Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A világon 274 213 886 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 349 699 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 273 668 314 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 344 177 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a koronavírus okozta betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 50 773 620. A halálos áldozatok száma 806 273.
    • Indiában 34 733 194 fertőzöttet és 477 158 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 204 941 fertőzöttről és 617 395 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 11 343 594 a fertőzöttek száma, és 147 634-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 10 009 866-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 290 340-re emelkedett.
    • Törökországban 9 138 535 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 80 053.
    • Franciaországban 8 681 667 fertőzöttet és 122 403 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 813 287 fertőzöttet és 108 238 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 169 011 a fertőzöttek és 131 033 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 455 527 fertőzöttet és 88 708 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 364 852 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 135 544.
    • Lengyelországban 3 942 864 fertőzöttet és 91 415 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 781 506 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 98 769 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Irán hazaszállíttatta a jemeni húszi lázadókhoz rendelt, Covid–19 miatt megbetegedett nagykövetét – közölte szombaton a teheráni külügyminisztérium. Az ügy különleges voltát az adja, hogy a jemeni felkelők egyik szóvivője szerint Irán regionális riválisa, Szaúd-Arábia, illetve Irak is közreműködött Haszan Irlu nagykövet evakuálásában.

    Egy iraki kapcsolatokon keresztül elért iráni–szaúdi megállapodás keretében Irán szanaai nagykövetét egy iraki repülőgéppel evakuálták, tekintettel egészségügyi állapotára

    – ismertette Mohammed Abdulszalam, a fővárost, Szanaát is megszállva tartó húszik szóvivője a közösségi oldalán.

    A jemeni polgárháborúban szembenálló feleket támogató szunnita királyság és a síita iszlám köztársaság az idén közvetlen tárgyalásokat indított, miközben Bécsben megrekedtek a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztését célzó tárgyalások az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína, valamint az Egyesült Államok közvetett résztvételével, továbbá az ENSZ égisze alatt a jemeni rendezésről zajló egyeztetések.

    Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció támogat. Rijád és szövetségesei 2015 tavaszán avatkoztak be katonailag is a jemeni polgárháborúba. A konfliktus miatt több mint 130 ezren haltak már meg, az ország lakosságának jelentős részét éhínség sújtja. A felkelők kezén lévő területeket az arab koalíció légi és tengeri blokád alá vonta– írja az MTI.

  • A német hatóságok járványügyi szempontból a legkockázatosabb területek közé sorolták szombaton Nagy-Britanniát a koronavírus omikron-variánsának gyors terjedése miatt – számolt be a helyi sajtó.

    A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) közlése szerint december 20-i hatállyal jelentősen megszigorították az Egyesült Királyságból érkezőkre vonatkozó beutazási szabályokat.

    Nagy-Britannia úgynevezett „vírusvariáns övezetté” nyilvánítása hétfő hajnalban lép hatályba, és az RKI szerint előreláthatólag 2022. január 3-ig érvényben marad, hacsak meg nem hosszabbítják.

    A vonatkozó szabályozás keretében a légi-, vasúti és hajózási társaságok lényegében csak német állampolgárokat, illetve Németországban élő személyeket szállíthatnak haza az Egyesült Királyságból. Minden visszaérkezőre, így a beoltottakra és a gyógyultakra egyaránt kéthetes karanténkötelezettség vonatkozik, amely negatív koronavírus-teszttel lerövidíthető – írja az MTI.

  • Kiállt a különböző gyártók által készített vakcinák alkalmazása, keverése mellett átmeneti ajánlásában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a második és harmadik oltásokra vonatkozóan – közölte a Reuters. 

    WHO jelentéséből kiderül, hogy a Pfizer és a Moderna mRNS-vakcinái az elsőre beadott AstraZeneca vakcinája után használhatók fel további oltásokra, ami fordított esetben is igaz; továbbá az AstraZeneca és a két mRNS vakcinák is használhatók a Sinopharm elölt vírust alkalmazó vakcinája után.

    Az ajánlás azután jön, hogy egy múlt héten megjelent tanulmány szerint a Pfizer és az AstraZeneca vakcinájának első adagja után beadott Moderna oltás kilenc héttel később már jelentősebb immunvédelmet biztosított.

    A szervezet ugyanakkor leszögezi hogy a vakcinakeveréskor figyelni kell a vakcinakínálatra, az elérhetőségre, illetve a vakcinák által nyújtott előnyökre és kockázatokra, a különböző vakcinák mellékhatásai ráadásul eltérő súlyosságúak. 

  • Röviddel este hat óra után vitték el a rendőrök Robert Ficót, az ellenzéki Smer-SD elnökét Szlovákiában, mert tiltakozó gyűlést szervezett, amivel megszegte a tiltott gyülekezésről szóló rendeletet – írja a Paraméter.

    A korábbi szlovák miniszterelnök még kedden jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy autós tüntetést szervez, mivel szerint Zuzana Caputová államfő

    eltemette a demokráciát. 

    Fico akkor azt állította, hogy a törvényekkel összhangban szervezik a tiltakozást. 

    A Duna partjára meghirdetett demonstrációra mintegy 50 ember érkezett, akik közül senki nem ült gépkocsijában, a portál szerint mind a tiltakozás kezdetére vártak. Amikor Robert Fico a helyszínre érkezett, hogy szóljon az emberekhez és az újságírókhoz, a rendőrök közölték, hogy velük kell mennie.

    Szlovákiában jelenleg is érvényben van a korábban a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett vészhelyzet, amelynek idején elvben tilos  tömegmegmozdulások megtartása. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban nem egy ilyenre is sor került.

    A Smer-SD elnöke a rendőri felszólításnak eleget téve beült a járőr autójába, az pedig elhajtott vele a gyülekezet élénk tiltakozása mellett.

    Az MTI híradásában hozzáteszi: Szlovákiában jelenleg is érvényben van a korábban a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett vészhelyzet, amelynek idején elvben tilos tömegmegmozdulások megtartása. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban nem egy ilyenre is sor került.

  • Karácsonykor ismét a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondja el ünnepi beszédét Ferenc pápa, a tavalyi évvel ellentétben, amikor a súlyos járványhelyzet miatt erre nem volt lehetőség – közölte a szentszéki sajtóközpont csütörtökön.

    Ferenc pápa 2020 húsvétján és karácsonyán, valamint az idei húsvéti ünnepek alkalmával is a Szent Péter-bazilika belsejében, a főoltárnál mondta el beszédét a járványkorlátozások miatt – írja az MTI. 

    A Vatikán így akarta elkerülni, hogy a hívők megtöltsék a Szent Péter teret, amely egyébként is nehezen volt megközelíthető az akkor érvényes kijárási tilalom miatt.

    Több mint másfél év után a pápa visszatér a hagyományhoz, és december 25-én a bazilika központi lodzsájáról mondja el ünnepi üzenetét, amelyet szokás szerint a latin nyelvű Urbi et Orbi áldás követ. A Vatikán csütörtökön közölte: a téren jelen lesz a Svájci Gárda, valamint az ünnepeken a vatikáni himnuszt előadó zenekar is.

    A Szentatya jelenléte a bazilikának a Szent Péter térre néző lodzsáján többek között azt jelenti, hogy a tér is nyitott lesz bárki előtt: szabadon beléphetnek a rómaiak és az ünnepek alatt a városban tartózkodó turisták és hívők is.

  • Az Olaszország északi részén lévő Lombardia tartományban jelentkezett eddig oltásra a legtöbb gyermek, ugyanis csütörtökön megkezdődött az 5 és 11 év közötti korosztály oltása az országban – adta hírül az MTI. 

    A tízmilliós Lombardiában már 70 ezer gyereket regisztráltak, Toszkánában 25 ezret, valamint ugyanennyit Lazio tartományban is.  Az 5 és 11 év közöttiek első oltási napján Milánóban a vásártéren kialakított oltóponton ezer kisgyerek kapott oltást. 

    Az egészségügyi tárca adatai szerint az oltásra 3,5 millió gyermek jogosult. 

  • Újabb négy játékos koronavírus-tesztje lett pozitív a spanyol labdarúgó-bajnokságban szereplő (La Liga) Real Madridnál – adta hírül az MTI.

    A jelenleg a tabella élén álló királyi gárdában csütörtökön Gareth Bale, Marco Asensio, Rodrygo és Andrij Lunyin, valamint a csapat segédedzője, Carlo Ancelotti fia, Davide Ancelotti tesztje mutatta ki a fertőzést. Szerdán Luka Modric és Marcelo produkált pozitív tesztet. 

    Az ország egészségügyi előírásait figyelembe véve mindannyian karanténba kerültek, így kihagyják a csapat vasárnap esti, Cádiz elleni hazai bajnoki összecsapását.

    A Real Madrid 17 mérkőzésen 42 pontot szerzett a La Ligában, s nyolcpontos előnnyel vezeti a tabellát az egy meccsel kevesebbet játszott Sevilla előtt.

  • II. Erzsébet lemondta a család tradicionális karácsony előtti ebédjét az omikron-variáns hirtelen terjedése miatt – írja a BBC. Az ebéd, amelyen a szélesebb család szokott részt venni, jövő hét elején lett volna; az esemény tavaly szintén elmaradt a koronavírus miatt.

    A királynő döntése nem csupán személyes, társadalmi jelentősége is van. Ezzel is felhívja a figyelmet a vírus veszélyeire, és példát mutat arra, hogy az ünnepek alatt sem szabad óvatlannak lenni. 

    Sajnáljuk, hogy le kell mondani ezt az eseményt, de most ez a helyes. Túl sok ember karácsonya kerülne veszélybe, ha megtartanák

    – közölte egy, a Buckingham-palotához közel álló forrás. 

  • Az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Tottenham Hotspur csapatának már a harmadik mérkőzését kell elhalasztani a koronavírus miatt – adta hírül az MTI. 

    A brit sajtó beszámolói szerint ezúttal a csütörtök este fél kilencre kiírt Leicester City elleni találkozója marad el az észak-londoni együttesnek, ahol még a múlt héten jegyeztek fel több fertőzést, így többek között a francia Rennes elleni Konferencia-liga mérkőzést és a Brighton elleni bajnokit sem tudta lejátszani az Antonio Conte által irányított csapat. 

    Később az is kiderült, hogy a Tottenham mai ellenfelénél, a Leicester Citynél is több fertőzött van. A Rókáknál korábban kilenc pozitív esetet regisztráltak, emiatt a hét első felében kérvényezték a találkozó elhalasztását.

    Brendan Rodgers vezetőedző szerdán még éles kritikával illette a PL vezetését, mert az nem fogadta el a kérésüket. A liga vezetése végül csütörtökön a halasztás mellett döntött, miután újabb pozitív esetekre derült fény a leicesteri játékosok és a stábtagok között is.

  • Spanyolországban az eddigi hatvan évről negyvenre csökken a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisának korhatára – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. 

    Az újabb korosztályok bevonásával további 15 millió ember válik jogosulttá az emlékeztető oltásra, amelyet életkortól függetlenül megkaphatnak az egyadagos Janssen-vakcinával beoltottak, valamint azok a stratégiai ágazatokban dolgozók, akiket az AstraZeneca vakcinájával oltottak be korábban.

    A tervek szerint sávosan, az idősebbektől a fiatalabbak felé haladva lesz elérhető az újabb oltás, leghamarabb az 59 és 55 év közöttiek kérhetnek majd időpontot, de csak akkor, ha legalább fél év eltelt azóta, hogy megkapták az előző oltást.

    Az oltási programban prioritást élvez a 12 év alatti gyerekek oltása, amely szerdán vette kezdetét. Spanyolországban eddig 37,7 millióan, a 12 év feletti lakosság 86,6 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

    A 17 autonóm tartományból mostanra tízben, valamint a két észak-afrikai autonóm városban is úgy döntöttek, hogy bizonyos nyilvános helyekre csakis oltási igazolvánnyal lehet belépni.

  • Megállapodás született Iránnal a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, így a koronavírus ellen beoltott magyar állampolgárok a vakcina típusától függetlenül szabadon beutazhatnak az országba. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt csütörtökön Teheránban.

  • Átalakítják az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid–19) elleni oltási kampányt Németországban a kórokozó omikron nevű változatának felbukkanása miatt – jelentették be csütörtökön Berlinben, írta meg az MTI. 

    Karl Lauterbach egészségügyi miniszter tájékoztatóján elmondta, hogy minden lehetséges eszközzel felgyorsítják, „szélsőségesen erőltetett” menetté alakítják át az emlékeztető oltások beadását, hogy megállítsák a delta-variáns miatt indult negyedik hullámot, és megelőzzék az omikron szétterjedése miatt fenyegető újabb járványhullámot.

    Németországban halad a leggyorsabban az emlékeztető oltások beadása egész Európában, és ezt a tempót tartani kell, amelyhez több vakcina is szükséges – fejtette ki a miniszter, ismertetve, hogy tárgyalásokat kezdtek a többi között a román, a bolgár és a lengyel kormánnyal oltóanyag vásárlásáról.

    Lothar Wieler, a Robert Koch Országos Közegészségügyi Intézet (RKI) vezetője elmondta: eddig csupán néhány száz esetben azonosították az omikron-variánst, de csak idő kérdése, hogy a deltát kiszorítva ez legyen a vírus uralkodó változata Németországban.

  • Mette Frederiksen, dán miniszterelnök csütörtökön elmondta, hogy „újabb intézkedésekre lesz szükség”, hogy letörjék a „rendkívül magas” fertőzöttségi adatokat – írja a Guardian. Az országban negyedik napja csúcson van a napi fertőzöttek száma. 

    Az elmúlt 24 órában 9999 új fertőzöttet regisztráltak, ami 128 százalékos emelkedés a három héttel ezelőtti 4390-hez képest.

    A Járványügyi Tanács felkészült a helyzetre, és amint többet tudunk mondani, meg fogjuk azt tenni. Most az a legfontosabb, hogy mindenki vegye fel a három oltást. Amilyen hamar csak lehet,

    – írta a miniszterelnök a Facebook-oldalán

  • Meredek csökkenéssel, tíz hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes decemberi jelzőszámai, elsősorban az omikron koronavírus-variáns gyors terjedése okozta fogyasztói elbizonytalanodás hatására, írta meg az MTI. 

    Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 53,2-re csökkent a novemberben kimutatott 57,6-ról.

    A két szektor együttes aktivitási mérőszáma a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások fokozatos feloldásának márciusi megkezdése óta nem volt ilyen alacsony.

    Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics decemberi globális felmérése - amely 120 nemzetközi nagyvállalat várakozásait vizsgálta - azt mutatta ki, hogy egy hónap alatt a válaszadók 61 százaléka vált borúlátóbbá a világgazdaság növekedési kilátásainak megítélésében.

    A ház hangsúlyozta: a koronavírus-világjárvány csúcspontja óta most fordult elő első ízben, hogy a hasonló felmérésekbe bevont üzleti vállalkozások többsége pesszimistábbá vált az egy hónappal korábbihoz képest.

  • Dél-Afrikában, ahol elsőként azonosították az omikron-variánst három hónappal ezelőtt, 26 967 esetet azonosítottak szerdán, írta meg a Washington Post.

    Ez a szám a legmagasabb a járvány alatt, közel ötszázzal több, mint a delta-hullám alatti csúcs júliusban. 

  • Bulgária 1725 új koronavírusos esetet jelentett az elmúlt 24 órában. Két héttel ezelőtt ez a szám 2018 volt, ami 15 százalékos csökkenést jelent, írta meg a Guardian. Az országban október végén volt csúcson a fertőzöttek száma.   

    Csütörtökön 83 ember vesztette életét. A két héttel ezelőtti halálozási adat 114 fő volt, a halálozás tehát 27 százalékkal csökkent ennyi idő alatt.

    Eddig összesen 29 847 ember halt meg a koronavírus következtében az országban.

  • Dániában csütörtökön jóváhagyták a Merck amerikai gyógyszeripari nagyvállalat Molnupiravir nevű gyógyszertablettájának alkalmazását a magas kockázatú koronavírusos betegek, többek között az idősek számára, írta meg az MTI. 

    A gyógyszer hatékonyságát jelenleg is vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Az emelkedő számú koronavírusos esetek miatt az EMA még novemberben ajánlást adott ki, amelyben a felnőtteknél alkalmazhatónak javasolta a tablettát, anélkül hogy szélesebb körű felhasználásáról nyilatkozott volna.

    Kirstine Moll Harboe, a dán egészségügyi hatóság (SST) főorvosa csütörtöki nyilatkozatában a Molnupiravir korlátozott dániai felhasználásának jóváhagyását jelentette be.

    Meggyőződésünk, hogy a gyógyszeres kezelés előnyei meghaladják annak hátrányait mindazok esetén, akiknél a legnagyobb a kockázat, hogy súlyosan megbetegszenek a koronavírusos fertőzést követően

    – mutatott rá a dán főorvos asszony.

    Dánia az Európai Unió első tagországa, amelyben engedélyezik a koronavírus elleni tabletta használatát.

  • Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) oltásügyi tanácsadói azt szorgalmazzák, hogy korlátozzák az országban a Johnson & Johnson vakcinájának használatát, ugyanis továbbra is jelentenek vérrögképződéses eseteket, főleg fiatalabb nők körében, írja a Washington Post.  

    Az egydózisú vakcina használatát áprilisban már tíz napra felfüggesztették, ugyanis hat nőnél tapasztaltak vérrögképződést, amely egyikük halálához vezetett. Az oltást több mint 7 millió ember kapta meg. Akkor a hatóságok úgy ítélték, hogy a vakcina előnyei jelentősen felülmúlják annak kockázatait. 

  • A koronavírus ismét megmételyezi a brit karácsonyt. Az Egyesült Királyságban megugrott a fertőzöttek száma, miután csaknem egymillió egyetemi hallgató megkezdte a hazautazását a karácsonyi szünetekre. A hallgatókat arra serkentették, hogy készítsenek Covid-tesztet mielőtt családjukhoz utaznak, a többség ráadásul tömegközlekedési eszközön, illetve visszatéréskor is – írja a Guardian.

    Több kampuszon rendkívül gyorsan terjedt fertőzés, beleértve az omikronos eseteket is. Az oxfordi egyetemen jelentősen növekedett a fertőzések száma; több mint száz új Covid-esetre derült fény december tizedikéig. A sheffieldi felsőoktatási intézményben 81 hallgató fertőzését regisztrálták egy hét alatt.

    Több londoni egyetem már online oktatásra tért át. Egyetemek tucatjai fejezték be az oktatást a múlt héten, ám a félévi szorgalmi, oktatási időszak pénteken zárul. A brit kormányfő a minap jelezte: aki csak teheti, otthonról dolgozzon az omikron-variáns gyors terjedése miatt.

  • Chris Whitty, az Egyesült Királyság kormányának egészségügyi főtanácsadója arra figyelmeztet, hogy „teljesen elképzelhető”, hogy az omikron-variáns terjedése miatt rekordot fog dönteni a napi kórházi beutalások száma, írta meg a Financial Times

    Könnyen elképzelhető a dolog, ugyanis a fertőzések rendkívül feltorlódnak egy rövid időszakban, és még ha enyhébb is a betegség, akkor is nagyon magas lehet a kórházba egy napon beutaltak száma,

    mondta el a főtanácsadó a parlament egészségügyi bizottságának ülésén. 

  • Az Európai Bizottság 35 millió adag Moderna-vakcinát készül beszerezni Németország számára, ahol a az egészségügyi minisztérium attól fél, hogy hiány léphet fel a vakcinából – írta meg a Financial Times

    Az Európai Bizottság decemberben 10 millió, 2022 első negyedévében pedig 25 millió dózis Modernát fog erre a célra megvásárolni. 

    Ez a mennyiség összesen 70 millió emlékeztető oltás beadására lesz elegendő, a Modernából ugyanis harmadik oltásként az első két dózis felét kell felhasználni.  

  • Arra kereste a választ a Hongkongi Egyetem vizsgálata, miért terjed minden korábbi variánsnál gyorsabban az omikron. A kutatásban emberi hörgőkből szövetet vettek, majd a szövetet megfertőzték az eredeti koronavírussal, a deltával és az omikronnal, ezt követően pedig megnézték, hogy melyik mennyire gyorsan terjed. Az eredmény szerint az omikron-variáns mintegy hetvenszer gyorsabban szaporodik az emberi légúti szövetekben, mint a delta-variáns, emellett 48 órával a fertőzés után az omikron magasabb szintet ér el a szövetekben a deltánál. 

    A tüdőszövetekben ugyanakkor a delta és a vírus eredeti változata fertőzőbbek az omikronnál. Ez alapján arra az eredményre jutott a kutatás, hogy az omikron-mutáns inkább a hörgőkre és nem a tüdőre koncentrálódik. A hongkongi tudósok szerint ez utalhat arra, hogy az omikron tünetei kevésbé súlyosak, hozzátették azonban, hogy ezt a következtetést még korai levonni. Az oltás szerepét azonban mindenképp fontosnak tartják, közlésük szerint az oltatlanok esetében az omikron a hörgőkből gyorsan átterjedhet a tüdőbe és más szervekbe.

    Hasonló eredményt közöltek egy massachusettsi klinika kutatói is, állításuk szerint az omikron tüskefehérjéjének segítségével gyorsabban bejut a sejtekbe a deltánál. Úgy vélték továbbá, hogy az omikron alacsonyabb dózisban is képes lehet megfertőzni az embert, mint az eredeti változat, illetve a delta-mutáns.

    (via NPR, Telex)

  • Megállapodást írt alá Ukrajna a Pfizer gyógyszergyártóval a Paxlovid elnevezésű tabletták beszerzéséről – adta hírül az MTI. A tablettát koronavírusos betegek kezelésére használják. 

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter csütörtöki tájékoztatása szerint a szerződésben egyelőre 300 ezer kúrára elegendő gyógyszert kötöttek le. A tárcavezető kiemelte, hogy a betegség szövődményei megelőzhetőek a gyógyszer használatával. 

    2021 novemberében a gyógyszer gyártója, a Pfizer nyilvánosságra hozta a klinikai vizsgálatok eredményeit. Ezek alapján ha a Paxlovidot a beteg a tünetek megjelenésétől számított három-öt napon belül elkezdi szedni, a kórházba kerülés kockázata 89 százalékkal, az elhalálozásé pedig 85 százalékkal csökken

    – közölte a miniszter. 

  • Dél-Korea miniszterelnöke csütörtökön új korlátozásokat jelentett be a fertőzöttek számának meredek emelkedése miatt – írja a Financial Times.  

    Kim Bugjon „rendkívül súlyosnak” nevezte a helyzetet, és felfüggesztette az ország novemberben megkezdett, több fázisból álló újranyitását.  

    Szombattól négy embernél nagyobb magánrendezvények nem tarthatók, a vendéglátóipari helyiségek, éttermek és kávéházak csak 9 óráig tarthatnak nyitva. Nyílt térben legfeljebb négy, teljesen beoltott ember tartózkodhat egyidejűleg, aki nincs beoltva, azt csak elvitelre szolgálhatják ki.  

     

  • Újabb járványügyi szigorítások lépnek életbe Franciaországban, ahol szombattól kitiltják a brit turistákat az Egyesült Királyságban tapasztalható Omicron-ügyek miatt. 

    Az Index beszámolt róla, hogy Franciaország ismét szigorít, így karanténba kerülnek azok a 65 év felettiek, akik nem vették fel a harmadik, emlékeztető oltást. Ezek az emberek nem mehetnek étterembe, bárokba mozikba, kulturális intézményekbe akkor sem, ha rendelkeznek egészségügyi Covid-igazolvánnyal.

    Az európai ország legújabb járványügyi döntése, hogy minden „nyomós ok” nélkül tiltja meg szombat reggeltől az Egyesült Királyságba irányuló és onnan induló utazásokat, ami nem foglalja magában az utazást vagy az üzleti életet.

    A francia állampolgárok és házastársaik mentesülnek az új szabályok alól. 

    (via Sky News)

  • Lengyelországban is azonosították a koronavírus omikron változatát, az első ismert fertőzöttet, a dél-afrikai Lesotho 30 éves, jó egészségi állapotú állampolgárát egy betegszállóbán elkülönítették – közölte csütörtökön a lengyel egészségügyi tárca.

    A lesothói asszony vendég volt az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) digitalizációról szóló csúcstalálkozóján, amelyet december 6. és 10. között rendeztek a sziléziai Katowicében – közölték az egészségügyi tárca Twitter közösségi honlapján.

    A fertőzést a tünetmentes nő hazautazása előtt végzett vírusteszt nyomán azonosították.

    A nő a lengyel egészségügyi hatóságokkal közölte: katowicei tartózkodása során egyedül lakott, közvetlen kapcsolatban csak két beoltott honfitársával volt, az ENSZ konferenciáján pedig betartotta az érvényes óvintézkedéseket.

    A közel 38 millió lakosú Lengyelországban november közepétől napi mintegy húszezres szinten stabilizálódott az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzöttek száma, csütörtökön ez 22 097 volt.

    A negyedik járványhullám elhúzódó tetőzése kapcsán szerdától újabb korlátozások léptek életbe, a szolgáltatásokat egyszerre még kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe, mint eddig. Harmincszázalékosra csökkentették például az éttermek és a szállodák maximális lehetséges foglaltságát, e kereten felül csakis az üzemeltető által ellenőrzött oltási igazolással rendelkezőket engedhetik be. Kötelező lett a fertőzöttekkel egy háztartásban élők tesztelése, attól függetlenül, hogy kaptak-e oltást vagy sem.

    Csütörtöktől Lengyelországban az 5 és 11 éves életkor közöttiek is megkaphatják a védőoltást, amelyre a szülők eddig 145 ezer gyermeket regisztráltak. Az idősebbek közül a teljesnek tekintett, kétadagos oltásban eddig több mint 20,7 millió ember részesült, az emlékeztető, harmadik dózist pedig több mint 5,1 millióan vették fel.

  • Ukrajnában 9 590 fertőzöttet jegyeztek fel az utóbbi 24 órában. A legtöbb, 1478 fertőzöttet, Kijevben regisztrálták, a legkevesebbet, 83 új beteget, Luhanszk megyében. A szomszédos országban az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 3,58 milliót.

    A Covid-19 és szövődményei 355 ember életét ragadták el szerdán, írta a karpatalja.ma. A járvány kezdete óta már több mint 92 ezer beteg életét követelte a vírus. Ugyanakkor 3,28 millióan felépültek a kórból.

    Kárpátalján 427 új esetet diagnosztizáltak egy nap leforgása alatt. A fertőzés szövődményeként 15 beteg veszítette életét szerdán a magyarlakta térségben.

  • Oroszországban már napok óta 30 ezer alatt marad a napi új fertőzöttek száma. Egészen pontosan 28 486 új esetet diagnosztizáltak szerdán, írta a TASZSZ. Moszkvában több mint háromezer fertőzöttet regisztráltak egy nap leforgása alatt. Az igazolt megbetegedések száma átlépte a 10,1 milliót. Több mint 960 ezren állnak kezelés alatt Oroszországban.

    A Covid-19 kórban s szövődményeiben 1 133 beteg lelte halálát. A járványban több mint 294 ezren haltak meg Oroszországban. A betegségből csupán szerdán csaknem 37 ezren gyógyultak meg, az utóbbi bő másfél évben már 8,87 millióan.

  • Romániában 812 új megbetegedést diagnosztizáltak az utóbi 24 órában, több mint 43 ezer teszt kiértékelése után, írta az Agerpres. Az igazolt fertőzések száma már  meghaladja az 1,79 milliót.

    A Covid-19 és szövődményei 84 ember életét követelték szerdán. Egy nappal korábban a vírus 88 fertőzött életét ragadta el, köztük egy egyévesnél is kisfiúét is. A járvány kezdete óta már több mint 58 ezer beteg lelte halálát a kórban. Ugyanakkor 1,72 millió ember már felépült a betegségből. Kórházban csaknem 3500 covid-pácienst kezelnek. Csaknem hatszáz fertőzött állapota annyira súlyos, hogy intenzív osztályon kell ápolni.

Rovatok