Index Vakbarát Hírportál

Közel száz magyar állampolgár van Kazahsztánban

2022. január 8., szombat 14:50

Jelenleg 12 olyan magyar állampolgárról tudunk, aki el akarja hagyni Kazahsztánt. Két hazatérni szándékozó magyar állampolgár még szombat este elhagyhatja az országot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat délutáni videóüzenetében.

Mint mondta, Magyarország kazahsztáni képviseleteinek az a legfontosabb feladata, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárokkal, és mérjék fel, hányan szeretnének hazajönni.

A miniszter tájékoztatása szerint a magyar állampolgárok közülük egy Nur-Szultanban tartózkodó magyar állampolgár már ma este haza tud jönni, a Wizz Air járata már úton van Nur-Szultanba. Egy másik magyar állampolgár, aki az Aktobe nevű városban tartózkodik, szintén úgy tűnik, hogy ma este Isztambul irányába el tudja hagyni az országot – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

A nagyobb kihívással azok néznek szembe, akik Almati városában tartózkodnak, tíz ilyen magyar állampolgár van jelenleg

– mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: tekintettel arra, hogy az almati repülőtér még mindig nem nyílt meg, és az országon belüli közúti közlekedés is komoly korlátozásokba ütközik, az ő hazatérésük egyelőre nehézkes. 

Jelenleg azon dolgoznak, hogy ők is el tudjanak indulni, amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek, várhatóan Kirgizisztán irányába hagyhatják majd el az országot. Az ottani magyar nagykövetség már felkészült a fogadásukra, illetve a hazautazásuk elősegítésére.

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az almati amerikai főkonzulátussal, ők legkorábban holnapra, esetleg holnaputánra tervezik a saját állampolgáraik evakuálását. Az ő helyzetértékelésük szerint jelenleg egyelőre biztonságosabb Almatin belül tartózkodni, semmint megindulni közúton a kirgiz határ irányába

– emelte ki a miniszter. Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy

összesen közel száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban, nagy részük, mintegy hetven-nyolcvan ember egy nagy energetikai cég alkalmazásában áll, és egyelőre nem kért segítséget a hazatéréshez.

A tárcavezető közölte, minden, Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárról név szerint tudnak, és valamennyien kapcsolatban állnak valamelyik magyar képviselettel.

Eközben a helyi média a légitársaság sajtószolgálatára hivatkozva közölte, hogy az Almati repülőtér egészen január 10-ig nem fog működni. Kazahsztánban a szombatra tervezett 216 belföldi járatból több mint 160-at töröltek, a járatok késésének és törlésének fő oka a légitársaságok bezárása volt – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy január 2-án tüntetések kezdődtek Kazahsztánban, az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban – és az ország más városaiban –, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, aminek halálos áldozatai is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. A segítség gyorsan meg is érkezett az orosz féltől. Vlagyimir Putyin orosz elnök már csütörtök délelőtt csapatokat és páncélozott járműveket küldött Kazahsztánba.

Pénteken Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök is beszédet tartott, miután a rendfenntartó erők figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak a zavargó tömegre. Az elnök beismerte, ő adta ki a tűzparancsot. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy nem fognak terroristákkal tárgyalni.

(Borítókép: Égő autó Kazahsztánban 2022. január 5-én. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok