Index Vakbarát Hírportál

Két országban is bővítenék a NATO-jelenlétet

2021. december 19., vasárnap 06:07

A NATO-jelenlét bővítését javasolta Európa keleti részein Tod Walters amerikai tábornok, a NATO szövetséges erőinek legfelsőbb parancsnoka. Konkrétan két országban, Bulgáriában és Romániában emelnék a jelenlétet. A NATO ezt válaszlépésnek szánja az orosz csapatösszevonásokra Ukrajna határai mentén.

A tábornok egy titkos videokonferencián tett erre javaslatot a szövetségben tagországainak képviselőinek tartott. Sürgette a NATO jelenlétének kiterjesztését Bulgáriában és Romániában, csakúgy, mint korábban Lengyelországban és a balti államokban is.

A videokonferencia alatt azzal érvelt, hogy ez szerinte nem provokációnak minősül, hanem a „viszontbiztosításhoz” szükséges. A tábornok arról biztosította a szövetségeseket, hogy továbbra is ragaszkodnak az alapító okirathoz, vagyis a csapatokat nem állandó jelleggel vetik be, hanem azok rotációját tervezik. 

Hivatalosan a szövetség még nem erősítette meg a NATO-jelenlét bővítéséről szóló híreket. Diplomáciai forrásokból kapott információk alapján a Der Spiegel azt írja, hogy a NATO védelmi minisztereinek soron következő ülésén vitatják meg a javaslatot.

Nem csak Tod Walters gondolja azt, hogy a megnövelt csapatjelenlét segíthet a helyzetet kordában tartani. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, hasonlóan gondolja ezt a svéd főparancsnok, Micael Bydén is, aki szerint ha súlyosbodik az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus, az Egyesült Államoknak további csapatokat kellene küldenie európai katonai jelenlétének megerősítésére.

A nemzetközi sajtóban műholdfelvételekre hivatkozva azt állították, hogy Oroszország több csapatot is küldött Ukrajna keleti és déli határaihoz. A híreket viszont az orosz és az ukrán fél is cáfolta. Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár szerint említésre sem méltók ezek az álhírek, majd jelezte: a haditechnika vagy csapatok mozgatása Oroszország területén kizárólag orosz ügy. Alekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője dezinformációnak minősítette a sajtóban megjelenteket.

Az ukrán védelmi minisztérium később közleményt adott ki, amely szerint november elejétől az ukrán határ közelében és az Oroszország által ideiglenesen megszállt területeken összesen mintegy kilencvenezer fős haderő összpontosul. A minisztérium azt is közölte, hogy Oroszország időnként katonai egységeket dob át ukrán területre, csapatokat von az ukrán államhatár közelébe annak érdekében, hogy fenntartsa a feszültséget a régióban és politikai nyomást gyakoroljon a szomszédos államokra.

Később maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij mondta azt, hogy nem tartja kizártnak, hogy Ukrajna és a szomszédos Oroszország között totális háború alakuljon ki. Zelenszkij egyébként továbbra is azt állítja, készen áll arra, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az ukrán elnök már április végén is személyes találkozóra hívta az orosz vezetőt, hogy tárgyaljanak az elcsatolt ukrán területekről, de a találkozó azóta sem valósult meg.

(Borítókép: Tod D. Wolters 2019. május 22-én. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok