Index Vakbarát Hírportál

Undorító horogkeresztes támadás New Yorkban

2021. december 17., péntek 06:33

Horogkereszteket mázoltak több New York-i látványosság, így egyebek között a városháza és a világhíres, Wall Street-i támadó bika szobrára - jelentette több amerikai médium is.

A New York-i városi rendőrség szerint az elmúlt két hétben Manhattanben legalább három hasonló vandalizmus történt. A rendőrök feltételezése szerint valamennyi ugyanahhoz a személyhez köthető. A hatóságok most a lakosság közreműködését kérik az elkövető pontos azonosításához. A biztonsági kamerák felvételei szerint fehér bőrű, bicegő férfi a tettes.

A gyűlöletkeltő vandalizmust vezető tisztségviselők, köztük New York város demokrata párti polgármestere, illetve New York állam szintén demokrata párti kormányzója is hevesen bírálta, elítélte.

December 3-án az elkövető három szvasztikát rajzolt egy belvárosi építkezési területen, december 13-án pedig ugyanazt a férfit egy térfigyelő kamera lencsevégre kapta, amint az antiszemitizmus egyik szimbólumát egy oszlopra mázolja a New York-i városháza metróállomásának közelében, majd elmenekül a helyszínről. December 14-én a férfi a Wall Street bronz bikaszobrára festett horogkeresztet, de ezúttal is kereket oldott.

A városi rendőrség gyűlöletbűncselekményekben illetékes különleges nyomozói csoportja indított vizsgálatot az ügyben.

Azonnal megszólalt a politika

Twitter-üzenetében  Bill de Blasio polgármester ígéretet tett a bűnöző felelősségre vonására:

Ez bárhol felháborodást keltene városunkban, de különösen émelyítő, hogy éppen annál az épületnél történik, ahol az emberek  érdekében dolgoznak.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója közleményben ítélte el a vandalizmust:

Elképesztőnek és undorítónak tartom, hogy horogkeresztet mázoltak a Brooklyn Bridge - City Hall metróállomás falára. New York utcáin senkinek sem szabadna félnie a gyűlölettől, az elvakultságtól és az antiszemitizmustól.  A zsidó vallású New York-iak elleni támadás, mindannyiunk elleni támadás. Amennyiben egyetlen gyűlöletbűncselekményt is elkövetsz, úgy húszmillió New York-ival kerülsz szembe. Egységesek vagyunk annak kimondásában, hogy a gyűlöletkeltésnek nincs helye New Yorkban

- fogalmazott Hochul. Egyben közölte, hogy utasítást New York állam rendőrségének, hogy nyújtson segítséget a nyomozásban.

A New York-i rendvédelmi hatóságok szerint 

a gyűlöletbűncselekmények aránya jelentősen, 91,6 százalékkal megugrott a tavalyi évhez képest.

Ugyanakkor az egyéb erőszakos bűncselekmények száma is meredeken emelkedik.

Rovatok