Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjat és családi pótlékot emel a román kormány

2021. december 15., szerda 16:49

Tízszázalékos nyugdíjemelésről és a családi pótlék 14 százalékos növeléséről döntött szerdán az új román kormány. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével novemberben alakult nagykoalíció kormányprogramjában beígért szociális intézkedések jövő év január 1-jétől lépnek hatályba. Nicolae Ciucă (PNL) miniszterelnök a kormányülés elején bejelentette, január 1-jétől a legkisebb szociális juttatás nyolcszáz lejről (hatvanezer forint) ezer lejre, az öregségi járandóság kiszámítására használt nyugdíjpont értéke pedig az eddigi 1442 lejről 1586 lejre nő.

A későbbi éves emelések szabályaként a szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet leszögezi, hogy a nyugdíjak 2023-tól kezdődően legalább az éves infláció mértékével nőnek, amit a bruttó átlagbér reális növekedésének legfeljebb ötven százalékával egészítenek ki, az emelések pontos mértékét a társadalombiztosítási költségvetésben határozzák meg. 

Egy másik sürgősségi kormányrendelet értelmében szintén jövő évtől kezdődően a – Romániában gyermekpénzként emlegetett – családi pótlék a két év alatti, illetve fogyatékkal élő gyerekek után havi hatszáz lejre, a két év feletti kiskorúak, illetve tanulmányiak befejezéséig a 18 év feletti fiatalok után a jelenlegi 214 lejről 243 lejre emelkedik.

A sürgősségi kormányrendelet 2022 januárjára egyszeri, 60 és 350 lej közötti támogatáskiegészítést irányoz elő a fogyatékossággal élők számára a fogyatékossági besorolás függvényében. Marius Budai (PSD) munkaügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján azt ígérte, a kormány hamarosan sürgősségi rendeletbe foglalja a szociális csomag egy másik fontos intézkedését is, amelynek alapján januárban egyszeri rezsitámogatásként 2200 lejre egészítenek ki minden, 1600 lejnél nem nagyobb nyugdíjat.

Így az ezerlejes minimálnyugdíjánál az egyszeri támogatás 1200 lej lesz, míg egy 1600 lejes nyugdíjat hatszáz lejjel (szintén 2200 lejre) egészítenek ki. Romániában novemberben 7,8 százalékos éves inflációról számolt be a statisztikai intézet.

(via MTI)

Rovatok