Index Vakbarát Hírportál

Történelmi vereséget szenvedett a brit Konzervatív Párt, Boris Johnson népszerűsége új mélységekbe zuhant

2021. december 17., péntek 16:53

Vállalta a felelősséget politikai alakulata, a kormányzó Konzervatív Párt megalázó időközi választási vereségéért Boris Johnson brit miniszterelnök. A toryk Észak-Shropshire választókörzetét veszítették el a liberális demokratákkal szemben. Az utóbbiak jelöltje, Helen Morgan 17 957 vokssal nyert, a konzervatív Neil Shastri-Hurst 12 032 szavazatot szerzett úgy, hogy 

Észak-Shropshire elmúlt 189 éve alatt mindössze egyszer, 1904 és 1906 között fordult elő, hogy nem tory politikus képviselte a londoni parlamentben. 

Az időközi választást Észak-Shropshire eddigi képviselője, Owen Paterson lemondása miatt kellett kiírni. Róla nemrég derült ki, hogy több mint százezer fontot kapott két cégtől, hogy a Johnson-kormánynál lobbizzon az érdekükben. Bár maga Boris Johnson eleinte próbálta megmenteni hű Brexit-párti szövetségesét a lemondástól, és időt nyerni egy törvényjavaslattal, amely megtiltaná a parlamenti képviselőknek, hogy lobbizzanak, végül kihátrált mögüle. Az észak-shropshire-i vereségről sokat elárul, hogy Neil Shastri-Hurst eredménye 34 százaléknyi visszaesést jelent a konzervatívoknak a legutóbbi, 2019-es megméretés óta. Owen Paterson akkor 22 949 voksnyi szavazattöbbséggel vitte a választókörzetet.

A liberális demokraták fél éven belül már másodszor fosztották meg egy biztosnak tűnő parlamenti mandátumtól a konzervatívokat, jelöltjük 2021 júniusában Chesham és Amersham választókörzetben nyert.

Az észak-shropshire-i megméretést sokan népszavazásnak tekintették annak a Boris Johnsonnak a kormányáról, akinek a népszerűsége 2019-es megválasztása óta nem látott mélységekbe zuhant. Az Ipsos MORI november végi felmérése szerint mindössze 24 százalékon állt úgy, hogy a megkérdezettek 51 százalékának kedvezőtlen véleménye volt a miniszterelnökről. A felmérésben 27 százaléknyian mondták azt, hogy Egyesült Királyság jó, és 46 százaléknyian azt, hogy rossz irányba halad. Pénteken Boris Johnson úgy nyilatkozott, hogy „nagyon csalódott” az észak-shropshire-i vereség miatt, de megérti az emberek ingerültségét, és el kell fogadnia a döntést. A Konzervatív Pártban uralkodó hangulatról sokat elárul az is – hívta felfigyelmet a The Guardian –, hogy Neil Shastri-Hurst egy szerdán adott, vagyis az időközi választás előtti interjúban négy alkalommal sem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, hogy őszinte és becsületes embernek tartja-e Boris Johnsont.

(Borítókép: Boris Johnson választókerületi látogatást tesz az uxbridge-i rendőrségen 2021. december 17-én. Fotó: Leon Neal / Getty Images)

Rovatok