Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak többsége elítéli a Capitolium elleni támadást

2022. január 2., vasárnap 16:53

Egy amerikai felmérésben megkérdezettek többsége szerint a Capitolium elleni 2021. január 6-i támadás fenyegetés volt a demokrácia ellen, és Donald Trump akkori elnök legalább részben felelős érte.

Szinte napra pontosan egy évvel a Capitolium (az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa) elleni támadás után az amerikaiak jelentős többsége elítéli a támadást, derül ki az ABC News és az Ipsos közös felméréséből, amiről az ABC News számolt be szombaton.

A megkérdezettek 72 százaléka szerint azok, akik részt vettek az ostromban, a demokráciát fenyegették, a válaszolók 25 százaléka szerint azonban éppen hogy ők védelmezték azt.

Látványos a pártpreferencia szerinti törés: a demokraták 96 százaléka, míg a republikánusoknak csak a 45 százaléka tartja a demokrácia elleni fenyegetésnek az ostromot. Utóbbiak 52 százaléka szerint a támadásban részt vevők a demokráciát védték.

A demokraták 91 százaléka szerint Donald Trump volt republikánus elnök – aki elvesztette a 2020-as választást, így az események idején elnöksége utolsó heteit töltötte – jelentős részben felelős a történtekért.

Ugyanakkor a republikánusok 78 százaléka szerint Trump csak kis részben vagy egyáltalán nem felelős. Összességében az amerikaiak 58 százaléka teszi felelőssé nagy részben vagy túlnyomó részben Trumpot.

Az ABC News megjegyezte, hogy e tekintetben alig van változás az ostrom utáni napokban végzett ABC News/Washington Post felméréshez képest, amikor a megkérdezettek 57 százaléka hibáztatta Trumpot.

A hírportál felidézte, hogy Donald Trump nemrég a Fox Newsnak nyilatkozva nyugtató szándékúnak nevezte saját tavalyi beszédét, a történteket pedig tüntetésnek, nem pedig felkelésnek minősítette.

Az ABC News megfogalmazása szerint a volt elnök „kitartóan és alaptalanul” állítja, hogy „ellopták tőle a választást”. A mostani felmérés erre is kitért: az amerikaiak 65 százaléka szerint a demokrata Joe Biden 2020-as győzelme legitim volt – egy éve 68 százalék volt ezen a véleményen.

Szinte mindegyik demokrata, 93 százalék legitimnek tartja a választást, ezzel szemben a republikánusok 71 százaléka úgy véli, a valódi győztes Donald Trump volt.

Nincsenek elegen a Capitolium védelmére

J. Thomas Manger, a Capitol Police vezetője vasárnap azt mondta, a reformok jobban felszereltebbé tették az általa vezetett fegyveres erőt ahhoz, hogy kezeljen egy olyan támadást, mint amilyenre tavaly január hatodikán került sor, de borzasztó létszámhiánnyal küzdenek. „Most nagyjából 400 emberrel vagyunk kevesebben, mint kellene” – mondta Trace Gallagher műsorvezetőnek a Fox News Sunday című műsorban. (via Politico)

Öten haltak meg a zavargásokban

Decemberi összefoglalójában az MTI is felidézte a tavaly januárt 6-án történteket. Tüntetők, köztük Donald Trump volt elnök hívei is az elnökválasztáson alulmaradt elnök beszéde után megrohamozták az amerikai törvényhozás washingtoni székhelyét, ahol a szenátus a 2020. november 3-i elnökválasztás eredményét hitelesítette.

A Capitoliumot ki kellett üríteni, a rendet csak órák múlva sikerült helyreállítani, a zavargásokban öten életüket vesztették. Az események után a legnagyobb közösségi médiaplatformok – a szólásszabadság korlátozhatóságának kérdését felvetve – felfüggesztették Donald Trump fiókjának használatát.

A demokrata többségű képviselőház 13-án lázadás szításának vádjával alkotmányos felelősségre vonási eljárást indított Trump ellen, akit a szenátus február 13-án felmentett, így ő lett az első elnök, aki ellen kétszer is megindult az impeachment.

A képviselőház május 21-én kétpárti vizsgálóbizottság létrehozásáról döntött. Miután ezt a szenátusban a republikánusok megakadályozták, a képviselőház különbizottságot hozott létre.

December 23-án Donald Trump a washingtoni legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy megakadályozza iratok átadását a Capitolium ostromát vizsgáló kongresszusi bizottságnak. A Capitolium ostromával összefüggésben eddig több mint 570 embert vettek őrizetbe, és 650 esetben indult büntetőeljárás az amerikai igazságügyi minisztérium szerint.

Az események évfordulóján, 2022. január 6-án Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatot tesz közzé, míg Donald Trump sajtótájékoztatót tart majd.

(Borítókép: A Capitolium elleni támadás 2021. január 6-án. Fotó: Brent Stirton / Getty Images)

Rovatok