Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Moderna vezérigazgatója szerint az antitestek szintjének csökkenése miatt ősszel szükség lehet egy negyedik oltásra, főleg azoknak, akik idősebbek 50 évesnél, vagy a védekezés frontvonalában dolgoznak − írta meg a Washington Post.  

  Azoknak, akik most ősszel kapták meg az emlékeztető oltást, télen elegendő lesz a védettségük, mondta el Stephane Bancel egy konferencián. Hozzá tette azonban, hogy a harmadik oltás hatása őszre megkophat.

  Meg lennék lepve, ha ennyi ideig kitartana az oltás hatása

  – mondta el a szakember. 

 • Koronavírusosan ment el a bírósági tárgyalására egy férfi, akit azzal vádoltak meg, hogy prostitúcióra kényszerített egy nőt.

  A férfinak otthon, karanténban kellett volna maradnia a fertőzése miatt, és jeleznie kellett volna a bíróság felé, hogy koronavírusos. Ehelyett bement a tárgyalásra és közölte, hogy elkapta a fertőzést.

  Erre a bíró a meglévő vádpontok közé felvette még azt is, hogy a férfi szabotálta a járvány elleni védekezést. A férfi végül összesen 5 év és 3 hónapnyi letöltendő börtönbüntetést kapott,

  amiből kilenc hónapot a tárgyaláson fertőzöttként való megjelenése miatt szabtak ki rá. 

  (via foter.ro)

 • Az elmúlt huszonnégy órában 109 608 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Argentínában az ország egészségügyi minisztériumának pénteki közlése szerint. A mostani a járvány kitörése óta a legmagasabb szám − írta meg az MTI. 

  Míg december végén a 24 óra alatt diagnosztizált fertőzések száma 50 ezer körül mozgott, kedden ez a szám már 81 210 volt, szerdán 95 159-re nőtt, csütörtökön pedig átlépte a 100 ezret.

  Az omikron rengeteg meglepetést okoz számunkra. Nem tudjuk, mikor fog tetőzni

  – nyilatkozta a Clarín című argentin lapnak Sonia Tarragona, az egészségügyi miniszter kabinetfőnöke.

  Az esetszámokban bekövetkezett jelentős növekedés a déli féltekén most lévő nyári időszakra esik, amikor az emberek egyébként is sokat utaznak és megtelnek a turisztikai központok is. A decemberi, ünnepi időszak miatt szintén sok összejövetelt tartottak.

 • A Fülöp-szigeteki elnök arra utasította a helyi közösségi vezetőket, hogy tartsák otthonaikban azokat, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást. Sőt, azon oltatlanokat, akik ennek nem tesznek eleget, tartóztassák le. A hivatalos tájékoztatás értelmében Rodrigo Duterte a rendelkezést az emberek védelme érdekében hozta, mert az „oltatlanok mindenkit veszélybe sodornak”.

  A több mint 13 milliós manilai metropolisz térségében január elején már korlátozásokat vezettek be az oltatlanok számára, akik csak különösen fontos esetben hagyhatják el otthonaikat. Az övezetben ismét megugrott a frissen regisztrált fertőzöttek száma, a hatóságok az aggasztó adatokat az ünnepi összejövetelekkel és az omikron variáns terjedésével magyarázzák – írta az MTI.

  Pénteken az ország egészségügyi minisztériuma 21 819 új fertőzést és 129 halálos áldozatot jelentett, ez szeptember 26-a óta a legmagasabb szám. A Fülöp-szigeteken a járvány kezdete óta már több mint 2,91 millió fertőzöttről és csaknem 52 ezer halottról tudni.

  A 110 milliós ázsiai ország lakosságának csaknem 47 százaléka kapta meg a védőoltást csütörtökig.

 • Olaf Scholz kancellár jelentette be a szigorításokat, miután idén először tanácskozott a tartományok vezetőivel. E szerint mostantól csak azok mehetnek étterembe, vagy bárokba, akik megkapták mindkét oltásukat, bizonyítottan átestek a fertőzésen, igazolni tudják az emlékeztető oltást dokumentumokkal, vagy érvényes negatív Covid-tesztet mutatnak fel.

  Emellett változnak a karanténszabályok is. A karantén, vagy önkéntes karantén idejét 10 napra csökkentették. Ezt lerövidíthetik 7 napra is, ha a fertőzött tünetmentes és felmutat egy érvényes negatív PCR-tesztet. Mostantól aki megkapta a 3. oltását és véletlenül Covid-pozitívval kerül kapcsolatba, nem kell karanténba mennie – írja a Deutsche Welle.

 • Egy most publikált kutatás szerint a koronavírus elleni oltás enyhén és időlegesen meghosszabbíthatja a menstruációs ciklust, írta meg a Bloomberg

  A beoltott nőknek átlagosan egy nappal tolódott el a menstruációja az Obsterics & Gynecology című szülészeti és nőgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint. Két oltás esetén ez két napra tolódott ki. 

  Ezek a hatások gyorsan megszűnnek, általában már az oltást követő első ciklus után. Az eredmények megnyugtatók. Nem találtunk olyan mellékhatást, ami hosszú távon befolyásolná a szervezet működését

  − mondta el a kutatást vezető Alison Edelman, az Oregoni Élettudományi Egyetem szakorvosa. 

 • Elképzelhető, hogy a 2 és 5 év közti gyermekeknek három dózisra lesz szüksége a Pfizer oltóanyagából – közölte Alejandra Gurtman, a Pfizer vakcinakutatásért felelős alelnöke.

  Elmondta, hogy a hat hónap és két év közti korosztályban a két, egyenként három mikrogrammos dózis (ez mindössze a tizede a normális, felnőtteknél használt adagnak) már megfelelő immunválaszt hozott létre. A 2 és 5 év közti korcsoportban viszont ez a két adag már nem váltott ki akkora immunválaszt, mint amit az idősebb korosztályokban látni lehetett az oltás után. 

  Így a kisgyermekeknek szánt oltásra még több hónapot kell várni – mondta Gurtman. Ugyanis most azt tesztelik, hogy a 2–5 év köztieknél egy harmadik dózis – amelyet az első kettő után nyolc héttel adnak be – kiváltja-e a megfelelő immunválaszt. A Pfizer alelnöke szerint viszont csak március végére vagy április elejére derülhet ki, hogy a harmadik dózis elegendő lesz-e a probléma megoldásához, ezt követően jöhet csak az engedélyezési folyamat. 

  Gurtman a fentiek mellett azt is ismertette, hogy mindeközben az 5 és 11 év közti korosztályban is vizsgálják már a harmadik oltást. 

  A Pfizer egyébként már korábban is utalt arra, hogy a kisgyerekeknél – a kisebb dózisok miatt – három oltásra is szükség lehet az alapimmunizáláshoz: közleményük szerint a vakcina ebben a korosztályban is biztonságosnak tűnik, eddig nem jelentkeztek váratlan, korábban nem tapasztalt mellékhatások a kicsiknél sem az oltás után.

  (via USA Today)

 • A koronavírus-járvány terjedésének lassítására Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását – jelentette be a válságstáb a pénteki sajtótájékoztatóján.

  Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője elmondta: hétfőtől nyilvános rendezvényeken nyílt térben a korábbi száz fő helyett csak ötven fő lehet jelen. Zárt térben ötven fő helyett ezt most 25 főben határozták meg. Magánrendezvényeken legfeljebb húszan vehetnek részt.

  Sajtóinformációkkal ellentétben nem csökkentik a vendéglátóhelyek nyitva tartási idejét, azok továbbra is éjfélig lehetnek nyitva, de sokkal szigorúbban ellenőrzik majd a járványügyi intézkedések betartását: kötelező a másfél méteres távolság és a maszk viselése. Csak az asztaloknál helyet foglaló és fogyasztó vendégek lehetnek maszk nélkül – mondta a tárcavezető.

  Hozzátette: a sporteseményeken zárt térben továbbra is csakis Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni. Ugyanakkor a benti nézőterek legfeljebb 20 százalékát, a kintiek legfeljebb 40 százalékát lehet kihasználni – hangsúlyozta. 

  Zárt térben mindenhol kötelező lesz a maszk viselése, a mozikban és vallási szertartásokon is, függetlenül attól, be lehet-e tartani a másfél méteres távolságot – húzta alá.

 • Romániában a koronavírus-járvány felívelő ötödik hullámában meghatározóvá vált omikron vírusvariánshoz igazították a karanténszabályozást – erről pénteki ülésén döntött a járványügyi operatív törzs (CNSU).

  A korábbi mutációknál ragályosabb omikron esetében a beoltottakat sem tekintik teljesen védetteknek, így az igazoltan fertőzött személyhez legalább 15 percig orvosi maszk nélkül két méternél közelebb került beoltottaknak is karanténba kell vonulniuk. A rövidebb lappangási idő miatt azonban a korábbi kéthetes karanténidőszakot a beoltott és a fertőzésen legfeljebb fél éve átesett kontaktok esetében öt napra, az oltatlanok esetében pedig 10 napra rövidítették, közölte az MTI. 

  Az oltottak és azok, akik az elmúlt hat hónapban estek át a betegségen, rendelkeznek már bizonyos szintű védelemmel, így jóval rövidebb az az időszak, amikor megfertőzhetnek másokat. Ezért határoztunk úgy, hogy esetükben elegendő az ötnapos karantén

  – magyarázta a CNSU döntéseit ismertető sajtóértekezletén Adriana Pistol államtitkár, a közegészségügyi intézet (INSP) vezetője.

  A karanténkötelezettség a Romániába külföldről érkezők esetében nem változik, csak az időtartamok rövidülnek.

  Magyarországról – a járványügyi besorolás szempontjából „vörös zónába” sorolt többi uniós országhoz hasonlóan – továbbra is csakis a beoltottak és a fertőzésből legfeljebb fél éve kigyógyult utasok léphetnek be karanténmentesen Romániába.

 • Pozitív lett pénteken Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár koronavírus-tesztje – jelentette be a kancellári hivatal.

  Aggodalomra nincs ok, jól vagyok

  – tolmácsolta a hivatal Nehammer üzenetét, aki Twitteren hozzátette, hogy az egyik testőrétől kapta el a vírust.

  A tájékoztatás szerint a nemrég beiktatott kancellár – aki mindhárom oltást felvette – tünetmentes, és otthoni karanténban tartózkodik, ahonnan folytatja munkáját.

  Nehammer felesége és gyerekei tesztje negatív lett.

  Európában egyébként Ausztria készül a legszélesebb körben elrendelni a kötelező oltást. Az országban a jövő hónaptól minden 14 év feletti osztráknak kötelező lesz beoltatnia magát.

 • Szerbia is messze áll még attól, hogy kiűzze országából a koronavírus különböző variánsait. A szomszédos államban 7539 új fertőzöttet azonosítottak csütörtökön. Mindehhez több mint 22 ezer mintát kellett értékelni – írta a Magyar Szó. December végén a kétezret sem érte el a napi friss fertőzöttek száma.

  A Covid–19 kór és szövődményei miatt 17 fertőzött veszítette életét az elmúlt 24 órában. A járvány kezdete óta már csaknem 13 ezer szerbiai áldozata van a koronavírusnak.

  Kórházban 2215 Covid-beteget kezelnek, közülük 84 páciens szorul lélegeztetőgép segítségére. Az utóbbi bő egy hétben számottevően nőtt a koronavírussal kórházban ápoltak száma Szerbiában.

 • A hongkongi hatóságok 170 embert helyeztek karanténba amiatt, mert részt vettek egy születésnapi bulin hétfőn. Sajtóértesülések szerint a résztvevők között volt a hongkongi parlament húsz tagja, valamint kilenc kormányzati tisztviselő is. Carrie Lam hongkongi kormányzó külön is csalódását fejezte ki az ő részvételük miatt, mivel nagyon rossz példát mutattak egy ekkora partival az omikron-variáns terjedése közben. 

  Egyelőre még csak két főnél mutatták ki igazoltan a koronavírus-fertőzést, de a hatóságok attól tartanak, hogy ennél sokkal többen elkaphatták a vírust a rendezvényen.

  A South China Morning Post szerint Witman Hung, a Hongkongot övező gazdasági körzetet felügyelő hatóság egyik vezetőjének születésnapját ünnepelték a bulin (Hung egyébként emellett még a kínai parlamentben is képviseli Hongkongot). A partiról még egy fotó is kiszivárgott, amelyen ő látható: 

  A bulin többek között részt vett Hongkong rendőrfőnöke, a belügyminiszter, valamint a bevándorlásért felelős minisztérium vezetője, Au Ka-wang is. Ő azóta már nyilvánosan is elnézést kért ezért. 

  Hongkongban egyébként az omikron-variáns terjedése miatt már sokan karanténba kerültek, a hatóságok több lakóépületet is lezártak és tömeges tesztelésbe kezdtek. 

  (via Guardian)

 • Jair Bolsonaro brazil elnök súlyos kritikával illette Brazília egészségügyi ügynökségét, az ANVISA-t amiatt, hogy a testület jóváhagyta az 5 és 11 év közti gyermekek koronavírus ellen való beoltását.

  A koronavírus elleni oltás biztonságosságát és hatásosságát lépten-nyomon kétségbe vonó államfő most egy rádiós interjúban fakadt ki, mindössze egy nappal azután, hogy a saját egészségügyi minisztere ismertette a gyermekek beoltására vonatkozó kormányzati intézkedéseket. 

  Most komolyan be fogják oltani a gyermekeket, amikor annak az esélye, hogy meghalnak, majdnem nulla? Mi áll emögött? Mit akarnak ezek a vakcinamániások?

  – hőbörgött az adásban a brazil elnök, aki azt is leszögezte, hogy a saját lányát, a 11 éves Laurát biztos nem fogják beoltatni koronavírus ellen.

  A brazil egészségügyi hatóságok adatai szerint decemberig bezárólag legalább háromszáz, 5 és 11 év közti gyermek halt meg koronavírusban a járvány kezdete óta. A brazil Gyermekorvosok Szövetsége az interjú után kiadott közleményében cáfolta Bolsonaro kijelentéseit, és arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a vakcinák, hanem a koronavírus jelent veszélyt a gyermekekre. 

  A brazil egészségügyi minisztérium Bolsonaro interjúja előtt egy nappal, szerdán közölte, hogy húszmillió dózist rendelnek a Pfizernek a gyermekek beoltására szánt vakcinájából, és hogy január végén meg is kezdik az oltás beadását.

  (via Reuters)

 • Gigantikus összegektől fosztja meg a koronavírus az osztrák gazdaságot. Ezt Magnus Brunner osztrák pénzügyminiszter közölte. Hozzáfűzte: a járvány miatti korlátozások jelentős gazdasági kiesést okoznak, amelyeket viszont célzott támogatásokkal tompítani lehet – írja a Portfolio.

  Ausztriában több korlátozás is érvényben van: például csak oltott vagy gyógyult emberek léphetnek be a vendéglátó- és szálláshelyekre, szabadidős és sportlétesítményekbe. A vendéglátóipari szolgáltatóknak este 10-kor le kell húzniuk a rolót. Maszk viselése kötelező a nyilvános helyek zárt tereiben.

  Szakértői becslések szerint

  csak decemberben mintegy heti négyszázmillió euróba, azaz csaknem 14  milliárd forintba kerültek Ausztriának a járvány miatti lezárások.

  Mindenesetre nem eszik olyan forrón a kását, előrejelzések szerint ez évben 5,2, jövőre pedig 2,5 százalékkal bővül a sógorok GDP-je, az ausztriai életminőség az első 15 között van a bolygó országainak rangsorában.

 • Nem hozott áttörést a járványhelyzetben a csütörtök sem Szlovákiában: a szomszédos országban 1116 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Ehhez több mint ötezer PCR-teszt feldolgozására volt szükség. Az újonnan regisztrált fertőzöttek több mint hatvan százaléka nem kapott védőoltást.

  A Covid–19 és szövődményei 25 beteg halálát okozták egy nap leforgása alatt – írta az Újszó.com. Kórházban 2157 Covid-pácienst ápolnak, mintegy 83 százalékuk nincs beoltva, vagy csak az első adag oltást kapta meg. Közülük 431 beteget intenzív osztályon kell kezelni, 215 ember mesterséges lélegeztetésre szorul.

  A védőoltás első adagját 2854, a második dózist 385, a harmadikat pedig 7335 állampolgár vette fel Szlovákiában.

 • Oroszországban 22 035 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak csütörtökön. Az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 9,64 milliót – írta a TASZSZ.

  A Covid–19 és szövődményei 787 ember életét követelték az elmúlt 24 órában. Utoljára szeptember végén volt az egy napon belül elhunytak száma nyolcszáz alatt. A járvány kezdete óta már több mint 314 ezer Covid-áldozatot gyászolnak hozzátartozók.

  Ugyanakkor több mint 16 ezren felépültek a betegségből egy nap leforgása alatt. A pandémia csaknem két esztendejében már 10,6 millióan gyógyultak fel a kórból. A fertőzés miatt több mint 657 ezren szorulnak kezelésre Oroszországban.

 • A koronavírus-járvány miatti lezárások és a külföldi turisták elmaradása következtében tavaly is jóval alacsonyabb volt a legjelentősebb francia múzeumok látogatottsága, mint a járvány kezdetét megelőző évben, 2019-ben, de 2020-hoz képest valamelyest javult a helyzet, írta meg az MTI. 

  Például a párizsi Louvre 2021. január 1. és május 19. között zárva volt, az év második felében 2,8 millió látogatót fogadott, ami százezerrel több, mint 2020-ban, de hetven százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, amikor 9,6 millióan keresték fel a világ legnagyobb múzeumát.

  A visszaesés a bevételekben is érezteti hatását. A múzeumnak nyolcvanmillió euró volt tavaly a jegyekből származó bevételkiesése 2019-hez képest. A francia állam azonban 110 millió eurós támogatást nyújtott a Louvre-nak, hetvenmillió eurót a bevételkiesés kompenzálására, negyvenmillió eurót pedig a gazdasági helyreállítási program keretében. Ez utóbbit 2022-ben további hatmillió euróval egészíti ki – közölte a Louvre.

 • Romániában 5922 új megbetegedést diagnosztizáltak csütörtökön több mint 21 ezer PCR-teszt kiértékelése után, írta a Transindex.ro portál. Hétfőn még a négyezret sem érte el a regisztrált friss esetek száma. Az igazolt fertőzések száma már súrolja az 1,84 milliót. Ugyanakkor már 1,75 millió ember felépült a fertőzésből.

  Koronavírusban és szövődményeiben 31 beteg halt meg az elmúlt 24 órában. Közülük 27 ember oltatlan volt, 28 fertőzött pedig más kórban is szenvedett. A betegségben a járvány kezdete óta csaknem 59 ezren haltak meg.

  Romániában még mindig több mint kétezer pácienst kell kórházban ápolni koronavírus miatt.

 • Romániában a katasztrófavédelmi operatív törzs (CNSU) új rendelete szerint szombattól kötelezővé válik a maszkviselés minden nyilvános térben, sőt előírják, hogy a textilmaszkok használata már tilos, csak az orvosi, illetve FFP2-es maszkok az elfogadottak.

  A Magyarországgal szomszédos ország belügyminisztere, Lucian Bode arról tájékoztatott, hogy a szigorítást nem árt betartani, mert 2500 lejes (182 ezer forint) büntetést kaphatnak a megszegői. Arra a kérdésre, hogy a rendőrök hogyan fogják  ellenőrizni a maszkokat, a politikus pusztán annyit mondott: „Nincsenek utasítások, alkalmazni kell a jogszabályt, és kész.”

  A rendőri szakszervezet gyorsan reagált, és egész egyszerűen azt javasolta a kollégáknak, hogy ne foglalkozzanak az ellenőrzésekkel, mert a jogszabály alkalmazhatatlan és logikátlan jelenlegi formájában. Az érdekvédelmi szervezet kifejtette, nem igazán értik, hogy a CNSU hogyan képzeli el a maszkok ellenőrzését más járványügyi szabályok betartásával. 

 • Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Másodjára is elkapta a koronavírust Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök, aki ezt maga jelentette be Facebook-oldalán.

  A képviselőház vezetője kifejti a posztban, hogy azért végeztetett PCR-tesztet, mert lányának magas láza lett, és felmerült benne a gyanú, hogy ő is megfertőződött, ami végül be is igazolódott. A politikus elmondta, hogy nincsenek tünetei. Mindenkit felelős viselkedésre, így maszkviselésre, távolságtartásra és kézfertőtlenítésre kért. Ezek után azt kérte, hogy mindenki teszteltesse magát, akivel az elmúlt időszakba kapcsolatba került, majd emlékeztetett rá, hogy a védőoltás mellett is meg lehet ugyan fertőződni, de a vakcinának köszönhetően a betegség könnyebb lefolyású, szövődménymentes lesz.

  Ruszlan Sztefancsuk tavaly november közepén betegedett meg először, és december elején tudatta, hogy a tesztje már negatív, de a betegségnek maradtak nála „bizonyos mellékhatásai”.

  (via MTI)

 • Legalább 8 oltást adatott be magának egy Bihar államban élő indiai férfi. A 65 éves Brahmdeo Mandal elmondása szerint az oltások segítettek fájdalmai csökkentésében, valamint hogy egészséges maradjon, írja a BBC alapján a 444.hu. 

  Azt állítja, összesen 11 oltást kapott, majd múlt héten, a 12. oltásának felvételekor bukott le. A hatóságok információi szerint előfordult, hogy

  fél órán belül két oltást adatott be magának.

  A nyomozást végzők szerint ez azért történhetett meg, mert a központi nyilvántartási rendszer meghibásodott, de elképzelhető az is, hogy az oltások helyszínén hibázott valaki.

  Mandala papíron vezette az oltásait, ennek alapján február és december között 11 alkalommal oltották be, de a hatóságok idáig „csak” 8 oltásra találtak bizonyítékot. De nem csak az otthona körzetében járt oltásokért, előfordult, hogy 100 kilométert tett meg a vakcináért, és különböző okmányait használta az azonosításkor.

  via 444.hu

 • Tíz napon belül tetőzik az omikron-hullám Franciaországban – mondta Alain Fischer professzor, Franciaország oltási stratégiájáért felelős tisztviselője. Csütörtökön 261 481 új koronavírus-fertőzést jelentettek.

  A francia nemzetgyűlés első olvasatban elfogadta csütörtökön a kormány törvénytervezetét, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át. A javaslatot a jobboldali ellenzéki többségű szenátus a jövő héten vitatja meg a végszavazás előtt, és a Köztársaságiak már jelezték, hogy az államtanácsnál kívánják megtámadni a szöveget. Bővebben>>>

  via Guardian

 • Ami a koronavírus új, omikron-változatát illeti, sok mindent még mindig nem tudnak a szakértők. Egy dolog azonban már ezen a ponton is világos: sokkal fertőzőbb, mint az előző vírusváltozatok. Mark Dybul immunológus szerint elkerülhetetlen, hogy megjelenjen egy teljesen vakcinarezisztens vírusváltozat.

  Bővebben>>>

 • Izrael megszünteti az utazási tiltólistát, az izraeliek bárhova utazhatnak, és az érvényes oltási igazolvány birtokában nem kell hét napra karanténba vonulniuk - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

  A tiltólistán a különösen fertőzöttnek tekintett Egyesült Államok, és hét másik, koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak nyilvánított ország szerepelt, amelyekbe tilos volt belépni. De Nachman As, az egészségügyi minisztérium igazgatója csütörtökön bejelentette e korlátozás eltörlését is.

  As kijelentette, hogy a jelenlegi, magas izraeli fertőzési adatok nyomán már nincs értelme az Egyesült Államokra, az Egyesült Királyságra, az Egyesült Arab Emírségekre, Etiópiára, Törökországra, Tanzániára és Svájcra érvényes megkülönböztetésnek.

  As a közszolgálati rádiónak nyilatkozva ezt azzal magyarázta, hogy a jelenlegi, mintegy 72 ezer aktív koronavírusos betegnek kevesebb, mint öt százaléka kapta el külföldön a fertőzést.

  A döntés éjféltől lép életbe, miután megszavazzák a kormány tagjai.

  (MTI)

 • A franciaországi Saint Herblain-i központú Valneva vállalat megerősítette, hogy benyújtották a VLA2001 elnevezésű, Covid–19 elleni, inaktivált vírus alapú vakcinájukra vonatkozó, már korábban közölt, sikeres klinikai vizsgálataik eredményein alapuló engedélyezési kérelmükre vonatkozó ütemtervet. 

  A cég azt már közölte tavaly decemberben, hogy az Európai Gyógyszerügynökségen (EMA) kívül az Egyesült Királyságban (MHRA UK-nál) és Bahreinben (az NHRA-nál) is megkezdte a VLA2001 vakcinája kezdeti forgalombahozatali engedély iránti kérelmének szakaszos benyújtását. A felsorolt területekről a jóváhagyások 2022 első negyedévében várhatóak. 

  Az elmúlt hetekben a világ minden tájáról megnövekedett számban kaptunk üzenetet, jelezve, hogy az emberek igényt tartanak az inaktivált vírust tartalmazó vakcinára, és szeretnének többet megtudni a VLA2001-ről. Továbbra is hiszünk abban, hogy inaktiváltvakcina-jelöltünk fontos része lehet a Covid–19 elleni küzdelemnek. A Valneva továbbra is elkötelezett amellett, hogy a VLA2001-et a lehető leggyorsabban elérhetővé tegye azok számára, akiknek szükségük van rá. Mihelyst eljön az ideje, maradéktalanul megosztjuk a várt eredményeinket 

  – mondta Thomas Lingelbach, a Valneva igazgatótanácsának elnöke. 

  A VLA2001 jelenleg Európában az egyetlen, klinikai fejlesztés alatt álló inaktivált vírus alapú Covid–19-vakcina-jelölt.

  (via ma7)

 • A világon 300 173 145 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 472 263 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

  Egy nappal korábban a világon 297 651 728 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 464 859 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 58 487 665. A halálos áldozatok száma 833 987.

  • Indiában 35 109 286 fertőzöttet és 482 876 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 22 328 252 fertőzöttről és 619 654 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 14 100 750 a fertőzöttek száma, és 149 993-an haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 10 420 863-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 307 488-ra emelkedett.
  • Franciaországban 11 290 010 fertőzöttet és 126 002 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Törökországban 9 789 244 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 83 231.
  • Németországban 7 447 155 fertőzöttet és 113 636 halottat tartanak nyilván.
  • Spanyolországban 6 922 466 fertőzöttet és 89 837 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Iránban 6 203 046 a fertőzöttek és 131 802 a halottak száma.
  • Olaszországban 6 975 465 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 138 474.
  • Lengyelországban 4 179 292 fertőzöttet és 99 311 halálesetet tartanak nyilván.
  • Ukrajnában 3 869 728 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 103 225 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • A francia nemzetgyűlés első olvasatban elfogadta csütörtökön a kormány törvénytervezetét, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át. A javaslatot a jobboldali ellenzéki többségű szenátus a jövő héten vitatja meg a végszavazás előtt, és a Köztársaságiak már jelezték, hogy az államtanácsnál kívánják megtámadni a szöveget.

  A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

  Január 15-étől – a törvénytervezet értelmében – ezekre a helyekre kizárólag a három oltást kapók léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.

  A tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az ellenzéki képviselők javaslatára az iskolai rendezvényekhez csak 16 éves kortól lesz kötelező az oltási igazolás.

  A Köztársaságiak egy része kifogásolta, hogy a szöveg lehetővé teszi a vendéglátóhelyeknek a személyazonosság ellenőrzését, amennyiben „komoly ok” van azt gyanítani, hogy valaki visszaél az oltási igazolással. Emiatt a jobbközép párt jelezte, hogy a törvény elfogadása után mindenképpen az alkotmánytanácshoz fordul.

  (MTI)

 • Megszűnt pénteken a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés utáni teszt eredményét sem kell elkülönítésben megvárni. 

  A brit miniszterelnök, Boris Johnson és Grant Shapps közlekedési miniszter jelentette be az új szabályozást, amely brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – lépett érvénybe. A szigetország kormánya két lépésben enyhíti az utazáshoz kötődő tesztelési előírásokat: vasárnap hajnaltól megszűnik az angliai érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme is, és attól az időponttól elégséges egy gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése az érkezés utáni második nap végéig. A lazítás a koronavírus ellen teljeskörűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve – oltási státusztól függetlenül – a 18 éven aluliakra vonatkozik.

  Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – a helyi kormányok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy követik-e a brit kormány által bejelentett módosításokat.

  A szabályozás értelmében az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni.

  Ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettet el kell különíteni, és PCR-tesztet kell csináltatnia, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.

  A közlekedési miniszter bejelentette azt is, hogy a brit kormány még január vége előtt teljeskörűen felülvizsgálja az utazásra vonatkozó intézkedéseket, és stabil szabályozási rendszert léptet életbe 2022 egészére. Ennek részleteit Grant Shapps egyelőre nem ismertette.

  Az eddigi szabályozás alapján az Angliába beutazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet kellett elvégeztetniük, és az érkezés után ugyancsak kötelező PCR-teszt eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk. Ezek közül péntek hajnaltól az indulás előtti tesztelési kötelezettség szűnt meg, és az érkezés utáni újabb teszt eredményének megérkezéséig sem kell már karanténban maradni. Azoknak azonban, akik vasárnap előtt utaznak Angliába, még PCR-szűrésnek kell alávetniük magukat, és csak vasárnap hajnaltól lesz elégséges a néhány perc alatt eredményt mutató, jóval olcsóbb gyorsteszt. A gyorsteszt időpontját is le kell foglalni még az indulás előtt.

  (via MTI)

 • 125 utasnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést egy Milánóból induló, az indiai Amritszár városába érkező repülőjáraton.

  A gép szerda délután landolt és összesen 179-en utaztak rajta, vagyis az utazók több mint kétharmada elkapta a fertőzést. Ráadásul közülük csak 160 embert teszteltek le, mivel a gyermekek és csecsemők mentesültek a teszt alól.

  A hatóságok már a repülőtérről karanténba szállították őket, de az intézkedést – a közösségi médiában terjedő felvételek szerint – nem mindenki fogadta pozitívan, többen is tiltakoztak ez ellen.

  (via BBC)

Rovatok