Index Vakbarát Hírportál

Világszerte tüntettek a korlátozások és a kötelező oltás ellen

2021. december 12., vasárnap 20:51

Ausztriában, Spanyolországban, Csehországban, Ukrajnában és Ausztráliában is ezrek vonultak utcára.

Sok országban voltak tüntetések a hétvégén a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, illetve a kötelező oltás miatt. Szombaton mintegy 44 ezren demonstráltak Bécs belvárosában, többségük nem viselt maszkot. 

Ausztria más városaiban is utcára vonultak. Klagenfurtban 2500-an gyűltek össze, Linzben néhány százan. Rendbontás egyik rendezvényen sem történt. 

Szintén a kötelező oltás miatt tüntetett több ezer ember vasárnap a cseh fővárosban, Prágában. 

A demonstrációt szervező Chcípl pes (Megdöglött a kutya) elnevezésű kezdeményezés szerint a kötelező oltás bevezetése és a pandémia elleni korlátozások indokolatlanok, jogtalanok és sértik a cseh alkotmányt, a polgári szabadságjogokat.

Míg a rendőrség a tüntetők számát 5 ezerre becsülte, addig Jakub Olbert, a Chcípl pes elnöke 8-10 ezerre saccolta. A tüntetés résztvevőinek többsége nem viselt maszkot, és a távolságot sem tartotta. 

Kis túlzással világjelenség

Euronews beszámolója szerint Ukrajnában is hasonló okokból vonultak utcára az emberek, miután a kijevi kormány december 1-től megköveteli a teljes oltottságot a tanároktól, az orvosoktól, illetve a kormányzati alkalmazottaktól.

A portál korábban arról is írt, hogy a spanyol fővárosban, Madridban is tiltakoztak. A békésen vonuló tömeg átsétált a belvároson, és a madridi kormány járványkezelési politikája ellen tiltakozott. Spanyolországban december 15-től kezdik meg az 5 évesnél idősebb gyerekek oltását.

Az ausztrál ABC News beszámolója szerint Melbourne-ben, Sydney-ben és Gold Coastban is tüntetések zajlottak. A melbourne-i és sydney-i tiltakozásokon több ezren vettek részt. 

(Borítókép: Tüntetés Bécsben 2021. december 11-én. Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok