Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mára búcsúzunk olvasóinktól, köszönjük megtisztelő figyelmüket. Jó éjszakát kívánunk! 

  • Koronavírus–fertőzések miatt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban szereplő Chicago Bulls két bajnoki mérkőzését is el kell halasztani – adta hírül az MTI. 

    A liga hétfői közlése szerint a csapatnál tíz játékos és több stábtag került be NBA az egészségügyi protokolljába, így a keddi, Detroit Pistons, valamint a csütörtöki Toronto Raptors elleni találkozókat nem rendezik meg. 

    A Chicago Bulls az első olyan csapat az NBA idei szezonjában, melynek el kellett halasztani a mérkőzéseit a járvány miatt. 

  • Több pontos követelésekkel állt elő Szlovák Gasztronómiai Szövetség a kormány felé, mert kevésnek tartja azt a segítséget, amit a vendéglátósoknak nyújt az ország vezetése a pandémia alatt. 

    Hétfőn a besztercebányai városháza előtt gyülekeztek a helyi vendéglátósok, akik elégedetlenségüket fejezték ki a kormánynak, illetve egy követeléseiket tartalmazó paktumot is ismertettek, mert szerintük az nem támogatja őket és nem kommunikál velük a problémáikról. A kívánságlistájukon szerepel, hogy szombattól újra megnyithassanak, mert az elengedhetetlen a túlélésükhöz. Ezen felül ragaszkodnak a támogatásuk növeléséhez a bevételeik visszaesésének 20 százalékával, valamint az Elsősegély ++ csomag visszaállítását. Azt is szeretnék, hogy jövő év április 1-jétől 10 százalékos áfát fogadjanak el az indulási támogatás részeként, és egyértelmű, megkülönböztetés nélküli szabályokat kérnek. 

    A Szlovák Gasztronómiai Szövetség (ASG) képviselője, Viliam Pavlovsky közölte, hogy a kormánynak ezen követeléseik elfogadására csütörtökig adnak határidőt. Hozzátette, amennyiben nem fogadják el a feltételeiket, akkor fontolóra veszik, hogy a tilalom ellenére megnyitják a vállalkozásaikat. 

    (via Új Szó)

  • Nagy-Britannia az omikron-variáns miatt a fertőzések „szökőárjával” néz szembe, jelentette be a kormány, írta meg a CNN

    Said Javid egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy az új mutáció

    elképesztő gyorsasággal terjed, olyan sebességgel, amit korábban még soha nem láttunk. Az általa okozott fertőzések száma minden két vagy három napban megduplázódik. 

    Hozzátette, hogy egyelőre még túl korán van ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy az új variáns enyhébb megbetegedéseket okoz.  

  • A francia hatóságok eddig 400 nyomozást indítottak bűnszervezetek és magánemberek ellen hamis védettségi igazolványok miatt, mondta el Gearald Darmain belügyminiszter, aki a hamis okmányokat „haláligazolványoknak” nevezte, írta meg a Washington Post

    A miniszter elmondta, hogy a hatóságok eddig több ezer hamis igazolványt találtak, amelyek egy orvosok állítottak ki. Azt is bejelentette, hogy azok, akiket bűnösnek találnak, „különösen súlyos” büntetésre számíthatnak. 

  • Romániában a legkevésbé városias területeken, a moldvai (keleti) országrészben, illetve a székelyföldi Kovászna és Hargita megyében a legalacsonyabb a lakosság koronavírus elleni átoltottsága - derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) legfrissebb, regionális bontású összegzéséből, írta meg az MTI. 

    A december 10-i állapotokat tükröző adatsor szerint - amikor az országos átoltottság 46,2 százalékos volt - a bukovinai Suceava megyében regisztrálták a legalacsonyabb, 29 százalékos átoltottságot. 

    Az országos immunizációs rangsorban Kovászna megye utolsó előtti 30, Bákó megye hátulról a harmadik 33,4, Hargita megye pedig hátulról a hetedik 36,3 százalékos átoltottsággal.

    A legnagyobb, 66,2 százalékos arányban Bukarest 1,8 milliós lakossága olttatta be magát. A fővároson kívül az immunizációs arány csak öt, erősen urbanizált térségben - Kolozs (58,5), Konstanca (55,9), Szeben (53,4), Brassó (50,2) és Ilfov (50,1) megyében - haladta meg a beoltható lakosság ötven százalékát.

    A 19,3 milliós Romániában hétfőig 7 millió 855 ezer ember, a beoltható - 12 év feletti - lakosság 46,4 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az immunizálás üteme továbbra is lassul, a napi átlagos növekmény 7400 alá esett, amely már alig haladja meg a nyár végén regisztrált mélypontot.

    Az oltási hajlandóság október végén néhány hétig látványosan megugrott, több ízben a napi százezret is meghaladta, amikor a hatóságok kötelezővé tették a zöld igazolvány felmutatását minden zsúfolt zárt térben a látogatók és ügyfelek számára, továbbá kilátásba helyezték az igazolvány bevezetését a munkavállalók számára is. Az immunizálás üteme azonban azonnal visszaesett, miután a szenátus elutasította a zöld igazolvány munkahelyi bevezetését.

  • Az Európai Bizottság egy innovatív megállapodást írt alá a Lengyel Fejlesztési Bankkal 35 millió euró értékben, amely a tervek szerint fedezné a koronavírus elleni oltóanyagok árát, szállításuk költségét és a logisztikát olyan nem uniós országokba, mint Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Ukrajna.

    A megállapodásról azt is közölték, hogy Lengyelország szerepe az lesz, hogy összehangolja a rendelkezésre álló vakcinaadagokat a keleti partnerség országaiban felmerülő igényekkel, és felügyelje a vakcinagyártókkal szükséges megállapodásokat.

    Csak a védőoltás menthet meg minket, mindannyiunkat. Most pedig azokról a keleti partnerországainkról beszélünk, ahol az átlagos átoltottsági arány mindössze 28 százalék. Itt az ideje tehát, hogy segítsünk nekik felgyorsítani az oltási kampányt, és mindenki be legyen oltva

    – mondta a bizottság szomszédságpolitikáért felelős biztosa, Várhelyi Olivér. 

    (via Euronews)

  • Három soron következő mérkőzését is elhalasztották az észak-amerikai profi jégkorongligában szereplő (NHL) Calgary Flames együttesének. A liga közlése szerint a csapatnál hat játékos és ugyanennyi stábtag fertőződött meg – adta hírül az MTI. 

    Az együttes hétfőn a Chicago Blackhawks, kedden a Nashville Predators, csütörtökön pedig a Toronto Maple Leafs gárdájával találkozott volna.

    A Flames már a harmadik csapat, amelynek a mostani szezonban mérkőzéseket kellett elhalasztania a járvány miatt: korábban az Ottawa Senators három, illetve a New York Islanders két mérkőzését nem tudták lejátszani.

  • Koronavírus-fertőzés miatt csúszik a felkészülése Emma Raducanu US Open-bajnok teniszezőnek – adta hírül az MTI. 

    A 19 éves brit játékos kedden közölte, hogy pozitív lett a tesztje, ezért nem vesz részt Abu-Dzabiban az e heti bemutató tornán, ahol az olimpiai bajnok svájci Belinda Bencic lett volna az ellenfele.

    Raducanu három hónapja alaposan meglepte a világot azzal, hogy szettveszteség nélkül – 44 év után első brit női játékosként – megnyerte az év utolsó Grand Slam-tornáját. A világranglista 343. helyéről kezdte és a 19. pozícióban zárta az évet, aminek eredményeként a női versenyeket szervező WTA az év újoncává választotta.

  • A szlovák kormány múlt heti döntése alapján hétfőn felfüggesztették a jelenléti oktatást a középiskolákban és az általános iskolák felső tagozatain.

    Az Index korábban beszámolt róla, hogy a koronavírus-fertőzés legújabb mutációi már a kisgyermekekre is veszélyesek lehetnek, egyre több kiskorú kerül Covid-osztályra, sőt aztán akár intenzívre. 

    A Magyarországgal szomszédos országban az új döntés alapján a bölcsődék, az óvodák a megszokott módon működnek tovább, emellett a tanítás csak december 17-ig tart, december 20-tól pedig megkezdődik a karácsonyi szünet.

    Az oktatási miniszter határozata értelmében a sajátos nevelési igényű tanulók számára fenntartott általános iskolákban és középiskolákban, valamint az egészségügyi intézményekhez tartozó oktatási intézményekben sem szünetel a tanítás.

    (via Új Szó)

  • Az amerikai Pfizer 6,7 milliárd dollárért megvásárolja az egyebek között az immunbetegségek gyógyítását célzó gyógyszerek fejlesztésével foglalkozó Arena Pharmaceuticals Inc. vállalatot, írta meg az MTI. 

    A két cég hétfőn ismertetett közös közleménye szerint a Pfizer száz dollárt fizet minden Arena-részvényért, ami mintegy duplája a papír pénteki záró árfolyamának. A vételárat a Pfizer saját tartalékaiból finanszírozza.

    Az ügyletre már rábólintott mindkét társaság igazgatótanácsa.

    Az Arena portfóliójában a gasztroenterológiai, bőrgyógyászati, szív- és egyéb betegségek kezelésére szolgáló ígéretes gyógyszerek széles skálája szerepel, de ezek mindegyike fejlesztés alatt áll.

    A Pfizer arra számít, hogy az Arena felvásárlása hozzájárul majd a saját, gyulladásos és immunbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek fejlesztéséhez.

  • Fél évről mindössze három hónapra csökkentették a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltás felvételét a második adag megkapásától. 

    Magyarország északi szomszédjában alaposan felpörögtek az események a járványügyi intézkedéseknél, hiszen előbb megszüntették a lockdownt, majd bejelentették, hogy az alsó tagozatos tanulók kivételével minden más korosztályt online oktatásba küldenek, végül pedig az egészségügyi miniszter megerősítette, hogy elkezdték a hatvan év felettiek kötelező oltásának jogi előkészítését.

    A legújabb bejelentésből az is kiderül, hogy Szlovákiában már azok is felvehetik a koronavírus elleni harmadik vakcinadózist, akiknek a második adag felvétele óta eltelt három hónap. Korábban erre csak a második oltás felvételétől számított hat hónap eltelte után volt lehetőség. 

    A rendelkezésre álló információk szerint biztonságos és hatásos az emlékeztető oltás felvétele a harmadik hónap után

    – olvasható az egészségügyi minisztérium állásfoglalásában. 

    (via Új Szó)

  • Legalább egy ember meghalt az omikron-variáns által okozott betegség következtében, jelentette be Boris Johnson miniszterelnök, írta meg a BBC.

    Ez eddig az első bizonyosan ehhez a variánshoz köthető haláleset a világon.

    A kormányfő elmondta, hogy az új variáns jelenléte meglátszódik a kórházi beutaltak számában, és a „legjobb dolog” amit az emberek tehetnek, ha felveszik a harmadik oltást.

    Félre kell tennünk azt a vélekedést, hogy ez egy szelídebb változata a vírusnak, és észre kell vennünk, milyen óriási sebességgel terjed a lakosság körében

    – nyilatkozott Boris Johnson.

  • Belátható időn belül elkezdhetik Szerbiában is kezelni a covidosokat a Molnupiravir nevű gyógyszerrel, amely gátolja a vírusok replikációját.

    A szerb Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója, Sanja Radojevic Skodric tudatta, hogy a gyógyszert a koronavírus-fertőzés első öt napjában kell bevenni, hogy csökkentse a halálozási kockázatot. Arról is beszélt a szakember, hogy 18 év alatti személyek, várandós, illetve a szoptató nők esetében nem alkalmazzák majd a készítményt. Az első kontingens 12 ezer Molnupiravir tablettát tartalmaz majd, ugyanakkor 50 ezer adagról kötött szerződést Szerbia a gyártóval, ezeket az év további részében szállítják le az országnak.

    Az igazgató azt is elmondta, hogy a jövő év első negyedében 100 ezer adagnyi Pfizer által gyártott koronavírus-fertőzés elleni tabletta is érkezik az országba. 

    (via Pannon RTV)

  • Az országos tisztifőorvos az M1 Híradóban nyilatkozott, ahol elmondta: a beérkezett mintákból két esetében kimutatták a koronavírus omikron variánsát. Több esetet még nem fedtek fel, de mint arra korábban utaltak, Európában a variáns már közösségi terjedést mutat, így nem meglepő a magyarországi megjelenése, írta meg az InfoStart.

    Mint Müller Cecília hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül egyértelműen a delta uralkodik a vizsgálati eredményekben, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket.

    (via InfoStart)

  • A bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézet tette közzé azt a képet, amin bemutatták, hogy mennyi a napi gyógyszeradagja azoknak az oltásoktól tartóknak, akik megfertőződnek, majd az intenzívre kerülnek.

    Az egészségügyi intézet kifejti, hogy ez az adag nem csak az ő kórházukban ekkora mennyiség, hanem minden más kórházban is ennyi szükséges a súlyos állapotú fertőzöttek életben tartásához. Beatrice Mahler, az intézet igazgatója elmondta, a kezeléshez használt gyógyszerek azt segítik, hogy a betegek túljussanak a kritikus pontokon.

    Azt is kifejtette a szakember, hogy a gyógyszerek között rengeteg antibiotikumra, az emésztőszerveket védő szerekre, véralvadás-gátlóra, a szívműködést segítő készítményekre, infúziós oldatra, valamint egyéb, a szervezet működését segítő készítményre van szükség. Arról is beszélt a igazgató, hogy mindezek után még lélegeztetőgépre is kerülhet valaki és nincs rá garancia, hogy arról élve kerül le.

    (via Főtér)

  • Megkezdődött annak a virtuális programnak a tesztelése, amely által az oltottak hozzájuthatnak Volodomir Zelenszkij miniszterelnök által ígért, ezer hrivnyás (12 ezer forintos) támogatásához – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

    Az Index korábban beszámolt róla, hogy utalvánnyal és készpénzzel is igyekeznek az oltási kedvet felpörgetni a Magyarországgal szomszédos országban.

    Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, a digitális átalakításért felelős tárca vezetője tudatta, hogy ilyen mértékű az érdeklődés a készpénzes oltási jutalom iránt. December 9-én a Monobank elérhetővé tette a regisztrációt. December 13-án a kiadott virtuális kártyák száma már meghaladta az egymilliót.

    Az online térben a projekt részeként eddig 1 millió 35 ezer 225 kártyát generáltak, és ennél is több, 1 millió 348 ezer 137 felhasználó regisztrált a szolgáltatás béta tesztelésére

    – fejtette ki a politikus.

    Három bank már bekapcsolódott a programba. A legtöbben, 878,5 ezren a Monobank szolgáltatásait vették igénybe. Az A-Bankban 84 ezren, az Alfa-Bankban 72 ezren éltek a lehetőséggel. 

    (via Kárpáti Igaz Szó)

  • Nap mint nap újabb német cégek kapcsolódnak egy, a maga nemében egyedülálló kampányhoz: a bankok, az autógyárak, a gyorséttermek vagy éppen a kereskedelmi láncok eddig jól bevált reklámszlogenjeik cseréjével buzdítják oltásra a lakosságot.

    Bővebben>>>

  • Romániában 494 új megbetegedést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Az igazolt fertőzések száma megközelítette az 1,8 milliót. Múlt szerdán még 1032 új megbetegedést regisztráltak.

    A Covid-19-ben és szövődményeiben 45 beteg lelte a halálát vasárnap, írta az Agerpres. A pandémia kezdete óta már több mint 57 ezer fertőzött életét ragadta el a koronavírus.  Ugyanakkor 1,71 millióan már felépültek a megbetegedésből..

    Az egészségügyi miniszter a hétfői koalíciós ülésen mutatja be a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetésével kapcsolatos törvénytervezetet. A cél az, hogy a törvény még az idén hatályba lépjen.

  • Zavargásokba torkollt a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozások és a tervezett kötelező oltást ellenzők számos tüntetése Németországban a hétvégén, több demonstráción rendőrökre és újságírókra támadtak. Vasárnap este a bajorországi Schweinfurtban egy kezdetben békés tüntetésen a résztvevők rendőrökre támadtak és megpróbáltak felgyújtani egy rendőrautót. Tíz embert őrizetbe vettek.

    A Türingia tartományi Gothában egy nem bejelentett vasárnapi demonstráción ugyancsak rendőrökre támadtak, a szászországi Bennewitz-ben pedig két újságíróra is rárontottak a rendőrség közleményében szélsőjobboldaliként jellemzett tüntetők, akik két rendőrt is megsebesítettek. A türingiai Greiz-ben egy szombati tüntetésen szabadultak el az indulatok, az összecsapásban 14 rendőr sebesült meg.

    Az utóbbi napokban egyre több hasonló esetről számolnak be a hatóságok. Az incidensek többnyire az ország keleti részén, az egykori NDK területén fordulnak elő, és elsősorban azokban a térségekben, amelyekben alacsony az átoltottság, főleg Szászországban és Türingiában. Előfordulnak nem erőszakos, de széles körben megfélemlítésként, elfogadhatatlan nyomásgyakorlásként értelmezett megmozdulások is. Országszerte felháborodást keltett például a Szászország tartományi egészségügyi minisztere, Petra Köpping grimmai otthona előtt a napokban tartott fáklyás felvonulás.

    Az egyik leginkább elismert német terrorizmus-szakértő, Peter Neumann, a londoni King's College tudományegyetem kutatója szerint nem lehet kizárni, hogy a járványlassító intézkedéseket és a tervezett általános oltási kötelezettséget elutasító körök még tovább radikalizálódnak. Eddig is történtek már „összetettebb támadások”, például a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) egyik berlini épülete és klinikák, oltóközpontok ellen. Az viszont új jelenség, hogy ezek a csoportosulások a jogos ellenállás képviselőiként tekintenek magukra, ami a terrorizmus előszobája. Így előfordulhat, hogy

    néhány hónap múlva valóban terrorista akciók sorozatáról kell beszélnünk

     – mondta Peter Neumann a Bild hírtelevíziójának.

    A német politika első vonalában fokozódó aggodalommal szemlélik e fejleményt. A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezését szolgáló erőfeszítések elleni tiltakozás érezhetően radikalizálódik, és ez „egyértelműen veszélyezteti demokráciánkat” – nyilatkozta a ZDF országos közszolgálati televíziónak Bärbel Bas, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke. Szerinte sürgősen lépni kell, mindenekelőtt be kell tiltani a politikusok otthona elé szervezett demonstrációkat, és erősíteni kell a tüntetők szerveződésének fórumán, a Telegram üzenetküldő alkalmazáson áramló adatok ellenőrzését.

    Manuela Schwesig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia miniszterelnöke szerint az a legfontosabb, hogy „ne adjuk át az utcát a radikálisoknak”, akik közül sokan valójában nem is a koronavírus elleni védekezést vagy az oltási kötelezettséget kifogásolják, hanem felhasználják az ügyet a társadalom megosztására. Ezt nem szabad eltűrni, a társadalomnak és az államnak szembe kell szállnia a „megosztókkal és agitátorokkal, mert végső soron nemcsak a politikusokat, hanem mindannyiunkat fenyegetnek” – mondta a tartományi kormányfő a Bildnek.

    A szövetségi kormány adatai szerint az oltási kampány december eleje óta felgyorsult. Az utóbbi hét napon négyszer is meghaladta az egymilliót a naponta beadott oltások száma. Így már a német lakosság 69,6 százaléka, azaz 57,9 millió ember rendelkezik teljes oltással a koronavírus ellen. Legalább egy adag oltást 72,6 százalék, azaz 60,4 millió ember kapott. Az emlékeztető oltást a németek 23,8 százaléka (19,8 millió ember) kapta meg. Az oltatlanok 22,8 millióan vannak, a lakosság 27,4 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

    (via MTI)

  • Érvénybe lépett hétfőn Angliában az a kormányzati útmutatás, amely otthoni munkavégzést javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges. Boris Johnson miniszterelnök múlt szerdán, a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján ismertette az új ajánlást, hangsúlyozva, az iránymutatást a koronavírus nemrégiben azonosított omikron változatának felbukkanása indokolja.

    A jogilag nem kötelező hatályú kérés Angliára vonatkozik. Az Egyesült Királyság többi országában (Skóciában, Walesben és Észak-Írországban) már érvényben van hasonló útmutatás. 

    Boris Johnson hangsúlyozta, a kormány célja az, hogy lassítsa az omikron vírusváltozat terjedését, és időt nyerjen ahhoz is, hogy minél többen megkaphassák a koronavírus elleni oltás emlékeztető és hatáserősítő harmadik dózisát.

    A brit kormányfő az otthoni munkavégzésre szóló ajánlás érvénybe lépése előtt néhány órával, vasárnap este tartott televíziós beszédében bejelentette, hogy a kormány példátlan mértékben felgyorsítja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának mielőbbi beadását célzó kampányt, és már e hónap végére – az eredeti célkitűzésnél egy hónappal korábban – minden angliai felnőttnek lehetősége lesz az emlékeztető oltás beadatására.

    A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi, vasárnap esti adatai szerint az Egyesült Királyság egészében átlépte a 40 százalékot azoknak a felnőtteknek az aránya, akik már megkapták a harmadik oltási dózist. Ez azt jelenti, hogy országszerte 23,1 millió embernek adták be eddig a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját. Az első adagot a lakosság 89,1 százaléka, az első két dózist 81,3 százalékuk kapta meg.

    Az otthoni munkavégzést javasló útmutatás érvénybe lépése előtt kötelezővé tették a maszkok viselését a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban. Angliában a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben eddig is kötelező volt a maszkviselés, a pénteken érvénybe lépett intézkedés ezt a kötelezettséget terjeszti ki.

    Szerdától továbbá a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által kiadott, illetve a brit kormány által elismert külföldi oltási igazolást, vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell majd felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

    (via MTI)

  • Oroszországban visszaszorulóban a koronavírus-járvány. Hetekkel ezelőtt nap mint nap arról érkeztek hírek, hogy 40 ezer fölött van a friss esetszám, ám immáron második napja a 30 ezret sem éri el. Nincs olyan oroszországi nagyváros, ahol elérte volna a kétezret az új megbetegedések száma az utóbbi 24 órában, írta a TASZSZ. A járvány kezdete óta az igazolt fertőzöttek száma már meghaladja a tízmilliót.

    A Covid–19-kórban és szövődményeiben 1121 fertőzött veszítette az életét vasárnap. Ilyen alacsony halálozási rátára október vége óta nem volt példa Oroszországban. Az utóbbi bő másfél esztendőben több mint 290 ezer ember nem tudott megbirkózni a betegséggel. Ugyanakkor már 8,76 millióan felgyógyultak a fertőzésből, csak az elmúlt 24 órában 28 ezren.

  • Szlovákiában csaknem 2400 új megbetegedést diagnosztizáltak vasárnap. Csaknem hétezer PCR-tesztet értékeltek ki a szlovákiai laborokban az utóbbi 24 órában. Ezt az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja közölte. Emellett a mintavételi pontokon több mint 20 300 antigéntesztet végeztek el, ezek közül mintegy hétszáz mutatott ki fertőzést.

    A Covid–19 és szövődményei 61 halálos áldozatot követeltek, írta a parameter.sk. A járvány kezdetétől már 15 415 elhunytat gyászolnak a hozzátartozói. Valamelyest csökkent a kórházi kezelésre szorultak száma.

    Jelenleg 3332 olyan embert kell ápolni szlovákiai egészségügyi intézményekben, aki koronavírussal fertőzött, illetve olyan tünetegyüttes észlelhető nála, ami a fertőzés gyanújára utal.

  • 16, omikron-variánssal fertőzött személyt azonosítottak Oroszországban, mindannyian Dél-Afrikából tértek vissza – idézte Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettest az Interfax hírügynökség. 

    A Guardian emlékeztet, hogy Oroszországban december 6-án találták az első két omikronos esetet. Az egyelőre nem bizonyos, hogy a most bejelentett 16 főbe beletartozik-e a korábban azonosított két fertőzött is.

    (via The Guardian)

  • Roma nyelven biztat oltakozásra az oltási kampány koordinátora – adta hírül a foter.ro. 

    A rövid üzenetben – Na dara! Nai khancsi naszul, hai te kherasz o vakcsino!, azaz Ne félj! Nincs semmi rossz benne, oltassuk be magunkat! – Valeriu Gheorghiță az Országos Romaügynökség által indított tájékoztatási kampányhoz csatlakozott. 

    A lap szerkesztői dicsérek az ötletet, de hangsúlyosan felteszik a kérdést: vajon magyar nyelven mikor szólal meg a koordinátor?

  • A világon 270 147 704 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 305 789 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban 269 728 230 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 301 408 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 49 921 405 ember. A halálos áldozatok száma 797 346.

    • Indiában 34 690 510 fertőzöttet és 475 434 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 177 059 fertőzöttről és 616 457 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 10 881 189 a fertőzöttek száma, és 146 896 ember halt meg a betegségben.
    • Oroszországban 9 842 021-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 283 815-re emelkedett.
    • Törökországban 9 042 149 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 79 151.
    • Franciaországban 8 362 843 fertőzöttet és 121 416 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 546 010 fertőzöttet és 105 758 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 154 813 a fertőzöttek és 130 722 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 290 190 fertőzöttet és 88 381 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 225 517 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 134 831.
    • Lengyelországban 3 828 248 fertőzöttet és 88 479 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 733 967 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 96 695 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A koronavírus-járvány egyik legfontosabb tapasztalata, hogy a felnőttek esetében sokkal súlyosabb lefolyással és magasabb halálozással jár a pandémia, mint a gyerekeknél. Mégis jelenleg gyermekek tízezrei küzdhetnek a világban a következményekkel.

    Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) a Covid–19-et a 10 leggyakoribb halálok közé sorolja az 5 és 11 év közötti gyermekek körében. Kutatásaik szerint azoknak, akik átvészelik a betegséget, 0,1 százaléka szembesül később sokszervi gyulladással (PIMS). Ugyanakkor a poszt-Covid-tünetek sokkal több gyermek életét nehezítik meg. 

    A sokszervi gyulladást, amely jellemzően néhány héttel a koronavírus-fertőzés után jelentkezik, az okozza, hogy az immunrendszer hirtelen túlműködésbe kezd, és gyulladást okoz a szívben, a tüdőben, a vesékben, az agyban és a gyomor-bélrendszeri szervekben. Az érintett gyermekek akár két hetet is kórházban tölthetnek, egyesek intenzív ellátást igényelnek.

    A Reuters írásából kiderül, hogy miközben az Európai Unió a héten kezdi meg az 5–11 évesek beoltását célzó kampányt, addig az Egyesült Államokban novemberben megkezdett hasonló oltási akció már sokat veszített lendületéből. 

    Az orvosok azt mondják, hogy megtanulták, hogyan lehet jobban kezelni a Covid utáni állapotot, és a legtöbb gyermek felépül. Hat hónappal, illetve egy évvel a betegség után vizsgált gyermekeknél a legtöbb probléma megoldódott.

    Karyn Moshal, a londoni Great Ormond Street Hospital gyermekfertőző betegségek szakértője a Lancet nevű tudományos lapban közzétett hat hónapos felmérés alapján úgy véli, hogy a sokszervi gyulladás (PIMS) miatt kórházba került gyermekeknél ritka a szervkárosodás. Az elhúzódó tünetek, köztük a mentális fáradtság és a fizikai gyengeség viszont gyakorta fennmaradtak, ezek a gyerekek csak rövidebb ideig tudnak koncentrálni. A kutatók azt remélik, hogy az általuk megszerzett tudás nemcsak a gyermekek kezelését javítja, hanem segít a szülőknek megérteni a Covid–19 kockázatait is, amikor gyermekeik beoltását mérlegelik. 

    A PIMS-t, amely jellemzően néhány héttel a koronavírus-fertőzés után jelentkezik, az okozza, hogy az immunrendszer hirtelen túlpörög, gyulladást okozva a szívben, a tüdőben, a vesében, az agyban és a gyomor-bélrendszeri szervekben. Az érintett gyermekek akár két hetet is kórházban tölthetnek, néhányuk intenzív ellátást igényel.

    A hosszú Covid azonosítása gyermekeknél nagyobb kihívást jelent. A prevalenciájának meghatározása attól függ, hogy milyen tüneteket vizsgálnak, és kitől gyűjtik az információkat – orvosoktól, szülőktől vagy maguktól a gyerekektől – mondta Ashkenazi-Hoffnung.

    Zachi Grossman, az Izraeli Gyermekgyógyászati Szövetség elnökének becslése szerint a koronavírusos gyermekek körülbelül 1 százaléka sokáig szenved a Covid hosszú távú hatásaitól. Izraelben jelenleg nagyjából 200 gyermeket kezeltek poszt-Covid miatt.

    Magyarországon a vakcinainfo.gov.hu honlap folyamatosan nyitva van az 5–11 évesek regisztrálásához. A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt e-mail-címmel rögzíthetik őket. A gyermekek oltása – ahogy arról az Index is beszámolt – december 15-én (szerdán) kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon. Az első gyermekvakcina-szállítmány várhatóan kedden érkezik Magyarországra, és 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé. Minden 5–11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. 

    AZ 5–11 ÉVES GYERMEKEK ESETÉBEN TERMÉSZETESEN A VAKCINA NEM VÁLASZTHATÓ, AZ IDŐPONTFOGLALÓ KIZÁRÓLAG A GYERMEKOLTÁSHOZ HASZNÁLHATÓ PFIZER–BIONTECH-VAKCINÁT AJÁNLJA FEL.

    A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is lesz majd oltás. A házi gyermekorvosok és a vegyes praxisok az általuk leadott igény szerint kapnak majd vakcinát.

  • Izraeli kutatók szerint a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinájának három adagja jelentős védelmet nyújt az omikron-variáns ellen.

    A Reuters híre szerint a Sheba Medical Center és az Egészségügyi Minisztérium Központi Virológiai Laboratóriuma által végzett összehasonlító vizsgálatból kiderült, hogy azok az emberek, akik 5-6 hónappal ezelőtt kapták a második adag Pfizer-vakcinát, nem rendelkeznek semlegesítő képességgel az omikron ellen. A már három adag vakcinát felvettek esetében viszont a védelem megnyugtató lett, ahogy fogalmaztak, „jelentős lett”. 

    A szakemberek emlékeztettek, hogy a delta-variáns esetében a kétszer oltottak védelme megfelelő volt. 

  • Egy szinttel magasabbra, az eddigi középső – hármas – fokozatról négyesre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget vasárnap a brit kormány, elsősorban a nemrégiben azonosított omikron-vírusváltozat terjedése miatt.

    Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy a kormány jelentősen felgyorsítja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának mielőbbi beadását célzó kampányt, és már e hónap végére minden angliai felnőttnek lehetősége lesz az emlékeztető oltási adag beadatására.

    A készültségi szint emelését Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tiszti főorvos kezdeményezte.

    A tiszti főorvosok vasárnap este ismertetett közös közleménye szerint a vírusvariáns eddigi, korai szakaszban járó vizsgálatából is leszűrhető az a megállapítás, hogy az omikron típusú koronavírus-változat sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban dominánssá vált delta-variáns, és az oltások kisebb hatékonysággal tudják elejét venni a tünetekkel járó koronavírus-fertőződésnek.

    A közlemény szerint arról csak a következő hetekben lesznek egyértelmű adatok, hogy az omikron-változat milyen súlyosságú megbetegedést okozhat, de az Egyesült Királyságban már szállítottak kórházba olyan koronavírus-fertőzötteket, akik az omikron-változatot kapták el, és valószínűsíthető, hogy a számuk gyorsan növekszik majd.

    A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) vasárnap közölte, hogy országszerte eddig 3137 olyan koronavírus-fertőződést szűrtek ki, amelyet az omikron-változat okozott. A szervezet szerint a laboratóriumi vizsgálattal azonosított omikron-fertőződések száma egy nap alatt 1239-cel nőtt.

    A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer meghatározása alapján a vasárnap érvénybe léptetett 4-es készültségi szint azt jelzi, hogy a koronavírus-fertőzések gyorsan terjednek az Egyesült Királyságban, és nem kizárható a terjedési ütem exponenciálissá válása.

    Erre a lehetőségre hívta fel a figyelmet Boris Johnson vasárnap esti televíziós beszédében.

    A brit kormányfő kijelentette: a készültségi szint emelésére azért volt szükség, mert az omikron-vírusváltozat okozta koronavírus-fertőződések száma két-három naponta megkétszereződik az Egyesült Királyságban, „és keserves tapasztalatokból tudjuk, hogy az ilyen exponenciális görbék hova fejlődnek”.

    Johnson hangsúlyozta: ma már egyértelmű, hogy két oltási dózis nem elégséges a szükséges szintű védelem eléréséhez.

    (MTI)

  • Pozitív lett vasárnap Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök koronavírustesztje – jelentette be az elnöki hivatal, hozzátéve, hogy Ramaphosa karanténba vonul, teendőit pedig egy hétre David Mabuza alelnök veszi át.

    A tájékoztatás szerint Ramaphosa Fokvárosban (Cape Town) tett látogatásán lett rosszul, de tünetei enyhék. A 69 éves elnök a Covid–19 elleni oltás mindkét adagját megkapta.

    A hét második felében Dél-Afrikában mintegy napi 20 ezer új fertőzést regisztráltak, az új esetekért a vírus novemberben éppen itt kimutatott változata, az omikron nevű variáns a felelős.

    Dél-afrikai kutatók mindazonáltal azt közölték, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a mutáció súlyosabb lefolyású betegséget okozna.

    (MTI)

Rovatok