Index Vakbarát Hírportál

Kínzás, kényszersterilizáció – Argentínában keresnek igazságot az ujguroknak

2021. december 19., vasárnap 21:58

Argentínában indulhat bírósági eljárás az ujgur kisebbségek ellen elkövetett tömeges kínai jogsértések ügyében. 

Michael Polak, az Ujgur Világkongresszust és az Ujgur Emberi Jogi Projektet képviselő brit jogász az úgynevezett univerzális joghatóság elve alapján tervezi februárban benyújtani a büntetőjogi panaszt – értesült a Szabad Európa.

A múlt héten egy nem hivatalos brit vizsgálóbizottság mondta ki, hogy népirtással, emberiség elleni bűncselekményekkel érnek fel azok a jogsértések, amelyeket a kínai hatóságok az ujgur kisebbséggel szemben elkövettek északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban. A lap szerint az ENSZ emberi jogi főbiztosának irodája rövidesen friss jelentést tesz közzé az ügyben, korábban önkényes fogva tartásról, kényszermunkáról, a szociális és kulturális jogok eróziójáról számoltak be, ráadásul a szabad vizsgálódásukat persze akadályozták a területen.

Az univerzális joghatóság elve elviekben arra adna lehetőséget, hogy bizonyos súlyos bűncselekmények esetén bármely állam bíróságán eljárás indulhasson. Egy argentin bíróság például a mianmari hadsereg által a rohingja kisebbség ellen elkövetett bűnöket is tárgyalni fogja.

A világ számos országában léteznek rendelkezések az univerzális joghatóságra vonatkozóan, azonban Argentínában az egyik legreálisabb, hogy a bíróságok ténylegesen alkalmazni is tudják, mivel a történelmük miatt nagyon fontosnak tartják. Reálisan nézve a cél az lenne, hogy bíróság elé állítsuk ezeket az embereket, hogy feleljenek a vádakra. (...) Elképzelhetőnek tartjuk, hogy letartóztatási parancsot adnak majd ki a vádlottak ellen

 – közölte Michael Polak.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Hszincsiang tartományban mostanáig mintegy kétmillió embert zártak átnevelőtáborba, ahol embertelen körülmények között tartják őket fogva, kényszermunkának és erőszakos sterilizációnak vetik alá a muszlim ujgur kisebbséget. Londonban harminc tanú és szakértő meghallgatása alapján kínzásokról, kényszersterilizációról, nemi erőszakról, verésekről, családok szétválasztásáról, mecsetek lerombolásáról vannak bizonyítékok. A bizottság szerint a fő felelősség Hszi Csin-ping kínai elnököt és más, prominens tisztviselőket terheli.

Peking persze tagad, állításuk szerint az üggyel kapcsolatos eljárás mindössze „néhány Kína-ellenes és szakadár elem politikai eszköze” azért, hogy félrevezessék a nyilvánosságot, s valójában csupán önkéntes alapon „képzést” biztosítanak, aminek célja a terrorizmus visszaszorítása. Az eljárást emellett igyekeznek akadályozni, a Hszincsiang tartományi hatósági szóvivő már közölte is, hogy nem fogják elfogadni az ENSZ késülő jelentését. Michael Polak szerint várható az is, hogy Peking politikai és pénzügyi eszközökkel nyomást fog gyakorolni Argentínára.

(via Szabad Európa)

Rovatok