Index Vakbarát Hírportál

Hatmillió embert fenyeget az elszegényedés Romániában

2021. december 22., szerda 18:32

Közel hatmillió embert fenyeget a relatív szegénység veszélye Romániában, a kiskorúak majdnem egyharmada a szegénységi küszöb alatt él. 

A relatív szegénység kategóriájába azokat sorolják, akik a társadalom nagy többségéhez képest szegénynek minősülnek, és – a keresetükből adódóan – arra sincs sok esélyük, hogy ebből a helyzetből kilépjenek. A román statisztikai adatok szerint az elmúlt tíz év alatt nőtt azoknak a száma, akik ebbe a kategóriába tartoznak.

A mostani kimutatás szerint a teljes lakosság 23,4 százalékára (körülbelül 4,5 millió polgár) havi ezerlejnyi kereset sem jut fejenként. Ennél még valamivel több, 5,9 millió embert fenyeget az elszegényedés és az ebből adódó társadalmi kirekesztődés veszélye.

A kimutatás szerint minél nagyobb egy család, annál nagyobb az esély az elszegényedésre, de a gyermekek nélküli háztartások körében is nőtt a szegénység, méghozzá a 2011-es 14,5 százalékról 20,8 százalékra.

Korosztályokat tekintve leginkább a 18 éven aluliakra jellemző a relatív szegénység, náluk 30,1 százalék ennek az aránya, vagyis majdnem minden harmadik kiskorúról elmondható. Földrajzi szempontból a legkevésbé Bukarestet és környékét fenyegeti a szegénység: itt csak 2,4 százalék az aránya. A legrosszabbul az ország északkeleti része áll, ahol a lakosság 35,6 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. 

(via Főtér.ro)

(Borítókép: Porumbenii Mari település 2018. április 17-én. Fotó: Florian Gaertner / Getty Images Hungary)

Rovatok