Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Nyilvánvalóan egy politikai zsarolásnak vagyunk az áldozatai

2021. december 13., hétfő 21:37

Alaposan és kimerítően beszéltünk a migráció kérdéséről. Alaposan, kimerítően és szenvedélyesen beszélgettünk a jogállamiságról. Beszéltünk a Nyugat-Balkán kérdéséről. Beszéltünk az energia kérdéséről, külön beszéltünk a nukleáris energia kérdéséről – sorolta fel a hétfő esti budapesti sajtótájékoztatón Orbán Viktor, milyen témák vetődtek fel Emmanuel Macron francia elnöknek a V4-országok (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország) miniszterelnökeivel tartott budapesti megbeszélésén. 

Az, hogy a jogállamiság kérdése előkerül, borítékolható volt, Emmanuel Macron még a kétoldalú találkozójuk előtt megerősítette, hogy szóba fogja hozni Orbán Viktor előtt, az ellenzéki vezetőknek pedig azt mondta, még a 2022. január 1-jén kezdődő francia EU-elnökség fél éve alatt életbe léptetik a jogállamisági mechanizmust. Ez azt jelenti, hogy Magyarország csak akkor fogja megkapni a neki járó brüsszeli támogatást, ha a politikai vezetése betartja a demokratikus játékszabályokat.

Orbán Viktor a jogállamiságot és a Pegasus-ügyet firtató újságírói kérdésre azt hangsúlyozta a V4-es sajtótájékoztatón, hogy 

Magyarország jogállam, a titkosszolgálatok működését is a jogállami szabályok rendezik,

amelyeket ők betartanak, és büszkék is rá, hiszen amikor a politikát kezdték, még nem ez volt a helyzet. „Mi a kommunista rendszerrel szembeni ellenállásból, a szabadságharcosok és az utcai harcosok világából jövünk” – fűzte hozzá. Beszélt arról is, hogy Emmanuel Macronnal szoktak lenni köztük komoly viták, néha éles viták, amelyeket ő azonban szeret. Szerinte Magyarország politikai okokból nem kapja meg az összegeket az Európai Unió gazdasági újraindítási alapjából, az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzeiből.

Teljesen elfogadhatatlannak tartom, hogy az Európai Bizottság arra kér, hogy módosítsuk a családjogi törvényünket, az oktatási törvényünket. Mi köze van ennek az európai gazdaság újraindításához? Semmi. Nyilvánvalóan egy politikai zsarolásnak vagyunk az áldozatai

– fogalmazott, de szerinte a magyar gazdaság elég erős, hogy hosszú-hosszú ideig is jól bírja az RRF nélkül. Jelezte, minden programot, amelyet ebből a pénzből akartak indítani, saját költségvetési forrásból elindítottak, a magyar gazdaság és a magyar emberek semmilyen hátrányt nem szenvednek.

Orbán Viktor kapott egy újságírói kérdést az inflációról is, amire úgy válaszolt, a költségvetési hiányt figyelni kell, a 2022. áprilisi parlamenti választás előtt már „semmiféleképpen nem észszerű” visszavásárolni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Tehát megvárjuk a választásokat, és majd utána döntünk erről – mondta.

Kitért a határvédelem kérdésére is, azt állítva, a legdurvább támadásokat kellett elszenvednünk, és miközben védtük Európa határait, „hátba lőttek bennünket rendszeresen Brüsszelből és néhány európai fővárosból”. Most, hogy a helyzet megváltozott, ideje valami elszámolást készíteni. Orbán Viktor azt mondta, eddig csak mi mutattunk szolidaritást az Európai Unió többi tagállamával, ők még velünk nem. Ideje lenne, hogy tisztességesen elszámoljanak, és az európai védekezés költségeinek arról a részéről, amely egy-egy országra esik, tisztességesen elszámoljanak, és legalább a felét megkapják annak a költségnek, amibe Európa védelme eddig a magyar állampolgároknak került. 

EN DIRECT | À Budapest, le Président @EmmanuelMacron a participé au Sommet de Visegrád avec la Hongrie, la Pologne, la République tchèque et la Slovaquie. Suivez la conférence de presse : https://t.co/ECRRBhaRPO

— Élysée (@Elysee) December 13, 2021

Emmanuel Macron a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón a maga részéről érzékeny kérdésként és létkérdésként aposztrofálta a jogállamiság és a melegellenes diszkrimináció (az Orbán-kormány a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozást nevezi gyermekvédelmi vagy családjogi törvénynek) ügyét, álláspontja szerint pedig olyan megoldást kell találni, amellyel kimozdulhatnak a holtpontról. A francia elnök nem először találkozik a V4 miniszterelnökeivel, a megválasztása után másfél hónappal, 2017 júniusában is leült már velük tárgyalni. Akkor hasonló nézetkülönbségek feszültek a felek között, Emmanuel Macron előre beszólt mindegyiküknek, hogy az Európai Unió nem szupermarket, ahol válogatni lehet a kötelezettségek között, amire Orbán Viktortól megkapta, hogy új fiú még a politikában. Egyébként 2022 áprilisában a francia elnökre és a magyar miniszterelnökre is választás vár.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok