Index Vakbarát Hírportál

271 napig tárgyaltak a hollandok, Mark Rutte marad a kormányfő

2021. december 14., kedd 12:49

Mark Rutte sorozatban a negyedik kormányát alakíthatja meg Hollandiában, mivel kedden a 271 napja zajló koalíciós tárgyalásokon bizalmat szavaztak neki.

A kormányválság amiatt alakult ki, hogy Rutte előző kormány idén januárban lemondott egy botrány miatt. Ezt követően az időközi választásokon viszont ismét Rutte pártja nyert, de a kormányalakításhoz több párt segítségére is szükségük volt és a tárgyalások elhúzódtak.

Ennek részben a koronavírus-járvány volt az oka, részben pedig az, hogy Rutte személyét a többi párt kifogásolta. A Keresztény Unió például először azt mondta, hogy semmiképp sem adják a nevüket egy újabb Rutte-kormányhoz, a 66-os Demokraták vezetője pedig akkor még lemondásra szólította fel őt. 

Rutte mindeközben ügyvivő miniszterelnökként eddig maradt a tisztségében, és –  a fentiek ellenére – most úgy fest, hogy maradhat is még egy ideig a kormányfői székben, mivel a tárgyalásokon végül megerősítették a személyét. A koalíciós megállapodás részleteit kedden ismertetik a négy párt (Szabad Demokrata Néppárt; 66-os Demokraták; Kereszténydemokraták; illetve a Keresztény Unió) frakciójával, szerdán pedig a parlamentben szavaznak erről. Az új kormány januárban léphet hivatalba, miután a pártok kijelölik a koalíció minisztereit.

 Ez egy jó egyezség, de az igazán fontos az lesz, hogy miként ültetjük át a gyakorlatba 

– mondta hétfőn késő este Mark Rutte újságíróknak nyilatkozva a megállapodásról. A kormányfő már 2010 óta van hivatalában, amivel – Orbán Viktorral együtt – az Európa Unió leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfőjének számít most, hogy 16 év után Angela Merkel távozott a német kancellári tisztségből

(via The Guardian)

(Borítókép: Mark Rutte 2021. december 13-án. Fotó: Phil nijhuis / ANP / Netherlands OUT / AFP)

 

Rovatok