Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt az antiszemita mágustanítvány druida

2022. január 8., szombat 15:07

Kezdetét vette pénteken Karl Burghard Bangert, vagy ahogy a német sajtóban hivatkoznak rá, a náci druida bírósági tárgyalása, akinek lázításért, gyűlöletbeszédért és illegális fegyvertartásért kell felelnie. 

Az Asterix és Obelix druidáját cosplayező  (fogalmilag egy film, könyv vagy videójáték szereplőjének öltözködése, annak lemásolása) 71 éves férfi állítólag a Reichsbürger (a Reich állampolgára) mozgalom tagja, aminek hitvilága szerint a német kormány illegitim. A vádlott a társadalom elkerülhetetlen összeomlására készült negyedmagával. Ennek keretében pedig cinkostársaival fegyvereket, lőszereket és robbanóanyagokat halmoztak fel – írja a Vice.

A fegyverek között konkrétan találtak egy lángszórót, így a jövőképet meglehetősen komolyan gondolhatták.

Ha ez nem volna elég, a saját elmondása szerint az okkult tudományokat a nagy mágus, Merlin tanítványaként elsajátító náci druidát azért is felelősségre vonják, mert a közösségi médiában tagadta a holokausztot, a – szerinte Németország ellen árnyháborút folytató – zsidók meggyilkolását sürgette, és a menekültek ellen uszított. 

Hogy a „2500 éve született” egykori biztosítási ügynök hogyan nácult be az ezotériában végzett tevékenysége során, arról Jan Rathje szakértő úgy vélekedett: mivel a náci ideológia is markáns ezoterikus irányzatokat tartalmazott, a politikai spektrum szélsőjobboldalán sem mennek ritkaságszámba a különböző, földtől elrugaszkodott elméletek. 

A náci ideológia az északi mítoszok, az indiai szimbolizmus és az okkult rituálék bizarr keveréke volt. Gyorsan előrehaladva az elmúlt néhány évtizedig az ezoterikus világ termékeny talajnak bizonyult az olyan összeesküvés-narratívák számára, mint a Reichsbürger-mozgalom

– mondta a jobboldali radikalizmus szakértője. 

Rovatok