Index Vakbarát Hírportál

Amerikai milliárdosnak fog dolgozni a bukott osztrák kancellár

2021. december 30., csütörtök 12:13

Úgy tűnik, elég puhára fog esni a bukása után Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, aki a sorsáról szóló találgatások nyomán a Kronen Zeitungnak megerősítette, hogy a Szilícium-völgy ismert  milliárdosa, Peter Thiel vállalatához szegődik globális stratégaként. 2022 első negyedévében kezd a német-amerikai üzletember vállalatánál, a Thiel Capitalnél.

Az egykor politikai csodagyereknek kikiáltott Sebastian Kurz 2021 október 9-én mondott le a osztrák kancellári tisztségről a vizsgálat miatt, amelyet a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó államügyészség, a WKStA indított ellene, házkutatást tartva a kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Mentelmi jogát november 16-án felfüggesztették, december 2-án pedig bejelentette, hogy lemond az ÖVP elnöki tisztségéről is, végleg elhagyja a politikát, „magánember” lesz a gyermeke megszületése miatt.  A Heute cikke szerint az éves fizetése a Thiel Capitalnél jóval meg fogja haladni azt a 312 ezer eurót, amelyet kancellárként összesen keresett.

Leendő munkáltatója, Peter Thiel Frankfurtban született, egyéves volt, amikor a családja kivándorolt a kaliforniai Foster Citybe. Ő a payPal társalapítója, a Facebook első külső befektetője 500 ezer dollárral. Vagyonát 2021 decemberében a Bloomberg 9,11 milliárd dollárra becsülte.  Érintőlegesen beszállt a politikába is, republikánus politikusok kampányait támogatja, Donald Trumpnak 2016-ban az elnökválasztáshoz 1,25 millió dollárt adott, később pedig tagja lett annak a stábnak, amely az exelnök hivatalba lépését készítette elő.  2017-ben Bécsben házasodott össze a barátjával, Matt Danzeisennel. A meghívott vendégek annak a tudatában jelentek meg a ceremónián, hogy a milliárdos 50. születésnapi partijára, és nem esküvőre hivatalosak.

Sebastian Kurz mindössze 35 éves. Ami az átlépést illeti a versenyszférába, nagy előd nyomdokain jár, azután ugyanis, hogy 2005-ben elvesztette az Angela Merkel fémjelezte CDU ellen a választást, Gerhard Schröder volt német szociáldemokrata kancellár is fényes karriert futott be orosz energiapari óriásoknál a Gazpromtól a Rosznyeftig.

Rovatok