Index Vakbarát Hírportál

Petíciót indítanak a nők katonai nyilvántartásba vétele miatt Ukrajnában

2021. december 29., szerda 05:49

Elektronikus petíciót regisztráltak Ukrajna elnökének honlapján, amelyben azt követelik, hogy töröljék el a védelmi minisztérium rendeletét, amely a legtöbb 18 és 60 év közötti, meghatározott szakmában dolgozó nő katonai nyilvántartásba vételének követelményéről szól. A petíciót december 27-ig több mint 25,6 ezren írták alá.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a napokban az ukrán hadügyi tárca rendelete értelmében 2023-tól Ukrajnában katonai nyilvántartásba veszik a civil foglalkozásokat űző nőket. A rendelet több millió lányra és asszonyra vonatkozik, akik eddig polgárinak tartott munkakörökben, szakmákban dolgoztak.

A Kárpáthír szerint a petíciót december 23-án nyújtotta be Jana Rasevcsenko. A nők katonai nyilvántartásba vételének kérdését nem vitatták meg a nyilvánossággal.

A jelentés szerint a várandós nőket és a kisgyerekes anyákat is katonai nyilvántartásba veszik, és a férfiakhoz hasonlóan a hadkiegészítő parancsnokságokon felmérik az egészségi és családi állapotukat. A minisztérium megismételte, hogy a katonai nyilvántartásba vétel nem minősül sorkatonai szolgálatnak.

(Borítókép:   Sergei SUPINSKY / AFP)

Rovatok