Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebben bíznak az FBI-ban

2022. január 6., csütörtök 16:37

Csökken az amerikaiaknak a Szövetségi Nyomozó Irodába (FBI) vetett bizalma – derült ki a Rasmussen Reports nevű amerikai konzervatív közvélemény-kutató friss felméréséből.

Az ezer ember megkérdezésével, december végén telefonon készített kutatás szerint már csak a megkérdezettek 46 százaléka volt pozitív véleménnyel az FBI-ról, miközben 2020 májusában még hatvan százaléka bízott a bűnüldöző szervben. Ezzel párhuzamosan most már 47 százalék véleménye negatív volt az FBI-ról, ezen belül 26 százalék egyenesen azt mondta, hogy nagyon rossz a véleménye róluk.

Politikai irányultság szerint nézve is nagy eltérés figyelhető meg az FBI megítélésében: a demokrata párti szavazók 63 százalékának kedvező benyomása van a nyomozóirodáról, míg a republikánus szimpatizánsok és a nem elkötelezettek 38, illetve 35 százaléka véli ezt ugyanígy. Az ő körükben 56 és 57 százalék az FBI-ban nem bízók aránya.

A felmérésből az is kiderült, hogy Christopher Wray FBI-igazgató megítélése – akit még 2017-ben Donald Trump nevezett ki a szervezet élére – is romlott az utóbbi években. Jelenleg a megkérdezettek mindössze 26 százaléka véli úgy, hogy Wray függetlenül vezeti a nyomozóirodát, és ötven százalék azt gondolja, hogy Joe Biden befolyásolja őt a döntéshozatalban. 2017-ben még – ugyancsak a Rasmussen felmérése szerint – 53 százalék tartotta az igazgatót függetlennek, és 26 százalék gondolta azt, hogy az elnök irányítja. 

Az emberek relatív többsége egyébként most is azt mondta, hogy Wray nem végez se jobb, se rosszabb munkát elődeinél. A felmérés szerint a megkérdezettek 37 százaléka van ezen az állásponton. 25 százalékuk szerint rosszabb FBI-igazgató, mint elődei, és mindössze tíz százalékuk véli úgy, hogy jobban végzi a dolgát, mint a hivatal korábbi első emberei.

A felmérést azt követően készítette a Rasmussen, hogy novemberben szülők tömegei tiltakoztak – többek közt a Capitolium épülete előtt – amiatt, hogy kiskorú gyermekeknek a szülők tudta nélkül a homoszexualitásról tartottak érzékenyítő foglalkozásokat egyes iskolákban. A tüntetések után a híresztelések szerint Merrick Garland igazságügyi miniszter arra utasította az FBI-t, hogy figyelje meg a tüntető szülőket. Az ügyben Garlandot meghallgatásra idézték be a Kongresszusba.

(via MTI) 

Rovatok