Index Vakbarát Hírportál

Belaruszba szökött egy lengyel katona

2021. december 17., péntek 19:26

Belaruszba szökött egy, a lengyel–belarusz határon szolgáló lengyel katona, közvetlen feletteseit leváltották – közölte pénteken a varsói nemzetvédelmi tárca. A szökésről a lengyel sajtó számolt be pénteken, azt követően, hogy a belarusz állami határbizottság (GPK) tudatta, hogy egy lengyel katona menedékjogot kért az országban.

A szökés tényét péntek délután Tomasz Piotrowski tábornok, a lengyel fegyveres erők hadműveleti parancsnoka erősítette meg.

A lengyel–belarusz határon fennálló válságban a határőrök katonai támogatásáért felelős tábornok arról biztosította a közvéleményt, hogy törekedni fog a szökött katona „igazságos megbüntetésére”. Tomasz Piotrowski 

azt kérte, hogy a lengyelek ne mossák össze a határt védő többi katona képével a szökött férfi, a katonaságnál 2018 óta szolgáló Emil Czeczko „egyedi esetét”,

valamint ne adjanak hitelt a Lukasenka-rezsim ez ügyben várható manipulációinak.

Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszter a nap folyamán azt közölte Twitter-fiókján, hogy az előző nap eltűnt katona korábban „komoly konfliktusba került a törvénnyel”, és felmondott a hadseregnél. A miniszter nehezményezte, hogy az illetőt határvédelmi szolgálatra irányították. A nemzetvédelmi tárca későbbi Twitter-bejegyzésében az olvasható, hogy Mariusz Błaszczak döntése alapján leváltották Emil Czeczko három közvetlen felettesét, az illetékes üteg-, szakasz- és századparancsnokot.

A Belarusz felől érkező migrációs nyomás miatt a lengyel határőrség támogatására mintegy 12 ezer katonát mozgósítottak. Az év eleje óta csaknem negyvenezer, sok esetben a belarusz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel–belarusz határon  – írja az MTI.

(via MTI)

Rovatok