Index Vakbarát Hírportál

Kitört egy vulkán a biológiai sokszínűség szentélyeként ismert Galápagos-szigeteken

2022. január 7., péntek 19:41

A Galápagosi Nemzeti Park a közösségi médiában tette közzé, hogy kitört a Wolf nevű vulkán, hét év alatt immár másodszor − közölte az MTI. 

A quitói Földtani Intézet jelezte, hogy péntek reggel újabb kitörést észleltek az Isabela-szigeten található, 1707 méter magas vulkánnál, amelyből 3800 méteres gáz és hamufelhő emelkedik a magasba.

Sem a vulkán közelében, sem a hamufelhők irányában nincsenek lakott területek – áll az intézet közleményében.

Legutóbb 2015-ben, 33 évi nyugalom után tört ki a Galápagos-szigetek legmagasabb vulkánja. Az Ecuadortól ezer kilométerre található csendes-óceáni szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A szigetcsoport legnagyobb szigetén, az Isabelán több más működő vulkán is található, köztük a Darwin, az Alcedo, a Cerro Azul és a Sierra Negra.

A Galápagos-szigeteket természetes laboratóriumnak is tekintik, amely Charles Darwin brit természettudóst az evolúciós elmélet kidolgozására ihlette.

(Borítókép: Kitört a vulkán a Galápagos-szigeteken 2022. január 7-én. Fotó: PARQUE NACIONAL GALAPAGOS / AFP)

Rovatok