Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A világon 276 235 990 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 368 843 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. Korábban 274 708 408 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 354 554 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 51 272 854. A halálos áldozatok száma 810 045.
    • Indiában 34 752 164 fertőzöttet és 478 007 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 219 477 fertőzöttről és 617 948 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 11 607 864 a fertőzöttek száma, és 147 896-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 10 089 945-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 293 329-re emelkedett.
    • Törökországban 9 211 710 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 80 778.
    • Franciaországban 8 818 154 fertőzöttet és 122 931 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 899 437 fertőzöttet és 109 328 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 175 782 a fertőzöttek és 131 167 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 585 054 fertőzöttet és 88 887 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 436 143 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 135 931.
    • Lengyelországban 3 982 257 fertőzöttet és 92 052 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 794 490 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 99 528 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Január 4-ig adott határidőt oltatlan dolgozóinak az amerikai Intel, hogy felvegyék a koronavírus elleni vakcinát, vagy a kötelező oltás alól mentességet kérjenek hivatalos formában a vállalattól.

    December 7-én jelentette be a cég HR-vezetője, Christy Pambianchi, hogy 2022. január 4-ig az oltatlan munkavállalóknak kötelező lesz hivatalos formában benyújtaniuk egy kérvényt, melyben egészségügyi vagy vallási okokkal igazolni tudják, miért nem veszik fel a vakcinát. A cég a beérkezett kérvényeket 2022. március 15-ig mérlegeli, írja a Verge. Az oltatlan munkavállalóknak addig is kötelező heti rendszerességgel tesztet végezni, akkor is, ha otthonról dolgoznak.

    A decemberi bejelentésben nem szerepelt, hogy mi lesz azokkal, akik nem oltatják be magukat, és nem is indokolják döntésüket a cégnek. Most közölte az Intel, hogy április 4-től fizetés nélküli szabadságra küldik ezeket a dolgozókat, ugyanakkor a cégtől nem küldik el őket. A kötelező szabadságra küldötteknek egészségügyi ellátást a szabadság alatt is biztosít a cég.

    Az Intel döntése eleget tesz az amerikai elnök, Joe Biden szeptemberi meghatalmazásának, mely szerint a száz főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknek kötelezővé kell tenniük a koronavírus elleni védőoltást, vagy heti szinten tesztelniük kell dolgozóikat. Biden rendeletének alkotmányosságát jelenleg is vizsgálja több szövetségi bíróság.

    Hasonlóan az Intelhez, a Google is fizetetlen szabadságra küldi oltatlan dolgozóit. Január 13-tól kezdődően a Google ugyanakkor csak harminc napra, utána pedig akár el is bocsáthatja a munkavállalóját, ha az nem veszi fel a harminc nap leteltével sem az oltást. A Microsoft és a Facebook egyelőre nem helyezett hasonló retorziót kilátásba, de minden dolgozójukat kérik azok a cégek is, hogy az irodák újranyitása előtt vegyék fel az oltást. Az Apple nem vezetett be kötelező oltást, ugyanakkor dolgozóit nem is hívja vissza az irodákba, és kötelező jelleggel tesztelteti.

  • Az osztrák főváros lakhatási ügynöksége, a Wiener Wohnen év eleje óta egy-, illetve kétszobás önkormányzati lakások könnyebb hozzáférhetővé tételével segíti azokat a bécsieket, akik a koronavírus-járvány következményeként lakhatási válságba kerültek – tájékoztat róla Bécs Város Külképviseleti Irodája. 

    2021-ben eddig 1412 önkormányzati lakást adtak ki ily módon 1613 válsághelyzetbe került bécsinek.

    Az akció lényege, hogy olyanokat segítenek gyorsan lakáshoz jutni, akik nem teljesítik ugyan az önkormányzati lakáshoz jutás minden feltételét, de akut lakhatási problémával néznek szembe például válás miatt, vagy mert a koronavírus-járvány miatt csökkentett munkaidőben tudnak csak dolgozni, és így már nem engedhetik meg maguknak eddigi lakásukat. A szorult helyzetben lévők a regisztrációt követően három hónapon át kereshetik új, egy- vagy kétszobás otthonukat a bécsi lakásügynökség, a Wiener Wohnen platformján. A lakást határozatlan időre vehetik bérbe. 

  • Meghatározatlan időre elhalasztja az Apple dolgozóinak visszahívását az irodákba, illetve bizonyos szaküzletekbe, írja a CNN. A lap információi szerint a cég vezetősége múlt héten döntött, és tájékoztatta a dolgozókat. A munkavállalók 1000 dollár bónuszt kapnak fizetésük mellé, a vállalat ezzel kompenzálná az otthoni munkavégzés során felmerülő pluszköltségeket.

    Az Apple az omikron-vírusvariáns megjelenésére és az Egyesült Államok területén történő gyors terjedésére reagálva már december első hetében újra kötelezővé tette boltjaiban a maszkviselést, több magas esetszámú városban pedig egyszerűen bezárta üzletét.

    Több nagy techcég, köztük a Google, a Lyft, az Uber és az Amazon is elhalasztotta dolgozóinak kötelező visszahívását az irodákba. A pandémia kezdetén a Google és a Facebook is 1000 dolláros bónusszal próbálta támogatni munkavállalóit a home office-ra való áttérésben.

  • Az elmúlt 24 óra alatt 49 823 fertőzést vettek nyilvántartásba Spanyolországban, ahol ezzel már 5 585 054 ember kapta el a vírust – tudatta az egészségügyi minisztérium. 

    Az El País című újság szerint ez a legmagasabb napi növekedés a járvány egész ideje alatt. A hatóságok adatai szerint a 47 milliós országban eddig 88 887 beteg halt meg, az utóbbi egy napban 94. A híradásból megtudható, hogy a december 6. és 12. között diagnosztizált új esetek 47,2 százaléka az omikron-variánshoz köthető.

    A kormány szerdán rendkívüli ülést tart a régiók egészségügyi kérdésekért felelős vezetőivel, hogy további intézkedéseket mérlegeljen az omikron-variáns keltette megbetegedések új hullámának kezelésére.

    A dél-európai országban a 12 évesnél idősebb spanyolok mintegy 90 százaléka már két adag vakcinát kapott, mindezek ellenére jelentősen emelkedni kezdett a fertőzöttek száma. Emiatt a különböző régióiban ismét szigorításokat vezettek be, például bizonyos nyilvános helyekre csakis védettségi igazolvánnyal lehet belépni – jellemzően az éjszakai zenés-táncos szórakozóhelyeket érinti ez a követelmény.

    Az északkeleti Katalónia bejelentette, hogy bírósági jóváhagyást kér az új korlátozásokra, köztük a csütörtökről péntekre virradó éjjel 1-től 6 óráig tartó kijárási tilalomra és a szórakozóhelyek bezárására.

    A Kanári-szigetekre pedig belföldről is csak az utazhat be, aki oltással vagy negatív koronavírusteszttel rendelkezik. 

    (via MTI)

  • Magyarország 530 ezer adag koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát biztosít Bangladesnek – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szerda reggel feltöltött videóban. Szijjártó Péter azt mondta, hogy Magyarország ezzel segít felgyorsítani a bangladesi oltási kampányt, és hozzájárul ahhoz, hogy az emberek a világ azon táján is nagyobb biztonságban legyenek.

    Hangsúlyozta, hogy a magyarok Európa leggyorsabb oltási kampányát tudták megkezdeni tavasszal. Ennek köszönhetően az emberek életét és munkahelyét is biztonságba tudták helyezni.

    Magyarországon sok millió vakcina található a raktárakban, ami lehetővé teszi, hogy mindenki megkapja az első, a második vagy akár a harmadik oltást is. Ráadásul most tudunk segíteni másoknak is

    – tette hozzá a miniszter, kiemelve: ez egy globális járvány, „mi annál nagyobb biztonságban vagyunk, minél […] gyorsabban oltanak a világ többi országában is”. Főleg azon államokban, ahol sokan élnek, és ahonnan sokan utaznak Európába irányába.

    Ezért minden idők második legnagyobb vakcinasegítségét nyújtjuk, ezúttal Bangladesnek

    – idézi a minisztert az MTI. Szijjártó Péter közölte, hogy Banglades egy 160 millió lakosú ország, amellyel Magyarországnak kifejezetten jó az együttműködése politikai, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt.

  • A koronavírus omikron variánsa brit tudósok szerint nem teljesen úgy fertőzi meg az emberi sejteket, mint a korábbi vírustörzsek – derül ki az infostart.hu cikkéből.

    A lap az Új és Megjelenő Légúti Vírusfenyegetés Tanácsadó Csoport, a NERVTAG tagját idézve azt írja: a brit egészségügyi szakértők és kormánytanácsadók attól tartanak, hogy a szélsebesen terjedő omikron miatt napi több ezer ember kerül kórházba; Ravi Gupta professzor figyelmeztetett: komoly aggodalomra ad okot, hogy az omikron nyomán megnőhet a megbetegedési és halálozási ráta. Néhány héttel ezelőtt még csak napi pár esetet igazoltak, mára már naponta 12 ezerre ugrott az omikron-fertőzések száma a briteknél – egyedül Londonban 10 ezernél több esetet regisztráltak.

    Ravi Gupta professzor a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta:

    Nagyon nagy számú embert fog érinteni, mert olyan nagyon fertőző. Ez potenciálisan térdre kényszeríti az egészségügyi szolgálatot. Tehát nagyon kritikus helyzet elé nézünk.

  • Izraelben a 60 év felettiek és az egészségügyi dolgozók megkaphatják a koronavírus elleni védőoltás negyedik adagját – jelentette be Naftali Bennett miniszterelnök kedd este. A politikus erről azt követően beszélt, hogy egyeztetett a kérdésben illetékes szakértői csoporttal.

    Hivatalának közleménye szerint Bennett kijelentette, Izrael polgárai a világon elsőként kapták meg a vakcina harmadik adagját, az ország továbbra is élen jár azzal, hogy most a lakosok hozzájutnak a negyedikhez is. A kormányfő egyben felszólította azokat, akik megfelelnek a feltételeknek, hogy kérjék az oltást.

    Az izraeli egészségügyi minisztérium közleménye szerint az immunhiányos emberek is megkaphatják a vakcina negyedik adagját, amelyet nekik, valamint a 60 év felettieknek és az egészségügyieknek a harmadik injekció után legalább négy hónappal lehet beadni.

    A miniszterelnöki hivatal beszámolt arról, hogy a kormányfő utasította az egészségügyi tárcát és az oltásokat kezelő egészségbiztosítási pénztárakat: 

    készüljenek fel a vakcina negyedik adagjának oltási kampányára.

    A nap folyamán Izrael bejelentette, hogy az omikron-variáns megfékezése érdekében felvették az Egyesült Államokat, Kanadát és számos más országot a mintegy 50 államot tartalmazó vörös listára. Az ezen felsorolt országokba tilos az utazás.

    A külföldi utazási korlátozások, amelyek már Franciaországra, az Egyesült Királyságra és a legtöbb afrikai országra vonatkoznak, szerdán lépnek hatályba, és legalább december 29-ig maradnak érvényben. A vörös listára újonnan felkerült még Németország, Belgium, Olaszország, Magyarország, Marokkó, Portugália, Svájc és Törökország. Az intézkedések több százezer kettős állampolgárságú izraelit érintenek, különösen az Egyesült Államokban.

    A miniszterelnök nemrégiben megvédte az egészségügyi korlátozásokat, amelyek szerinte azért szükségesek, hogy a járvány ötödik hulláma miatt ne legyen szükség újabb bezárásokra, és felszólította a lakosokat, hogy távmunkában dolgozzanak, és oltassák be gyermekeiket.

    Keddig 1148 megerősített és „nagyon valószínűen” az omikron-variánshoz köthető megbetegedést jelentettek Izraelben, a fertőzöttek több mint fele oltott ember volt – közölte az egészségügyi minisztérium.

    A déli Beer-Sevában található Szoroka kórház bejelentette, hogy Izraelben valószínűleg az első, aki belehalt az omikron-variáns okozta fertőzésbe, egy 60 éves férfi, aki több súlyos betegségben szenvedett. Izrael 9,3 millió lakosából több mint 4,1 millióan kaptak három adag koronavírus elleni vakcinát. Az országban folyik az 5 és 11 év közötti gyermekek oltása is.

  • A koronavírusnak az országon végigsöprő omikron-variánsa elleni küzdelem jegyében Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette, hogy a kormány 500 millió ingyenes gyorstesztet biztosít a lakosságnak, növeli a túlterhelt kórházak támogatását, valamint megduplázza az oltási erőfeszítéseket.

    A politikus azt hangoztatta, az amerikaiak „hazafias kötelessége”, hogy beoltassák magukat. Hozzátette, hogy még Donald Trump korábbi elnök is megkapta az oltást.

    A vakcina az egyetlen felelősségteljes dolog. Az oltás nélkül maradt emberek számára az omikron-variáns komoly és potenciálisan halálos betegség

    – fogalmazott az elnök. Biden elmarasztalta azokat, akik a közösségi médiában és a televízióban félrevezető állításokat tettek, hogy lebeszéljék az embereket az oltás beadatásáról.

    A koronavírus legújabb törzsének terjedése miatt a szövetségi kormánynak határozottabban kell fellépnie a fertőzések valószínűsíthető hulláma ellen, de Biden megígérte, hogy nem lesz tömeges lezárás az iskolákban vagy az üzletekben.

    A tudósok még nem derítettek ki mindent az omikron-variánsról, de azt már tudják, hogy az oltásnak erős védelmet kell nyújtania a súlyos betegséggel és a halállal szemben. A változat olyan riasztó ütemben terjedt, hogy a Biden-kormányzat gyorsan akcióba lendült, hogy új teszteket és további segítséget ajánljon fel.

    Biden tervének egyik sarokpontja, hogy a kormány 500 millió koronavírus-gyorstesztet vásárol, amelyeket januártól kezdve ingyenesen szállítanak ki az amerikaiaknak.

    Az emberek egy új weboldalon keresztül rendelhetik meg a teszteket, amelyeket aztán az Egyesült Államok postai hálózatán ingyenesen küldenek el 

    – közölte a Fehér Ház.

    Ez jelentős változást jelent, mert Biden korábban arra szólította fel az amerikaiakat, hogy maguk vásárolják meg a nehezen beszerezhető teszteket, majd kérjék a költségtérítést az egészségbiztosításuktól. A közegészségügyi szakértők több mint egy éve tartó sürgetése után az amerikai kormány most először küld ingyenes teszteket közvetlenül a lakosságnak.

    A szövetségi kormány új tesztelési helyszíneket is kialakít. Az első új, szövetségi támogatású tesztelőhely ezen a héten nyílik meg New Yorkban. Ez kiegészíti az országosan már felszerelt mintegy húszezer ilyen központot. A Fehér Ház tisztviselői azt mondták, együttműködnek a Google-lal, hogy az emberek megtalálhassák ezeket a helyeket, ha az interneten rákeresnek az egy ingyenes Covid-teszt a közelemben kifejezésre.

    A nonprofit Kaiser Family Foundation szerint havonta 2,3 milliárd tesztre lenne szükség az Egyesült Államokban a 12 évesek és idősebbek számára. Ez csaknem ötszöröse annak a félmilliárd tesztnek, amelyet Biden bevetne.

    Az Arizona Állami Egyetem kutatói szerint jelenleg az Egyesült Államokban havonta körülbelül 600 millió tesztet lehet elvégezni, amelynek körülbelül a felét az otthoni tesztek teszik ki.

    Biden rendeletének másik eleme az, hogy további ezer, orvosi képzettségű katonát készül bevetni a járvány miatt túlterhelt kórházak megsegítésére. A tervek szerint további lélegeztetőgépeket és védőfelszereléseket is készenlétbe helyeznek a nemzeti készleti alapból, bővítve a meglévő kórházi erőforrásokat.

    Az amerikai szövetségi járványügyi és megelőzési központok hétfőn jelentették, hogy a koronavírus omikron-variánsa vált uralkodóvá az országban. Az elmúlt héten gyűjtött adatok szerint a fertőzöttek több mint 73 százalékánál ezt a variánst mutatták ki. Számos területen, köztük a délkeleti és az északnyugati részeken az omikron-variánssal fertőzöttek aránya meghaladja a 90 százalékot.

Rovatok