Index Vakbarát Hírportál

Navalnij harcostársa szerint az Orbán-rendszer a koffeinmentes Putyin-rendszer

2021. december 15., szerda 19:25

– Koffeinmentes putyinizmust hozott létre Orbán Viktor – mondta Leonyid Volkov, a bebörtönzött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus volt kampányfőnöke a Euronewsnak nyilatkozva. Az aktivista szerint Magyarországon jelenleg olyan folyamatok zajlanak, amilyeneket Oroszországban tizenöt évvel ezelőtt lehetett tapasztalni, ez azonban egyelőre még nem a ma ismert putyinizmus.

Amint arról az Index is beszámolt, a 2021. február 2-án két év nyolc hónap letöltendő büntetőtáborra ítélt Alekszej Navalnij kapta 2021-ben a Szaharov-díjat, az Európai Parlamentnek az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért járó elismerését. Az aktivista nevében lánya, Darija Navalnija vette át a díjat, aki beszédében élesen bírálta azokat, akik a pragmatizmusra hivatkozva szívesen engednek diktátoroknak, egyben felszólította Európát, hogy maradjon hű az eszméihez.

Az átadóra utazott Leonyid Volkov is Strasbourgba. A Euronews arról kérdezte a volt kampányfőnököt, hogyan látja a magyar kormány oroszbarát politikáját annak fényében, hogy Orbán Viktor haszontalannak nevezte az Oroszország elleni szankciókat.

Először is hadd javítsam ki egy kicsit. Nem arról van szó, hogy valaki barátságos vagy ellenséges Oroszországgal. Tegyünk különbséget Oroszország és Putyin között! Hiszen Putyin nem egyenlő Oroszországgal, és nem is képviseli azt teljes mértékben

– fogalmazott, hasonlóan Darija Navalnijához, aki a díjátadón egyebek között ugyanerről beszélt, Alekszej Navalnij szavait tolmácsolva.

Leonyid Volkov szerint csalások nélkül a 2021-es választásokon Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország veszített volna, pedig a korábbi szavazásokon még stabil többséget szerzett. Az emberek kétharmada most Putyin ellen szavazott – mondta.

Orbán Viktor ezért nem oroszbarát, hanem Putyin-barát. És ez a fő probléma.

Hozzátette, ezt a kérdést a magyar választóknak kell megoldaniuk, egyben sajnálatosnak nevezte, hogy a mostani magyar kormányfő „nagyon is Putyin-párti, és Putyin-párti álláspontot képvisel”. Szerinte azonban mindez nem véletlen, tekintve hogy a kormány Vlagyimir Putyin rendszerét másolja Magyarországon.

Ez sajnálatos dolog, de egyáltalán nem meglepő, hiszen Magyarországon hasonló folyamatok zajlanak most, mint amilyeneket Oroszországban láttunk 15 éve: támadják a sajtószabadságot és a politikai ellenfeleiket. (…) De ez természetesen nem putyinizmus. Ez egy nagyon gyenge putyinizmus, egy koffeinmentes putyinizmus. De a példa létezik, és láthatjuk, hová vezethet, ha így folytatódik

– fogalmazott, hozzátéve, azt reméli, hogy a magyarok változtatnak az irányvonalon. Azt is mondta azonban, hogy bár Európán belül Magyarország kirívó példa, Oroszországból nézve ezek a különbségek egyelőre nem nagyok például Svédországhoz vagy Franciaországhoz képest. Példaként említette, hogy a választások egyelőre tiszták, és nem vonták kétségbe, mivel „senki nem tesz többmilliónyi szavazócédulát a rendszerbe, mint Putyin” (bár a nemrégiben legalizált voksturizmus miatt az ellenzékben már tartanak egy esetleges választási csalástól). Volkov úgy folytatta, hogy egyelőre a sajtószabadság is létezik Magyarországon: 

Vannak ugyan korlátai, de nem küldenek embereket börtönbe, nem mérgezik meg, nem ölik meg őket azért, mert nem értenek egyet Orbán Viktor miniszterelnökkel. A bíróságok is működnek.

Leonyid Volkov szerint tehát az alapvető intézmények a helyükön vannak, így lehet bizakodni a változásban. Úgy vélekedett, bár Európában is vannak visszalépések egyes országokban a demokráciát illetően, mindez az Európai Unióban, egy demokratikus keretrendszerben történik, Oroszország pedig nagyon távol van ettől. Hozzátette, ők azt szeretnék, hogy Oroszországban olyan politikai helyzet legyen, ahol az emberek navigálhatnának és dönthetnének az irányvonalról. Ettől a lehetőségtől azonban az oroszokat megfosztották, a választást ellopták, az ellenzékieket elnémítják és bebörtönzik.

(via Euronews)

Rovatok