Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették egy ukrán neonáci szervezet 106 követőjét Oroszországban

2021. december 13., hétfő 18:12

Az MKU ukrán neonáci csoport 106 támogatóját vették őrizetbe Oroszország 37 régiójában - közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), írja az MTI.

A több orosz hatóság összehangolt akciója eredményeként őrizetbe vett személyek közül kettőt azzal gyanúsítanak, hogy oktatási intézmények elleni fegyveres támadást készített elő, hárman pedig a szélsőséges ideológiát követő és tömeggyilkosságok elkövetésére buzdító internetes közösségek moderátorai voltak.

Az FSZB szerint a csoportot a nemzetközi szinten körözött, 21 éves Jehor Krasznov ukrán állampolgár hozta létre, aki „az ukrán különleges szolgálatok védnöksége alatt áll”.

Penza megyében és a Komi Köztársaságban is egy-egy, az MKU-hoz kapcsolódó szélsőséges csoportot lepleztek le. Ezeknek öt, illetve nyolc tagja volt. Lakcímükön átalakított lőfegyvereket, vágóeszközöket könnygázpalackokat foglaltak le.

Az őrizetbe vettek ellen büntetőeljárás indult. Az FSZB szerint a gyanúsítottak interneten közvetlen levelezésben álltak Krasznovval, aki erőszakos cselekmények végrehajtására és házi készítésű terroreszközök előállítására utasította őket.

Az FSZB az év eleje óta több nagyszabású különleges műveletet hajtott végre az MKU ellen. Március óta eddig a neonáci szervezet mintegy 60 követőjét vették őrizetbe Oroszországban.

Rovatok