozók Buffaloban, ugyanis úgy érezték, hogy túl vannak terhelve, és a társaság nem hallgatja meg a panaszaikat. Különösen sok volt a sérelem a mobilos applikáció miatt, ami lehetővé teszi, hogy több bonyolult rendelést adjanak le rövid idő alatt, így azok teljesítése nyomás alatt tartja a személyzetet. 

A cég vezető tisztségviselői, és alapítója, Howard Schultz is a helyszínre utazott, hogy meggyőzzék a munkavállalókat, írja a BBC. A Workers United szakszervezet, amelyhez a Starbucks dolgozói csatlakoztak, úgy nyilatkozott, hogy „a helyi üzleteket elözönlötték a városon kívüli vezetők”, akik próbálták elbizonytalanítani a szavazáson résztvevőket. Ez végül egy „fenyegetésekből és megfélemlítésekből álló kampányban csúcsosodott ki.”

A Starbucks azzal érvelt, hogy a szakszervezet megléte nehezebbé teszi azt, hogy gyorsan reagáljanak a dolgozóik szükségleteire. 

Az Egyesült Államokban ötven éves csúcsra emelkedett a szakszervezetek támogatottsága. A járvány alatt a cégeknek sokszor küzdeniük kellett, hogy legyen elegendő dolgozójuk, a munkavállalók így olyan helyzetbe kerültek, amiben sikeresebben harcolhattak a magasabb fizetésért vagy szélesebb körű jogokért. 

 

Rovatok