Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a szupertájfun, az év eddigi legerősebb vihara

2021. december 16., csütörtök 14:12

A legerősebb, 5-ös kategóriába sorolt szélvihar reggel érte el a Fülöp-szigeteket, ahol már tízezreket evakuáltak előzőleg.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold azért adott ki figyelmeztetést, mert bár a fülöp-szigeteki emberek hozzászoktak már az évente kialakuló tájfunokhoz, azonban az időközben a legerősebb viharkategóriába sorolt, Rai névre keresztelt tájfun, nagyon komoly megpróbáltatások elé állíthatja őket a következő napokban. Ez a idén a 15. szélvihar, amely végigsöpör a szigeteken, de szakértők szerint ez lesz 2021 eddigi legerősebb tájfunja. A helyi sajtó Odette-ként említi. 

A vihar kora reggel érte a szigetek közép-keleti részét, óránként 195 kilométeres erősségű széllel, de a vihar középpontjában a lökések elérhetik az óránkénti 240 kilométert is. Leginkább a part menti területeken számítanak pusztításra, de a szigetek belsejében áradásoktól és a hegyes részeken pedig földcsuszamlásoktól tartanak. Amint az alábbi Twitteren is látszik iszonyatos erővel csapott le a vihar. 

Leállították az oktatást és a nem dolgoznak az emberek

A vihar előtt már heves esőzések jelezték a természeti csapás érkezését. Ezért a helyi katasztrófavédelem elrendelte az ország középső és déli szigetcsoportján, Visayas és Mindanaón, az online oktatás és a munkavégzés felfüggesztését. Ez mintegy 30 millió embert érint. Ezzel együtt az ország nyolc térségében rendelték el a legmagasabb fokú készültséget. A hadseregnek és a mentőalakulatoknak leginkább az özönvízszerű esőzések nyomán elöntött térségekben akadt már előzetesen is dolga és mentettek ki ezreket, a néhol mellig érő vízből, mint ezt a hónapos kisbabát például. 

Visayason a kormányzó elrendelte Kelet-Samar tartományban 30 ezer ember evakuálását csütörtök reggelig. Ez az egyike azoknak a térségeknek, amelyeket leginkább sújtott a katasztrofális 2013-as tájfun, a Haiyan, amely akkor több ezer ember életét követelte.

A központi kormányzat – előrelátásból – előkészített és azonnal szállítható állapotba helyezett egy több mint 6 és fél millió dollár értékű segélyt, amely nem csak élelmiszereket, hanem egyéb létfontosságú készítményeket, eszközöket is tartalmaz. A legutóbb októberben söpört végig tájfun a szigeteken. A Kompasu a nyugati és északi területekre csapott le, 11 ember meghalt, heten eltűntek.

A fölöp-szigeteiek kemény emberek, de ez a szupertájfun megint milliók életét fogja megkeseríteni, hiszen alig tértek még magukhoz az elmúlt évek viharainak, áradásainak és a járvány pusztításából

– mondta Richard Gordon, a helyi Vöröskereszt elnöke.

A vihar miatt leállították a délkelet ázsiai országban a nemrég indult oltási kampányt. A repülőjáratok nagy részét törölték és nincs közúti közlekedés sem, beleértve a kompjáratokat is, ezért utazók ezrei rekedtek a kikötővárosokban a Fülöp-szigeteken.

(Borítókép:  A Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG) által közreadott képen egy lányt mentenek a Rai tájfun keltette árvízben a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Cagayan de Oróban 2021. december 16-án.  Fotó:  Handout / AFP)

Rovatok