Index Vakbarát Hírportál

Szivárogtatás miatt vették őrizetbe a dán hírszerzés vezetőjét

2022. január 10., hétfő 12:21

Dán sajtóhírek szerint őrizetbe vették Lars Findsent, a dán hírszerzés (DDIS) vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy szigorúan bizalmas információ kiszivárogtatásában – közölte az MTI.

Az eddigi információk szerint Dánia két titkosszolgálatának négy jelenlegi és két korábbi munkatársát is őrizetbe vették a kiszivárogtatással összefüggésben. Ugyan hárman közülük már szabadlábon vannak azóta, a nyomozás továbbra is folyamatban van ellenük.

Az ügyészség további részleteket nem közölt, a Bloomberg információi szerint a hírszerzési vezető elleni pontos vádak pedig még mindig nem ismertek, így egyelőre az sem világos, hogy külföldi ügynököknek vagy valamilyen médiumnak szivárogtatott-e ki bizalmas információkat.

Lars Findsen megbízatását még 2020 augusztusában függesztették fel, miután egy vizsgálóbizottság felvetette az általa vezetett szervezet állítólagos szerepét egy olyan megfigyelési botrányban, mely szerint a Dán Védelmi Hírszerző Szolgálat magánszemélyektől gyűjtött adatokat, amiket utána olyan külföldi nagyhatalmak hírszerző ügynökségeivel osztott meg, mint az Egyesült Államok.

Rovatok