Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ausztrál kutatók tesztelik, hogy a vérhigítóként használt heparin orrspray-ként való alkalmazása védelmet nyújt-e a koronavírus ellen – számolt be a BBC.

    A feltételezés szerint az egyébként vérhigítóként használt gyógyszert a koronavírus-fertőzött orrába spriccelve nem lesz fertőzőképes. A kísérlet várhatóan jövő év közepéig tart, a kutatók abban reménykednek, hogy hatásos lesz, mert így a spray egyfajta „orrmaszkként” segíthet megakadályozni a koronavírus terjedését.

    A kutatást vezető Don Campbell szerint ez a módszer bárhol alkalmazható lenne, ahol nagy a tömeg. Azok, akik tartanak a koronavírustól, befújhatnának vele az orrukba, mielőtt sok ember közé mennek.

    A koronavírus ellen már világszerte több orrspray-t is teszteltek, illetve tesztelnek, de ez az első, aminek a heparin a hatóanyagai között szerepel. A heparint alapvetően a véralvadási zavarban szenvedők esetében használják. A kutatók eddig úgy találták, hogy a heparin belélegezve nem kerül be a véráramba, viszont ottmarad az orrban, így a vírus arra tapad rá az emberi sejtek helyett.

    A professzor megjegyezte, hogy ő már húsz hónapja használja a heparint orrspray-ként, s hozzátette, azóta sincs semmi baja.

    (via BBC)

  • Az orosz egészségügyi minisztérium nyilvántartásba vette a Mir-19 elnevezésű, a koronavírus által okozott fertőzés elleni gyógyszert  szerdán , amelyet az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) fejlesztett ki.

    A tájékoztatás szerint az új típusú koronavírussal szembeni vírusellenes hatású kombinált gyógyszerkészítmény a fertőzés megelőzésére és gyógyítására egyaránt szolgál, és az orron át vagy belégzés útján juttatható be a szervezetbe.

    A TASZSZ a minisztérium közleményére hivatkozva azt írta, hogy a gyógyszerrel elvégzett preklinikai vizsgálatok a koronavírus-terhelés egytizedére csökkenését mutatták. A gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát a klinikai vizsgálatok bizonyították, és nincs káros hatása az emberi szervezetre, a célpont a vírus, ezért a betegeknél nem tapasztaltak mellékhatásokat.

    A gyógyszert kórházban kezelt, enyhe vagy közepes lefolyású koronavírusos fertőzésben szenvedő betegeknél is vizsgálták, és hatékonynak bizonyult.

    Veronyika Szkvorcova, az FMBA vezetője önmagán is kipróbálta, és arról számolt be, hogy a készítményben újonnan szabadalmaztatott molekulát alkalmaznak, amelynek nincs analógja, és mivel be kell bizonyítani, hogy biztonságos az emberekre nézve, a tesztelés különösen nagy gonddal folyik.

    A MIR-19 az emberre nézve ártalmatlan, nincs hatással az emberi genomra és immunitásra, ugyanakkor rendkívül hatékonyan kikapcsolja a vírus replikációját és megakadályozza a koronavírusos fertőzés legsúlyosabb formáit, ideértve a tüdőgyulladás, az akut légzési distressz szindróma megelőzését

    – mondta Veronyika Szkvorcova.

    (MTI)

  • Olaszországot is elérte a koronavírus járványának negyedik hulláma, amely a napi esetszám, valamint a kórházak leterheltségének ugrásszerű emelkedését eredményezte szerdán, miközben a kormány még mindig nem döntött az ünnepek alatti esetleges további korlátozásokról.

    Több mint nyolcmillió diák családja várja a Draghi-kormány csütörtökre ígért bejelentését az újabb járványintézkedésekről. Több mint nyolcmillió azoknak az olaszok a száma is, akik már lemondták a karácsonyra és szilveszterre tervezett utazási és szállodai foglalásukat.

    A naponta azonosított új betegek száma még csak most kezdett ugrásszerűen növekedni, és az egészségügyi minisztérium adatai szerint a plafon elérésének időpontja nehezen kiszámítható.

    Az utóbbi huszonnégy órában végzett több mint 779 ezer teszten több mint 36 ezer új beteget szűrtek ki, majdnem ötezerrel többet, mint egy nappal korábban. A halottak száma egy nap alatt 146 volt.

    Olaszország kórházaiban több mint nyolcezer beteget kezelnek, intenzív osztályon több mint ezret. Az aktív betegek száma meghaladja a 400 ezret.

    A kormány csütörtökön jelenti be a járvány lassítását célzó újabb intézkedéseket. A korlátozások között szerepelhet a szabadtéri maszkviselési kötelezettség az ország egész területén, valamint a védettségi igazolás érvényességének további rövidítése a jelenlegi kilenc hónapról hat hónapra. Az oltási kötelezettséget is bevezethetik újabb szakmai kategóriákban, valamint a tesztelési kötelezettség bevezetését is az oltottak számára olyan helyszíneken, mint a mozik, színházak, stadionok, diszkók.

    (via MTI)

  • Az Egyesült Királyság járványügyi tanácsadó testülete, a JCVI nem javasolta, hogy minden 5 és 11 év közötti gyermeknek adják be a koronavírus elleni vakcinát. Ezzel szemben a tanácsadó testület úgy vélte, hogy ebben a korosztályban csak a koronavírusnak leginkább kiszolgáltatott gyermekek beoltása szükséges.

    A JCVI állásfoglalását a döntéshozók feszülten várták amiatt, hogy ősszel a koronavírus komoly zavarokat okozott az oktatásban, és sok gyermeknek hiányoznia kellett a fertőzés miatt.

    A testület egyébként már 12–17 év köztiek oltását tárgyalva is azt mondta, hogy ebben a korosztályban marginálisak az oltás előnyei, ezért kizárólag azoknak a gyermekeknek ajánlják, akik krónikus betegségekben szenvednek, vagy a vírus által különösen veszélyeztetett emberekkel élnek együtt.

    Ettől függetlenül a kormányzat végül úgy döntött, hogy minden, a korosztályhoz tartózó gyermeknek felajánlják az oltás lehetőségét. Vagyis nem kizárt, hogy az 5–11 év köztieknél is hasonló forgatókönyv jöhet majd.

    (via The Guardian)

  • A belga kormány szerda este szigorításokat jelentett be, amelyektől azt reméli, hogy segítenek lefékezni a koronavírus omikron variánsának terjedését.

    A rendelkezések értelmében vasárnaptól a moziknak, színházaknak és koncerttermeknek be kell zárniuk, és tilos lesz minden olyan beltéri rendezvény megtartása, ahol több mint 200 ember vesz részt. A sátorban rendezett kültéri eseményeket is betiltják a hatóságok, a vásárlást legfeljebb párban engedik. Az üzletek egyszerre csak egy vásárlót engedhetnek be 10 négyzetméterenként. A kormány arról is döntött, hogy a sportmérkőzéseket közönség nélkül lehet csak megtartani.

    Alexander de Croo belga szövetségi miniszterelnök a rendelkezéseket bejelentő sajtótájékoztatóján elmondta:

    Az újonnan fertőzöttek száma általában csökkenőben van, de az, amit eddig tudunk az omikron-variánsról, nem túl pozitív. (...) A szakértők szerint ez a változat nagyon hamarosan nálunk is dominánssá válik. Egy dolog biztos: óvatosabbnak kell lennünk, mint valaha

    – fogalmazott.

    A belga miniszterelnök felhívta a figyelmet a harmadik, emlékeztető oltás beadatásnak fontosságára, de azt is elmondta, hogy a helyzet ellenőrzés alatt tartásához további kormányzati intézkedésekre lesz szükség.

    Belgiumban a múlt héten napi átlagban 8299 ember fertőződött meg, 36 százalékkal kevesebb, mint az előző héten. A kórházi felvételek száma 24 százalékkal csökkent, naponta körülbelül 207 beteget utaltak be egészségügyi intézményekbe. A járványban a múlt héten napi átlagban 36 ember hunyt el.

  • Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte a Pfizer nemrég kifejlesztett koronavírus elleni gyógyszerét, a Paxlovidot. 

    Ebből a gyógyszerből már november közepén bevásároltak: 5,29 milliárd dollár értékben rendeltek tízmillió ember kezelésére elegendő adagot. 

    A Pfizer készen áll arra, hogy azonnal megkezdje a szállítást az Egyesült Államokba azért, hogy a Paxlovid mielőbb a páciensekhez jusson 

    – közölte Albert Bourla, a Pfizer ügyvezető vezérigazgatója szerdán. 

    A készítmény megelőzésre és a beteg emberek kezelésére egyaránt használható. Egy korábbi vizsgálat kilencven százalék körülire mérte a készítmény hatásosságát.

    A gyógyszerrel az Európai Unió országaiban is számolnak, a franciák például szerdán pont a Pfizer-készítmény jobb teljesítménye miatt mondták le a Merck ehhez hasonló gyógyszerére vonatkozó rendelésüket

    (via USA Today)

  • A Spanyol Labdarúgó-szövetség szigorított az eddigi eljárásán, és januártól napi koronavírus-tesztelést rendelt el az első és a másodosztály csapatainál.

    A klubokat szerdán tájékoztatták az új protokollról, amely szerint mindenkire vonatkozik a tesztelési kötelezettség, függetlenül attól, hányszor volt oltva.

  • Az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron-vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben – olvasható a kormányzati tájékoztatóoldalon. A magyarországi oltási akcióhetekről itt írtunk bővebben:

  • Nem lehet kilábalni a koronavírus-világjárványból csak azzal, hogy mindenhol beadják az emlékeztető oltást. Ennél fontosabb, hogy mindenhol haladjanak az első adag beadásával – figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

    Egyetlen ország sem lábalhat ki a pandémiából emlékeztető oltások segítségével, és az emlékeztető oltások nem adnak okot az ünneplésre

    –  jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a világszervezet vezetője a Genfben tartott sajtótájékoztatón.

    A főigazgató szerint „az általános emlékeztetőoltás-programok inkább meghosszabbítják a járványt, mintsem véget vetnének neki”, mert eltérítik a vakcinákat azoktól az országtól, amelyekben még alacsony az átoltottság.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg világszerte minden öt beadott vakcina közül egy emlékeztető oltás, miközben a jelenleg kórházi kezelésre szorulók és a halálos áldozatok jelentős többsége még oltatlan.

    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz idei utolsó sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: 2022-nek a koronavírus-járvány végét hozó évnek és egyben a szolidaritás új korszakát jelentő kezdetnek kell lennie.

    Tizenkét nagyon kemény hónap áll mögöttünk, de nem szabad hagynunk, hogy elvesztegetett év legyen

    – mondta az évet összegezve.

    Hozzátette, hogy le kell vonni a tanulságokat egy olyan évből, amikor több mint 3,5 millió ember halt meg a Covid–19 betegség következtében, vagy még annál is több, mint 2020-ban.

    2021 sok okot adott nekünk a reménységre vakcinák formájában, amelyek kétségkívül sok életet mentettek meg, de az oltóanyag elosztásában megnyilvánuló méltánytalanság sok emberéletet követelt

    – mondta a főigazgató.

    Gebrejeszusz végül hangsúlyozta, hogy a vakcinák az omikron-variáns ellen is hatásosak, majd hozzátette: a céljuk az, hogy minél előbb minden ország lakosságának negyven százaléka megkapja az oltást, a jövő év közepéig pedig hetven százalékuk.

    Maria van Kerkhove, a WHO koronavírus-járvány-felelőse szerdán közölte – közel egy hónappal az omikron-variáns azonosítása után , hogy egyes adatok szerint az omikron által megfertőzöttek közül kevesebben kerülnek kórházba, mint a delta-variáns által fertőzöttek közül. Hozzátette azonban, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy megállapítsák, az omikron virulensebb lenne a deltánál.

    Még nem láttuk elég ideje terjedni ezt a variánst a világ lakossága, elsősorban a sérülékeny emberek között

    – fogalmazott.

    Kifejtette: a Dél-afrikai Köztársaságban a Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NICD) az omikron-variáns súlyosságával és a Covid–19-fertőzések tendenciájával kapcsolatos kutatása szerint – amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra – az elsőként Dél-Afrikában azonosított, gyorsan terjedő variánssal megfertőzöttek közül kevesebben kerülnek kórházba, mint azok, akik a delta-változatot kapták el. Hozzátette azonban: elképzelhető, hogy ez a lakosság magas immunitási szintjének tudható be.

    (via MTI)

  • Szerdától elindult a regisztráció az 5–11 éves gyerekek oltására Szlovákiában. A gyerekek itt is a Pfizer-vakcinából kapnak majd egy kisebb adagot, ugyanúgy, ahogy a többi európai országban.

    Az országban a 12 évnél fiatalabb gyerekek oltása eddig csak kivételes esetben volt engedélyezett, külön orvosi engedéllyel. December 22-től azonban – az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását követően – korlátozás nélkül elérhetővé teszik az oltást az 5–11 év közöttiek részére.

    Az egészségügyi tárca figyelmeztetett arra is, hogy a 18 évnél fiatalabbak kizárólag szülői kísérettel oltathatják be magukat. A regisztrációt követően SMS-ben érkezik az időpont a legközelebbi oltópontra, az első oltást január első napjaiban adják be. 

    (via Új Szó)

  • Egy Dániában végzett kutatás szerint a Pfizer-vakcinával történő harmadik oltás az idős embereknél is jó védelmet ad az omikron-variáns ellen.

    A dán Állami Szérumintézet (SSI) vizsgálta meg, hogy az mRNS-alapú vakcinák milyen védelmet adhatnak az omikron-variáns ellen. Összesen hárommillió dán lakos november 20. és december 12. közt keletkezett adatait elemezték. 

    E szerint azoknál, akik csak két oltást vettek fel,  az omikron-variáns ellen 55 százalékos lehetett a hatásosság a Pfizer oltóanyagánál, és 36,7 százalék a Modernáénál. Hozzátették azonban, hogy ez a hatásosság öt hónap alatt szinte teljesen eltűnhet, ezért fontos a harmadik oltás felvétele. 

    Azt, hogy a Modernánál ez mennyit segít, nem írták le, viszont a Pfizernél a becsléseik szerint ismét 54,6 százalék körüli értékre emelte a védelmet az újabb vakcina még a hatvan év felettiek körében is. 

    A vizsgálat megerősíti egy másik, az Egyesült Királyságban készült kutatás eredményét, amely szintén azt mutatta ki, hogy az omikron-variáns elleni védelem hamar visszaesik, viszont jelentősen növelhető egy újabb Pfizer-oltással. 

    (via Yahoo News)

  • Meghaladta a háromszázezret a koronavírus halálos áldozatainak száma Oroszországban – derült ki az orosz operatív törzs által szerdán közzétett adatokból.

    A halálos áldozatok száma az utóbbi 24 órában 1020-szal nőtt, ezzel 300 269-re emelkedett. A halálozási ráta így jelenleg 2,92 százalékon áll a fertőzöttek számához mérve.

    Az igazolt fertőzöttek száma 25 254-gyel nőtt az elmúlt egy napban. A napi növekmény 0,25 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,8 százalék. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg majdnem másfél millió embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

    (via MTI)

  • Szerdán 106 122 új estet jelentettek az Egyesült Királyságban.

    A pandémia kezdete óta ez az első alkalom, hogy a 100 ezres határ fölé emelkedett az esetszám. A fertőzöttek mellett 140 halálesetet jelentettek be, ezzel a járvány kezdete óta már majdnem 148 ezren haltak meg az Egyesült Királyságban. 

    (via The Guardian)

  • Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt mégsem engedi el játékosait a pekingi téli olimpiára 2022 februárjában.

    Az NHL szeptemberben azzal a feltétellel vállalta, hogy megszakítja az ötkarikás játékok idejére a bajnoki küzdelmeket, ha a pandémia miatt nem lesz hosszabb leállása, valamint a Kínába utazást és a visszatérést nem nehezíti külső körülmény.

  • A Yorki Egyetem orvosi karának kutatói kórházi ellátásra szoruló Covid-betegek vérmintáit elemezve olyan tényezőket fedeztek fel, amelyek előrejelzik, hogy ki szorul majd intenzív ellátásra. Az eredmény segíthet abban, hogy a hatékonyabb triázs tehermentesítse a kórházakat a hullámok idején; a felfedezésről itt írtunk bővebben:

  • Horvátországban enyhítéseket, Szlovéniában további szigorításokat vezetnek be a koronavírus-járvány miatt az ünnepi időszakban – derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

    Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: az országban lassult a járvány terjedése, és mindössze nyolc esetben mutatták ki eddig a koronavírus új, omikron nevű változatát, ezért engedélyezik a vendéglátóhelyek nyitvatartásának meghosszabbítását szenteste és szilveszter éjszaka. A szállodák, éttermek és kávézók a jelenlegi éjfél helyett hajnali két óráig lehetnek nyitva – mondta, és egyben felszólított a járványügyi előírások betartására.

    A legtöbb városban szabadtéri szilveszteri programok is lesznek. A hatályos járványügyi intézkedések szerint ötven fő feletti összejöveteleket zárt térben csakis akkor szabad rendezni, ha a résztvevők rendelkeznek védettségi igazolással. Nyitott térben a létszámhatár száz fő, de a helyi válságstábok – ha úgy ítélik meg – engedélyezhetik a nagyobb összejöveteleket.

    A szomszédos Szlovéniában ezzel szemben újabb szigorításokat vezetnek be az ünnepi időszakban. A ljubljanai kormány csütörtökön dönt arról, milyen intézkedések lesznek hatályban.

    Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerdán azt mondta: nagy valószínűséggel betiltják a szabadtéri szilveszteri mulatságokat, és korlátozzák a különböző rendezvényeken részt vevők létszámát is. Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter ugyanakkor bejelentette: várhatóan engedélyezik a vendéglátóhelyek számára az éjfél utáni nyitvatartást szilveszter estéről újévre virradóra, azzal a feltétellel, hogy az oltott és a fertőzésből felgyógyult vendégeknek is rendelkezniük kell majd negatív vírusteszttel, amely nem lehet régebbi 24 óránál.

    Az országban jelenleg csökken a napi új fertőzöttek száma, szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy az omikron-variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.

    (via MTI) 

  • A török gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte a koronavírus elleni, török fejlesztésű Turkovac-vakcina vészhelyzeti alkalmazását – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdán a délkeleti Şanlıurfában található gyártóüzemben.

    A miniszter egyúttal bejelentette, hogy megkezdődött az oltóanyag sorozatgyártása, és ezzel Törökország a kilencedik ország a világon, amely vakcinát állít elő a SARS-CoV-2 koronavírus ellen.

    A tárcavezető jelezte: a készítményt a következő hét végétől kezdik el alkalmazni a lakosság tömeges oltása keretében. Ates Kara, a török egészségügyi minisztérium által létrehozott tudományos tanács tagja vasárnap az Anadolu török állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésre álló adatok értelmében a Turkovac emlékeztető oltásként lesz használható.

    Recep Tayyip Erdoğan török elnök videóhíváson keresztül kapcsolódott a şanlıurfai eseményhez. Megszólalásában kiemelte, hogy országa világszerte elérhetővé kívánja tenni az oltóanyagot.

    Ates Kara a şanlıurfai eseményen a vakcina hatásossága kapcsán azt mondta, hogy a klinikai vizsgálatokban egyetlen fertőzött sem szorult kórházi ellátásra. Az oltóanyaggal kapcsolatos hatásossági adatok nem ismertek.

    Az elölt koronavírust tartalmazó Turkovacot az Erciyes Egyetem és a Törökországi Egészségügyi Intézetek Elnöksége (TÜSEB) fejlesztette ki.

    A 83,6 milliós Törökországban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság oltását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 56,7 millió, míg a másodikat 51,2 millió embernek adták be, ami 82,56 százalékos átoltottságot jelent a 18 évnél idősebb lakosság körében.

    A kis-ázsiai országban a harmadik oltás is elérhető, amelyet 15,3 millióan kaptak meg.

  • Karl Lauterbach, Németország új egészségügyi minisztere bejelentette, hogy egy negyedik koronavírus elleni oltásra is szükség lesz ahhoz, hogy az emberek megvédjék magukat az omikron-variáns ellen.

    A miniszter azt mondta, hogy a variáns legkésőbb három héten belül domináns lesz, ezért nyolcvanmilliót rendeltek abból az oltóanyagból, amely kifejezetten a mutáns ellen hat. Az oltóanyag áprilisban és májusban érkezhet meg – tette hozzá. 

    Egy offenzív emlékeztetőoltás-kampány a legfontosabb eszköz ahhoz, hogy védőfalat építsünk az omikron-variáns elleni küzdelemben

    – mondta Lauterbach, hozzátéve: az újabb emlékeztető oltás magas, kilencven százalék feletti védelmet adhat majd az omikron-variáns esetén is a súlyos fertőzések ellen. 

    (via Guardian)

  • Franciaország lemondta a Merck koronavírus elleni gyógyszerekre korábban leadott, ötvenezer dózisra szóló rendelését arra hivatkozva, hogy a szer nem teljesített elég jól a klinikai vizsgálatokon.

    Mindezt Olivier Véran francia egészségügyi miniszter jelentette be. Hozzátette: úgy készülnek, hogy a Merck készítménye helyett a Pfizer hasonló gyógyszerét, a Paxlovidot vethetik majd be január végétől kezdve. 

    Ez az első alkalom, hogy egy állam lemondja a Merck-készítményre leadott rendelést. Először novemberben érkeztek adatok arról, hogy a szer kevésbé hatásos, mint ahogy előzetesen várták. Hétfőn aztán újabb, részletesebb adatok érkeztek, amelyek már csak harminc százalékra tették a szer hatásosságát

    Mind a Merck, mind a Pfizer készítményeit jóvá kell még hagynia az Európai Gyógyszerügynökségnek, ez várhatóan már csak jövő év elején történhet majd meg. Korábban egyébként felmerült, hogy az Európai Unió bevásárolhat ebből a szerből is.

    (via Guardian)

  • Újabb korlátozásokat jelentett be Wales kormányzata, amelynek értelmében december 26-tól kezdve az éttermekben, pubokban és mozikban is legfeljebb hat fő találkozhat egymással. 

    A szabályozások értelmében a maszkviselés is kötelező lesz (leszámítva akkor, amikor az illető épp fogyaszt), illetve azoktól, akikről kiderül, hogy fertőzöttek, a kontaktjaikat is szigorúbban számon fogják kérni. 

    Magánrendezvényeket illetően kültéren 50, beltéren pedig 30 főben szabták meg a maximális létszámot. A kormány az új lépéseket azzal indokolta, hogy nagyon magas a fertőzésszám, illetve az omikron-variáns is terjedni kezdett.

    (via The Guardian)

  • Több száz kisvállalkozó demonstrált Dél-Korea fővárosában, Szöulban szerdán. A tüntetők az üzleteket, vendéglátóhelyeket és kulturális- illetve sportközpontokat érintő korlátozások feloldását követelték. 

     Garantálják az élethez való jogot

    – többek közt ezt skandálták a tiltakozók. A jelenlegi szabályozások értelmében egyébként legfeljebb 299 ember vehet részt tömegrendezvényeken Dél-Koreában, de ők is csak akkor, ha be vannak oltva. 

    Az országban szombaton léptek életbe újabb korlátozások. Ennek értelmében a legtöbb szolgáltatóhelynek 9 óra után be kell zárnia, és azelőtt is csak a beoltottakat fogadhatják többnyire. Ezen kívül a magánrendezvényeken is legfeljebb négyen vehetnek részt.

    Az egészségügyi szakértők szerint egyelőre még a delta-variáns dominál az országban, de ez hamarosan megváltozhat, és akkor már az omikron-variáns lehet a meghatározó vírusváltozat.

    (via The Guardian)

  • Franciaországban hamarosan elérheti a százezret a naponta regisztrált fertőzöttek száma – mondta Olivier Veran egészségügyi miniszter szerdán.

    A napi esetszám most 70 ezer körül van, de a miniszter szerint a tendenciákat figyelve hamarosan 100 ezer fölé fog emelkedni. Veran azt is hozzátette: számításaik szerint január elejétől kezdve már az omikron-variáns lesz a domináns Franciaországban.

    A miniszter szerint egyelőre nem terveznek újabb korlátozásokat bevezetni, de azt is hozzátette, hogy ez szinte bármikor megváltozhat a körülmények fényében. 

    A franciák korábban az omikronra hivatkozva zárták le a beutazást teljesen az Egyesült Királyságból. A kormány ezen kívül azt is bejelentette bár, hogy az újévi buli és tűzijátékozás is elmarad idén szilveszterkor

    (via The Guardian)

  • Ukrajnában csütörtöktől már csak két régió – a nyugati országrészben lévő Voliny és a keleti Zaporizzsja megye – marad a koronavírus-járvány miatt a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásban.

    Az összes többi, valamint a főváros Kijev is a jelenlegi legenyhébb kockázatú sárga besorolásban lesz – hozta nyilvánosságra szerdán az egészségügyi tárca. Hozzátették: A megyei válságstábok döntése értelmében hat megye kerül át a vörösből a sárga kategóriába.

    A vörös besorolásban maradó megyékben az újonnan azonosított fertőzöttek száma meghaladja a megengedett mértéket, ezért nem kerülhetnek még át gyengébb kockázatú kategóriába.

    Marija Karcsevics egészségügyi miniszterhelyettes a szerdai tájékoztatóján közölte azt is, hogy január 1-jén és 2-án az egész országban valamennyi oltópont szüneteltetni fogja tevékenységét. A téli ünnepek alatt a többi napon viszont a szokásos rendben tartanak nyitva – tette hozzá.

    A déli országrészben lévő Mikolajiv megyében komoly társadalmi visszhangot váltott ki, hogy a helyi tanács menesztette a megyeszékhely kórházát vezető főorvost, aki korábban nyilvánosságra hozta, hogy intézményében komoly hiány van orvosi oxigénből. A főorvos politikailag motiváltnak minősítette a menesztéséről szóló döntést.

    (via MTI)

  • Szakértők szerint a Dél-afrikai Köztársaságban már túljutottak az omikron-variáns által okozott hullám csúcsán.

    A tudósok ezt azzal indokolták, hogy az utóbbi napokban – hetekig tartó emelkedés után – már csökkenni kezdett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma. Múlt hét csütörtökön a Dél-afrikai köztársaságban még 27 ezernél állt a napi esetszám, kedden viszont már csak 15 424 fertőzöttet jelentettek be a hatóságok. Jelentősen visszaesett az esetszám Gauteng tartományban is, amely az ottani járványkitörésnek az epicentruma volt. 

    Ha a szakértőknek igazuk van, és tényleg túl vannak a csúcson Dél-Afrikában, akkor az azt is jelentheti, hogy ennél a vírusvariánsnál valamivel gyorsabb lefolyású a járványhullám, mint a többinél volt. 

    Rövid hullám volt [...] és a jó hír, hogy nem volt nagyon súlyos a kórházi kezelések, halálozások szempontjából 

    – fogalmazott ezzel kapcsolatban Marta Nunes, a Witwatersrand Egyetem kutatója. 

    (via The Guardian)

  • Már nem lehet megakadályozni, hogy az új típusú koronavírus omikron nevű variánsa elindítsa a koronavírus-járvány újabb, ötödik hullámát Németországban, de lehet tenni azért, hogy minél kevesebb áldozata legyen – mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerdán Berlinben.

    Karl Lauterbach kiemelte, hogy a védekezés legfőbb eszköze az emlékeztető oltás, amelynek beadására „különösen offenzív kampányt” szerveztek. Az első harmincmillió adagot várhatóan már karácsonyig beadják, január végéig pedig újabb harmincmilliót.

    Németország így messze az európai uniós átlag felett teljesít

    – tette hozzá Andreas Gassen, az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (KBV) vezetője, ismertetve, hogy csaknem 84 ezren vesznek részt a kampányban.

    Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője elmondta, hogy számításaik szerint 1-3 héten belül az omikron lesz a domináns variáns Németországban. Eddig 540 omikron-fertőzést, és 1848 omikron-gyanús esetet jelentettek az RKI-nek – közölte.

  • A szlovák egészségügyi minisztérium a Reszkessetek, betörők! című klasszikusnak mondható karácsonyi vígjátékból vett jelenettel illusztrálja, hogyan működnek a vakcinák és az emlékeztető oltás a koronavírus és az omikron ellen. 

    Talán nincs is olyan ember, aki ne látta volna legalább egyszer az otthon hagyott kisfiú és a betörök történetének valamelyik részét, valószínűleg erre a népszerűségre alapozták az oltási kampányfilm sikerét a Magyarországgal szomszédos országban. 

    Azt azért el kell mondani, hogy az ötlet nem saját, mert a videót eredetileg a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health tette közzé, az egészségügyi minisztérium tőlük kölcsönözte annak felhasználását.

    (via Új Szó)

  • Hat hónap letöltendő és további hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek Írországban egy idős nőt, amiért több alkalommal nem tett eleget a koronavírus-járvány miatt elrendelt maszkviselési kötelezettségnek – adta hírül az Irish Mirror című ír napilap.

    Az ítélet értelmében a 66 éves Margaret Buttimer – aki máris bevonult a büntetésvégrehajtó intézetbe – a karácsonyi ünnepeket is rácsok mögött tölti.

    Az indoklás szerint Buttimer sorozatosan szegte meg a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, legutóbb november 17-én, amikor fedetlen arccal ment be egy étterembe, és többszörös felszólítás ellenére sem volt hajlandó távozni.

    A tárgyaláson Buttimer ártatlannak vallott magát, a bírónak pedig azt mondta, nincs meggyőződve a maszkviselés hasznosságáról, ahogyan arról sem, hogy valóban létezik-e a vírus.

    Egészségügyi hatóságok a héten azt közölték, hogy Írországban is dominánssá vált a koronavírus legújabb, omikron nevű változata. A Baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerda reggeli összesítése szerint az ötmillió lelket számláló Írországban a járvány kezdete óta 666 657 fertőzöttet és 5835 halálos áldozatot regisztráltak.

  • Csaknem százmilliárd dollárt loptak el az amerikai szövetségi kormány járványügyi segélyalapjából, amelyet a Covid–19 miatt gazdaságilag nehéz helyzetbe került vállalkozások és magánemberek támogatására hoztak létre – jelentette be kedden az Egyesült Államok Titkosszolgálata (USSS), amely a belbiztonsági minisztérium bűnügyek feltárásával foglalkozó rendészeti szerve.

    A becslés a titkosszolgálat, a munkaügyi minisztérium és a kisvállalkozásokat nyilvántartó hivatal adatain alapszik – mondta egy interjúban Roy Dotson, a nyomozati jogkörrel is felruházott szolgálat járványügyi csalásokkal foglalkozó részlegének koordinátora. A titkosszolgálat az ellopott pénz becsült értékébe nem számította bele azokat az összegeket, amelyek miatt az igazságügyi minisztérium már bűnügyi eljárást indított – írja az MTI.

    Bár a támogatási keretből kifizetett 3400 milliárd dollárnak csak a három százalékáról van szó, ez is jelzi, hogy a hatalmas anyagi keret mennyire csábító volt a bűnözők számára

    – mondta Dotson.

    A jogtalanul felvett pénz legnagyobb részét munkanélküli támogatás címén kérvényezték. A munkaügyi minisztérium adatai szerint mintegy 87 milliárd dollárt vehettek fel így jogtalanul, amelynek jó része szándékos csalás lehetett.

    A titkosszolgálat nyomozati tevékenységének eredményeképpen a munkanélküli segély és támogatási kölcsön címén jogtalanul felvett pénzekből 1,2 milliárd dollárt sikerült lefoglalni, több mint 2,3 milliárdot pedig úgy nyert vissza, hogy eredményesen együttműködött különböző pénzügyi partnerekkel és tagállamokkal a jogtalanul felvett péntek visszafizetése érdekében.

    A szolgálat még mindig több mint 900 nyomozást folytat a járványügyi támogatások ügyében. Minden amerikai tagállamban vannak ilyen esetek, és eddig körülbelül száz embert tartóztattak le a kapcsolódó bűnügyekben.          

    A szövetségi igazságügyi minisztérium a múlt héten közölte, hogy csalásokkal foglalkozó osztálya 95 ügyben több mint 150 ember ellen indított eljárást, és a csalóktól már lefoglalt 75 millió dollárt, valamint az ellopott pénzekből vásárolt értékes ingatlanokat és ingóságokat.

  • A szlovák egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarsky jelentette be, hogy országában a lakosság fele már be van oltva legalább az első adag vakcinával, és a 18 évnél idősebbek körében 10-ből több mint 6 állampolgár felvette már az oltást. 

    A Magyarországgal szomszédos országban az elmúlt 24 órában 5080 új fertőzöttet regisztráltak PCR-tesztekkel, ezeknek a személyeknek a 69 százaléka nem volt beoltva, emellett 588 antigénteszt is pozitív lett, ezeknek a 74 százaléka származott oltatlanoktól. 

    Fordulóponthoz ért a szlovák oltási kampány, amit maga az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarsky tudatott a szokásos kormányülés előtt, és elmondta, hogy sikerült a lakosság felét immunizálni. Az egészségügyi minisztérium adata szerint keddről szerdára a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját 34 574 személy kapta meg, 3754-en a másodikat, 3555-en pedig az elsőt. 

    (via Paraméter, Új Szó)

  • A Covid-lottó és az oltási jutalom kitalálója, Igor Matovič, a szlovák pénzügyminiszter elégedett lehet, hiszen sokan vették fel a vakcinát a remélt juttatások miatt, azonban az előzetes kormányzati ígérettel ellentétben idén még semmit sem fognak megkapni. 

    A Magyarországgal szomszédos országban azok a 60 éven felüliek, akik a koronavírus elleni oltás első két adagját felvették, 200 eurót kapnak, a harmadik adagot is felvevők pedig 300-at. A pénzügyminiszter a jutalmak kihirdetésekor azt mondta, hogy még karácsony előtt kézbesíthetik a pénzt.

    A pénzjutalmat csekk formájában a Szlovák Posta kézbesíti majd az embereknek, csakhogy az állami cég még a szerződés véglegesítésére és aláírására vár, emellett pedig nem kapta meg a beoltott személyek adatbázisát sem, amely alapján az utalványokat kiállítják majd. Ezzel bizonytalanná vált az, hogy mikor is lesznek a jutalmak a frissen beoltottaknál. 

    (via Paraméter)

Rovatok