Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok szerint 122 ezer orosz katona van a határ közelében

2021. december 23., csütörtök 06:09

Jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Oroszország Ukrajna határainak közvetlen közelében – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

Ami a csapatok számát illeti... Ma azt látjuk, hogy Oroszországban határunktól 200 kilométeres távolságon belül 122 ezer, 400 kilométeres sugarú körben pedig 143 ezer 500 katona tartózkodik"

– válaszolta az RNBO vezetője arra a kérdésre, hogy növekszik-e az orosz katonák létszáma Ukrajna határainál.Danyilov azt mondta, hogy 2014 óta soha nem volt nyugodt a helyzet Ukrajna határai közelében, de az elnök és az ország legfelsőbb katonai vezetése „kézben tartja a helyzetet”, és felkészülnek annak esetleges súlyosbodására.

Emlékeztetett arra is, hogy 2022. január 1-jével életbe lép „a nemzeti ellenállás alapjairól” szóló törvény, amely – szavai szerint – tovább erősíti az ország védelmi képességét. 

A területi védelem, ha kell, mindenképpen visszaveri az agresszort. A puskaport szárazon kell tartani, célszerű nem használni, de ha kell, minden állampolgár tudja, mit kell tennie

– hangoztatta Olekszij Danyilov.

A nemzeti ellenállásról szóló, Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett törvényt júliusban fogadta el a parlament. A jogszabály lényegében arról szól, miként kell felkészíteni a polgári lakosságot Ukrajnában az állampolgári feladatai teljesítésére háború esetén. Ennek része a területi védelem, vagyis az állampolgárok bevonása a harcok sújtotta területeken a védekezésbe.

November elején az ukrán védelmi minisztérium saját hírszerzési adatokra hivatkozva még azt közölte, hogy akkor mintegy 90 ezer orosz katona állomásozott az ukrán határ közelében, továbbá a krími és a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken. A tárca novemberi közleményében kitért arra, hogy az ideiglenesen megszállt donyecki és luhanszki területeken az orosz megszálló erők két hadtestet telepítettek. Vladimir Putyin orosz elnök ezzel szemben tagadta, hogy egy Ukrajna elleni támadás és megszállás előkészületei zajlanának. 

Az amerikai hírszerzés viszont néhány hete szintén úgy értesült, hogy az oroszok offenzívát tervezhetnek Ukrajna ellen az év elejére. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem fognak beavatkozni, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Joe Biden amerikai elnök viszont példátlan szankciókkal fenyegette meg az oroszokat, ha lerohanják az országot. 

(via MTI)

Rovatok