Index Vakbarát Hírportál

Elismerték, hogy van Pegasus kémszoftverük, de az ellenzékkel szemben nem vetették be

2022. január 8., szombat 09:23

Elismerte Lengyelország de facto vezetője, Jarosław Kaczyński, hogy Varsó is beszerezte a mobiltelefonon keresztül történő lehallgatást lehetővé tevő izraeli Pegasus kémszoftvert. 

A kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a Sieci jobboldali lapnak adott interjújában azonban tagadta, hogy a szoftvert ellenzékiek megfigyelésére használták volna a 2019-es parlamenti választások idején. Márpedig a Citizen Lab kanadai kibervédelmi adatelemző cég szerint pont az történt, ami állítólag Magyarországon is: újságírók és ellenzéki politikusok mobiltelefonját törték fel. 

Rossz lenne, ha a lengyel szolgálatoknak nem lenne birtokában ez az eszköz

– fejezte ki aggodalmát a politikus. 

Annyi különbség van, hogy Magyarországon az üzleti szféra képviselői is célkeresztbe kerülhettek, a lengyeleknél pedig jogtudósok. 

Kaczyński az interjúban értésre adta, hogy az ellenzék kifogást keres arra, hogy elvesztették a 2019-es választásokat, az állítólagos kémkedés ebben nem játszott szerepet, pláne úgy, hogy a lengyel politikus szerint nem is alkalmazták ellenzékiek ellen a szoftvert. 

A Gazeta Wyborcza vezető lengyel napilap szerint nemcsak Kaczyński állításának az ellenkezője az igazság, de a kémprogram beszerzése is törvénytelenül történt, ugyanis 5,4 millió eurót áldoztak rá a bűnmegelőzésre és a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére használt, úgynevezett Igazságügyi Alapból. A hatóságok szerint viszont pont ezért törvényes, mert a szoftvert bűnmegelőzésre használják. 

Mindenesetre a Pegasus-ügyből akkora balhé keletkezett, hogy az NSO állítólag szerződést bontott Magyarországgal és Lengyelországgal. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? 

A valóságban nem a szoftvert vásárolta meg az adott kormány, hanem annak használati licencét, amelyet hasonlóan egy antivírushoz, meg kell újítani, máskülönben a szolgáltatás nem lesz elérhető. Ez a hasonlat pedig rámutat arra is, hogy a feltört telefonokról szerzett adatok elvileg az izraeli céghez is eljutnak, ugyanúgy, ahogy egy internetes vírusirtó program szolgáltatójához is eljutnak a kezelt adatok. 

Az nem világos, hogy mikor jár le a szerződés és mikor szűnik meg a felhasználási lehetősége a kémszoftvernek az „előfizetés törlése” után. Érdekes módon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV tudósítása szerint annyira nem ismerte a Pegasust gyártó izraeli NSO-t, hogy először azt hitte, a Nemzeti Sport Online-ról van szó, érdeklődött is arról, hogy előfizetési probléma adódott-e.

(euronews/Politico)

(Borítókép:  Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali politikai párt vezetője 2019. október 11-én Lengyelországban. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok