Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kapott 89 rendbeli emberölési kísérletért a német farsangi gázoló

2021. december 17., péntek 06:03

89 rendbeli emberölési kísérletért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy német bíróság azt a 31 éves férfit, aki tavaly februárban autójával szándékosan a tömegbe hajtott egy karneváli felvonuláson a németországi Hessen tartományban található Volkmarsen városában – számolt be róla az AP hírügynökség.

A bűncselekmény következtében szerencsére nem halt meg senki, azonban 90-en megsérültek, közülük 20-an kórházi kezelésre szorultak. A tömegben 26 gyerek is volt. Az ügyészség szerint a férfi előre eltervezte a támadást és fedélzeti kamerát is felszerelt, hogy felvegye az emberölési kísérletet. A férfi tanúvallomást nem tett.

A Kassel központú regionális bíróság a férfit – akinek nevét hivatalosan nem említették meg – 88 rendbeli súlyos testi sértésben is bűnösnek találta. Az ítélet szerint a 31 éves férfi „különösen súlyos felelősséget” visel a támadásért, ami azt jelenti, hogy 15 év eltelte után sem jogosult automatikusan feltételes szabadlábra helyezésre, ami Németországban megszokott.

Az esetről annak idején az Index is beszámolt. Szemtanúk szerint a férfi miután belehajtott a tömegbe, nagyjából 30 métert tett meg és még gázt is adott. A rendőröknek még a helyszínen sikerült őrizetbe vennie, a gázolás után azonban többen megpróbáltak rátámadni, így még a rendőröknek kellett megvédeniük a tömeggyilkossági kísérletet végrehajtó férfit a feldühödött emberek haragjától.

(via AP)

(Borítókép: Rendőrök helyszínelnek Volkmarsenben 2020. február 24-én. Fotó: Uwe Zucchi / dpa / Getty Images)

Rovatok