Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanit kapott a meleg kannibál

2022. január 8., szombat 06:42 | aznap frissítve

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy 42 éves berlini tanárt, aki kannibalizmusa miatt meggyilkolt egy 43 éves autószerelőt. 

A bíróság pénteken kihirdetett ítéletében a gyilkosság indítékaként azt nevezte meg, hogy a férfi „ki akarta élni a kannibalizmusát”. Bár a bíróknak nem szokásuk minősíteni az elítélteket és viselkedésüket, ezt most az ítélet kihirdetője sem tudta megállni. 

 Amit ön tett, az egyszerűen embertelen

– fogalmazott az ítélethirdetéskor a bíró. 

A gyilkosság még 2020 szeptemberében történt. A Stefan R. néven azonosított férfi egy társkereső oldalon ismerkedett meg áldozatával, akit aztán a saját lakására hívott szexelni. Itt meggyilkolta az áldozatot, és feldarabolta a testét, a maradványokat utóbb Berlin különböző városrészeiben és a környező erdőkben találták meg. 

A bíróság szerint a tettesben fokozatosan érlelődhetett a gyilkosság és a kannibalizmus elkövetésének gondolata. A nyomozók erre abból következtettek, hogy a férfi kannibalizmusról író online oldalakat és fórumokat is meglátogatott a tett elkövetése előtt. Az ügyészek azt is rögzítették a vádiratban, hogy a kannibál az áldozat nemi szerveit is levágta. 

A testület az ítélethozatalkor rögzítette, hogy a gyilkos „különösen súlyos” tettet követett el, és ezért – más esetekkel ellentétben – még 15 évnyi börtönbüntetés letöltése után sem merülhet fel az, hogy feltételesen szabadlábra bocsátják. 

A vádlott az eljárás során tagadta bűnösségét. Azt állította, hogy az áldozatot holtan találta a díványon az után, hogy nála töltötte az éjszakát, a rendőröket és a mentőket pedig azért nem értesítette, „mert akkor kiderült volna, hogy meleg”. Emiatt a védelem a férfi felmentését kérte az eljárás alatt. 

Németországban nem ez az első, kannibalizmushoz kötődő gyilkosság. 2006-ban a nemzetközi sajtó Armin Meiwes esetére figyelt fel, aki szintén egy online társkeresőn találkozott áldozatával. Ő most ugyancsak életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Esetéről egyébként egy könyv is megjelent, de ezt betiltották Németországban

2013-ban pedig egy német rendőrt ítéltek el kannibalizmussal összefüggő gyilkosság miatt, ő ugyancsak egy online, kannibalizmushoz kötődő fórumon ismerkedett össze áldozatával. Ebben az esetben a leginkább morbid talán az volt, hogy a tettes és az áldozat internetes üzenetváltásának rekonstruálásából utóbb kiderült: mindkettejüknek bizarr, kannibalizmussal kapcsolatos vágyálmai voltak, és az áldozat arról fantáziált, hogy megölik és megeszik őt.

A vádlott védője ennek nyomán azt próbálta bizonyítani, hogy az áldozat szántszándékkal ment a halálba, és a mészárlásnak „bármely pillanatban” véget vethetett volna, ha akar. Ennek ellenére végül a rendőrt elítélték a bírók, ő azonban életfogytiglani helyett mindössze nyolc és fél éves börtönbüntetést kapott. 

(via The Guardian)

(Borítókép:  A 41 éves vádlott a berlini bíróságon 2021. augusztus 10-én. Fotó: Paul Zinken / dpa / AFP)

Rovatok