Index Vakbarát Hírportál

Háromhavonta kötelező szifilisz- és lepraszűrés vár az Oroszországban dolgozó külföldiekre

2021. december 23., csütörtök 20:09

A szabályozást év végétől vezetik be, és a kábítószer használatot is vizsgálják. A törvény sosem látott tiltakozást váltott ki, az üzleti szövetségek az előírások felülvizsgálatára szólították fel Moszkvát.

Ritkán volt ekkora felháborodás az Oroszországban élő külföldiek körében – jelentette a Deutsche Welle. A napokban közzétett törvénymódosítás értelmében a külföldieknek rendszeresen széles körű orvosi ellenőrzésen kell átesniük.

A Duma még június végén fogadta el a változásokat, amelyek december 29-től hatályosak.

Ezzel összhangban a külföldi szakembereket, az Oroszországban élő családtagjaikat, továbbá minden más külföldit, aki huzamosabb ideig marad az országban, arra köteleznek, hogy negyedévente egészségügyi szűrésre járjon, amelyen fertőző betegségek, a többi között a szifilisz, az AIDS, a lepra, a tuberkulózis és a koronavírus jelenlétét vizsgálják.

Emellett drogteszten kell átesniük, valamint ujjlenyomatot és biometrikus fényképüket is be kell nyújtaniuk a hatóságoknak.

A hat évnél idősebb gyermekeket kábítószer- és szifilisz-tesztnek vetik alá

Az új szabályok minden, hatévesnél idősebb gyermekre is kiterjednek. Ha valakinek pozitív a tesztje a meghatározott betegségek bármelyikére, nem kaphat vízumot, a már meglévőt pedig bevonják.

A fertőzöttet nemkívánatos személynek minősítik, és felszólítják, hogy hagyja el az országot.

A külföldieknek már most is negatív AIDS-tesztet kell bemutatniuk, amikor munkavállalási vízumért vagy tartózkodási engedélyért folyamodnak, ha 90 napnál hosszabb ideig terveznek Oroszországban maradni.

Az orosz kormány nem fejtette ki az új szabályozás célját. Ugyanakkor törvénymódosítás kísérő indoklása leszögezi, hogy az Oroszországban élő 2,5 millió fehérorosz, kazah, kirgiz, moldovai és üzbég állampolgár az országban tartózkodó külföldiek többségét teszi ki. Őket csak véletlenszerűen vetik alá orvosi vizsgálatnak. Az indoklás megállapítja, hogy fennáll „a veszélyes fertőző betegségek beszivárgásának és terjedésének kockázata Oroszországban”.

A belorusz állampolgárok kifejezetten mentesülnek az új szabályok alól – vélhetően azért, mert Belarusz és Oroszország hivatalosan unióban él együtt. A beloruszok vízum nélkül utazhatnak Oroszországba, ha ott munkát keresnek, a rájuk vonatkozó szabályok és követelmények pedig sokkal egyszerűbbek.

Négynapos eljárás

A Német-Orosz Kereskedelmi Kamara hónapok óta próbálja elérni az új szabályozás visszavonását. Eddig azonban csak minimális sikerrel jártak – mondta szóvivőjük.

Eredetileg ezeken a szűrővizsgálatokon egyszer kellett átesni, az Oroszországba történő belépéskor. A külföldieknek mostantól háromhavonta tesztelésre kell járniuk – tette hozzá Thorsten Gutmann.

A vizsgálatok helyszínét az orosz hatóságok határozták meg. A Moszkvában élő külföldieknek a zaharovói migrációs központban kell jelentkezniük, amely a belvárostól mintegy 60 kilométerre található.

„Színtiszta zaklatásnak” nevezte a kamarának küldött levelében élményeit egy német üzletember, aki elutazott Zaharovóba, hogy megpróbáljon túlesni a kötelező orvosi vizsgálatokon. Beszámolója szerint az eljárás négy teljes munkanapot vett igénybe.

Az első napon órákig állt sorban a migrációs központ négy különböző helyszínén – több száz migráns munkavállalóval egy helyiségben.

Nem lepődnék meg, ha ott megfertőződtem volna. Alig néhányan viseltek maszkot, a távolságtartás szabályait pedig nem tartották be

– írta a jelentésében.

Elfogadhatatlan szabályok

A német üzletember a második munkanap nagy részét újra Zaharovóban töltötte. A bevándorlási hivatal „futárjaként” orvosi igazolásokat gyűjtött be. Az előírások szerint mindent egyedül kell intézni, személyesen.

A harmadik napon a drogteszteken esett át. Az év utolsó napjáig egy újabb, egynapos kirándulást kell tennie, hogy a hivatalos azonosítási eljárásban leadja az ujjlenyomatát és egy biometrikus fényképet.

Az üzletember az eljárást „elfogadhatatlannak” nevezte, kivált, ha ezt háromhavonta meg kell ismételni.

Különösen kockázatosnak tartja, hogy minden alkalommal egy teljes tüdőröntgent is készítenek.

„Ha a helyzet nem változik, akkor inkább más munkát keresek Németországban. Ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül” – írta a kamarának címzett élménybeszámolójában.

Tíz külföldi, köztük európai és amerikai üzleti szövetség az orosz kormánynak írt levelében arra figyelmeztetett, hogy a törvénymódosításnak súlyos következményei lehetnek.

„Javasoljuk egyebek között a külföldi szakképzett munkavállalókkal szemben támasztott, az egészségi állapotuk igazolására vonatkozó követelmények ésszerű szintre való mérséklését, valamint a pillanatnyilag érvényes, nagyvonalúbb tartózkodási szabályok megtartását, a családtagok esetében is” – idézett az indítványból Christian Himmighoffen az egyik érintett szövetség szóvivője.

(Borítókép: Moszkvai migrációs központ 2021. július 8-án. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

 

Rovatok