Index Vakbarát Hírportál

Megcélozták az utolsó nyiltan demokratikus lapot Hongkongban

2021. december 29., szerda 06:51 | aznap frissítve

Hat embert tartóztatott le a hongkongi rendőrség a Stand News független hírügynökségnél „lazító kiadványok közzétételére irányuló összeesküvés miatt”. A letartóztatottak között jelenlegi és volt munkatársak is vannak – írja a BBC

A Stand News irodájához több mint kétszáz rendőrt vezényeltek ki, a házkutatás még mindig tart. A rendőrség közleménye szerint felhatalmazást kapott „releváns újságírói anyagok felkutatására és lefoglalására”.

A letartóztatottak között három férfi és három nő van, akik 34 és 73 év közöttiek. Köztük van a Stand News jelenlegi és korábbi főszerkesztője, valamint az ismert popsztár, Denise Ho, aki jelenleg demokráciapárti és hongkongi emberi jogi aktivistaként is tevékenykedik. Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Ho megerősítette, hogy letartóztatták ugyanezen vád miatt, és a Nyugati Kerületi Rendőrkapitányságra szállították.

Az év elején több száz rendőr razziázott a már megszűnt Apple Daily helyiségeiben. A kiadvány arról ismert, hogy hangos kritikusa volt a hongkongi és kínai vezetésnek. Miután a vezetőit letartóztatták, meg is szüntették a lapot.

Bezárásával a Stand News a város utolsó, nyíltan demokratikus párti kiadványa lett.

(Borítókép:  A Stand News főszerkesztőjét, Patrick Lamot bilincsben viszik a hírportál irodaházába, miután a rendőrség házkutatást tartott a hongkongi Kwun Tong kerületben 2021. december 29-én.  Daniel SUEN / AFP)

Rovatok