Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden március 1-jén mondja el évértékelő beszédét

2022. január 8., szombat 06:06

Joe Biden amerikai elnök Nancy Pelosi képviselőházi elnök felkérésére március 1-jén fogja elmondani évértékelő beszédét az Unió állapotáról a törvényhozás két házának tagjai előtt - közölte pénteken a washingtoni Fehér Ház.

Az amerikai elnökök általában januárban-februárban szokták megtartani az amerikai alkotmányban előírt évértékelő beszédjüket. Joe Biden tavaly április végén tartotta meg első beszámolóját a kongresszus két háza, amerikai közjogi méltóságok és meghívott vendégek előtt. Amerikai kommentátorok akkor emlékeztettek arra: először fordult elő, hogy elnök ilyen kései időpontban tartson beszámolót − írta meg az MTI. 

Tavalyi évértékelő beszédében Joe Biden egyébként a többi között azt fejtegette, hogy az Egyesült Államokban „intézményes fajgyűlölet” uralkodik. Egyben nagyszabású gazdasági tervet is bejelentett a járványból történő kilábalás elősegítésére.

Szintén március 1-jén kezdődik az országban a novemberi, úgynevezett félidős - tehát a választási ciklus félidejében tartandó - kongresszusi választások előválasztási időszaka is. Elsőként Texas államban tartanak előválasztásokat, amelyeken mind a demokrata párti, mind a republikánus választók döntenek a jelöltjeikről.

(Borítókép: Joe Biden 2022. január 7-én. Fotó: Mandel Ngan / AFP)

Rovatok