Index Vakbarát Hírportál

Csak a Kínához lojálisnak tartott jelöltek indulhattak a törvényhozói székekért Hongkongban

2021. december 19., vasárnap 08:34 | aznap frissítve

A törvényhozói tanács tagjait választják meg Hongkongban vasárnap, első alkalommal a választási törvény módosítása óta, ami alapján csak a kínai központi vezetéshez lojálisnak tartott jelöltek indulhattak a törvényhozói székekért.

A választások eredetileg tavaly szeptemberben tartották volna, azonban a koronavírus-járványra hivatkozva a hongkongi kormányzat egy évvel elhalasztotta az eseményt. A hongkongi ellenzék a döntés miatt azzal vádolta a kormányzatot, hogy ürügyként használja fel a járványt a szavazás elnapolása érdekében. 

Nem csak elhalasztotta, de át is alakított a voksolási rendszer a kínai vezetés, Hongkongban mintegy 4,5 millióan jogosultak szavazni. A 153, túlnyomó többségében Peking-párti jelölt 90 törvényhozói szék betöltéséért verseng, ám ezek közül csupán 20 képviselőt választanak meg közvetlen szavazás útján az új választási törvény alapján.

A South China Morning Post hongkongi lap arról számolt be, hogy a szavazóhelyek környékére jelentős számban küldtek ki rendőröket.

A kínai törvényhozás márciusban változtatta meg a hongkongi választási törvényt. A módosítások a város törvényhozói tanács tagjainak számát 70-ről 90-re bővítették, emellett a 90 székből 40-et a Peking-párti választási bizottság tagjai töltenek be, akik közvetlenül választják meg a hongkongi kormányzót. A választók által közvetlenül megválasztott törvényhozók számát a korábbi 35-ről 20-ra csökkentették, míg a fennmaradó 30 törvényhozói szék sorsáról a hongkongi üzleti szférát képviselő csoportok döntenek. 

(via MTI) 

(Borítókép: Kampányplakátok Hongkongban 2021. december 19-én. Fotó: Louise Delmotte / Getty Images)

Rovatok