Index Vakbarát Hírportál

Újra állítanak ki útlevelet Afganisztánban

2021. december 18., szombat 12:16

Az afganisztáni tálib hatóságok bejelentették, hogy vasárnaptól három tartományban, köztük Kabulban újra bocsátanak ki útleveleket. Az életüket az iszlamistáktól féltő afgánok ezáltal újra reménykedhetnek abban, hogy elhagyhatják az országot. De a gazdasági válság is oka annak, hogy sok afgán emigrálni akar.

Afganisztánban a tálib lázadók májustól kezdve fokozatosan uralmuk alá vonták az ország területének nagy részét, majd augusztusban harc nélkül elfoglalták a fővárost, Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. Az útlevélkiadás akkor megszűnt, majd októberben újraindult, de a kérelmek óriási áradata miatt pár nap múlva technikai okok miatt ismét abbamaradt.

A tálib hatalomátvétel miatt az Egyesült Államok befagyasztotta az afgán központi bank számláit, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap pedig felfüggesztette a segélyek folyósítását. Közben az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a csaknem 40 milliós afgán népességből 23 milliót fenyeget éhínség a télen.

Egy tálib kormánytisztviselő szombaton közölte, hogy a technikai akadályt elhárították, a biometrikus azonosítókat készítő berendezést megjavították.

Egyelőre csak a már beadott kérelmeket teljesítik, újakat csak január 10-étől fogadnak be.

Az útlevél kiadására való készség fontos fokmérője annak, hogy a tálibok mennyire akarnak megfelelni a nemzetközi közösség elvárásainak, hagyják-e elutazni az országokból azokat, akik el akarnak menni – írja az MTI.

(Borítókép: Régi afgán útlevél 2018. július 10-én. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok